PIVSKI KUTAK

PIVSKI VODIČ: Osam zaista zanimljivih craft piva koje svakako vrijedi probati!

Pokret craft pivi kod nas je došao dobrih deset godina kasnije nego u zemlje zapadne Europe, ali od samog početka objeručke smo ga prihvatili i sad već neko vrijeme ne želimo čuti ni za jedno drugo pivo koje nije craft. Ekplozija pivskih craftera dogodila se i u Hrvatskoj pa se njihovi proizvodi sve češće traže na druženjima, roštiljanjima i feštama na balkonu ili terasi. Za vas smo izdvojili osam pivskih etiketa koje svakako probajte ako već niste i javite nam dojmove!

The Garden Brewery Stout

POSTOTAK ALKOHOLA: 5.7%

VRSTE HMELJA: Styrian 102/44, Magnum

VRSTE SLADA: Pale Ale, Maris Otter, Torrefied Wheat, Crystal T50, Carafa, Black, Oat

Stout piva je poznata po svom jakom okusu hmelja, notama koje podsjećaju na karamel i čokoladu, a izrazito je tamne boje. Neodoljivo podsjeća na kremu od kave i srednje je gorčine. Stout dolazi u nekoliko varijacija; tamni mliječni stout je slađi zbog laktoze koja se dodaje u procesu varenja, a zobeni stout ima svilenkastiju teksturu. Sparite ga s čokoladnom tortom, kamenicama koje ste začinili s malo limuna, mesom s roštilja koje se mariniralo u laganim marinadama te divljači i desertima sa smokvama.

Bujska Pivovara, San Servolo Indian Pale Ale

POSTOTAK ALKOHOLA: 6.4%

VRSTE HMELJA: dvije vrste bavarskog hmelja

VRSTE SLADA: birani pilsner slad

Ovo svijetlo pivo je suptilne gorčine, ima malen postotak alkohola i odlično osvježava. Ono što će zainteresirati sve ljubitelje svijetlih piva je upravo činjenica da je ovo pivo izrazito cvjetne arome. U povijesti se IPA prvi put spominje 1820. kada su Britanci pokušavali do Indije prevesti svoje pivo Pale Ale, no morali su napraviti jedno jače robusnije pivo s više hmelja kako se ne bi kvarilo. Ovo pivo savršeno ljubi slanu i prženu hranu poput mozzarella štapića, indijski curry, bogate sendviče s mariniranim mesom poput pulled porka i, naravno, dobrim burgerima.

Varionica Pale Ale

POSTOTAK ALKOHOLA: 5.2%

VRSTE HMELJA: četiri vrste američkih hmeljeva

VRSTE SLADA: dvije vrste slada

Omiljena vrsta piva mnogih, pale ale je pivo bogato citrusnim notama, jantarne boje i punog okusa. Umjerene je gorčine, laganog okusa po borovini. Riječ je o pivu bakrene boje, ne prenaglašene bijele pjene, i jakih aroma hmelja. Okus savršeno prati sve što stil zahtijeva od njega, tako da je pitko i meko, dovoljno jako. Ovo pivo savršeno ljubi plavu i bijelu ribu, ali i sireve. Zapamtite, sirevi nisu rezervirani samo za vino. Svjetlije meso poput piletine te tjestenina na crveno i bijelo će također obožavati American Pale Ale.

Old Golden Hen, Greene King

POSTOTAK ALKOHOLA: 5%

VRSTE HMELJA: Fuggles, Galaxy, Willamette

VRSTE SLADA: Pale, amber

Ako želite pivo koje će vas odvesti na neki od egzotičnih otoka, ovo je ono koje trebate popiti. Old Golden Hen je golden ale svijetle boje koje je bogato jedinstvenim aromama manga, ribizla i tropskog voća, a hmelj koji se u njenoj izradi koristi je prilično rijedak. Aromatično pivo s blagom gorčinom (koja savršenom prati slatkoću tropskog voća koja prevladava) koje savršeno ljubi jela od bijele i plave ribe, lagane salate te robusnija jela sa slaninom, pancetom i piletinom.

Spitfire Kentish Ale

POSTOTAK ALKOHOLA: 4.5%

VRSTE HMELJA: tri vrste kentskog hmelja

VRSTE SLADA: amber

Tri hmelja koja se koriste u izradi ovog piva su savršeno uravnotežena, a na kraju je izražen okus naranče s ''trunčicom'' gorčine. Ovo pivo je bogato aromama marmelade, crvenog grožđa i papra. Također, ne nedostaju mu blagi voćni okusi i arome maline. Ovo je ipak malo jače ale pivo koje savršeno ljubi hranu poput začinjenih kobasica s roštilja, sendviče od ostataka pečene svinjetine, grillana svinjska rebarca ili pak tjesteninu s robusnijim umacima poput bolonjeza.

Midnight Bell, Leeds Brewery

POSTOTAK ALKOHOLA: 4.3%

Ovaj engleski ljepotan spada u dark aleove, čija kombinacija čokoladnog slada se odlično spaja s Willamette hmeljom što mu daje konkretan karakter i kompleksnije tijelo. Ovo pivo ima 4,8% alkohola, a najbolje se slaže sa čokoladnim brownijima i zrelijim sirevima.

Ruddles Best, Greene King

POSTOTAK ALKOHOLA: 3.7%

English ale sa 3,7% alkohola. Zapravo je pivo koje bi moglo biti jednako omiljeno kako kod muškaraca tako i kod žena. Lijepo izbalansiran, decentna voćna aroma, ali s dozom lagane gorčine karakteristike su zbog kojih bi mogao biti tražen. Lijepo će se složiti sa ljetnim salatama s pečenom piletinom i voćnim kolačima.

Barba Englez, LAB Barba, 0,5l

POSTOTAK ALKOHOLA: 5.4%

VRSTE HMELJA: klasični engleski hmelj

VRSTE SLADA: četiri vrste slada

Barba Englez ima 5,4% alkohola, govorimo o nečem vrlo sličnom english aleu ali je zapravo kombinacija između „english special bittera“ i sjevernoengleskog brown alea. Napravljen je od četiri vrste slada, od čega je 15% specijalnih te klasičnog engleskog hmelja „east kent goldings“ i Nottingham kvasca. Djelo je prve splitske craft pivovare, a najbolje ide uz konkretnija mesna jela, pečenje od crvenog mesa i deserte s čokoladom i karamelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:04