Pete Dreyer, novinar food portala Great British Chef, je nedavno objavio pravi hvalospjev hrvatskoj gastronomiji i prirodnim ljepotama. Ističe kako se povijest hrvatske gastronomije ne može usporediti ni sa jednom drugom na kontinentu, a raznolikost izdvaja kao najvažniju karakteristiku. Gospodin se je dao truda opisujući svaku od naših regija posebno. Dok govori o Istri, spominje nezaobilaznu maneštru, fuže i pljukance.
Objašnjava što je boškarin, kako se koriste tartufi te koliko je kvalitetno istarsko ulje. Na Kvarneru ističe svježu ribu i morske plodove, šurlice, marasku i nezaobilaznu rapsku tortu.
Dalmaciju je podijelio na Sjevernu i Južnu. Tu se, naravno, spominje paška janjetina i sir te pršut i prust. Što je Dalmacija bez domaće pašticade, hobotnice ispod peke, oborite ribe i soparnika?
Njih je sve spomenuo i nastavio sa Zagrebom i Središnjom Hrvatskom. Mlinci su ovdje broj jedan, a nije zaobišao niti češnjovke i krvavice. Makovnjača i orahnjača su glavni deserti, a čak se dotakao i samoborskog senfa.
Zlatna Slavonija nije Slavonija ako u njoj ne možete pojesti slaninu, paprikaš, šarana na rašljama, kulen i čobanac, što sad već i Pete zna.
Cijeli članak možete pročitati OVDJE!
Uvijek se veselimo čitati pozitivne komentare koji dolaze iz različitih dijelova svijeta,a veličaju našu dobru hranu i našu prekrasnu zemlju!