Sobna temperatura
Kada pripremate meso, bilo na tavi ili na roštilju, važno je da odstoji na sobnoj temperaturu prije pečenja. Izvadite meso iz hladnjaka sat vremena prije početka pripreme.
Sastav i začini
Najbolje je ako je meso samo juneće, a od začina samo dodana sol. Što se tiče masnoće, sve ovisi kakvo je grlo, nekad je dovoljno masno nekad treba dodati malo masnoća. Kako bilo nemojte uljiti površinu na kojoj pečete već meso prije pečenja.
Higijena roštilja
Najvažnija stvar kod roštiljanja je da čistite vaš roštilj odmah nakon svake upotrebe. Kada se roštilj ohladi, postaje puno teže čistiti naslage. Nabavite dobru četkicu za struganje vašeg roštilja i sve počistite odmah nakon što meso maknete s roštilja. Pokraj roštilja uvijek držite pročišćeni maslac ili neki drugi oblik masnoće kojim ćete lagano podmazivati sve što ide na vaš roštilj.
Količina mesa
Pripremiti dostatnu količinu uvijek je muka domaćina pa se nerijetko vodi geslom napravi nek ima. Obično to bude previše i zatim danima poslije uživate u tvrdom i suhom mesu. Neki normativi nalažu kako je po osobi dovoljno 250 g mesa pod uvjetom da napravite još i malo priloga jer što je dobar roštilj bez krumpir ili grah salate :)
Pečenje
Meso nikad ne ide na jaku vatru, pljeskavice i ćevape pecite na srednjoj temperaturi.