Priča o samoborskoj gastroikoni staroj dvjesto godina

Obitelj Filipec već stoljećima proizvodi bermet i muštardu!

piše: Vana Babić

snima: Biljana Gaurina

Za početak priče o bermetu trebali bismo se vratiti dvjestotinjak godina u prošlost. Igra gorko slatkih okusa sjedinjenoj u čaši za aperitive prvotno je bila namjenjena kao lijek za želudac. Kombinacijom mediteranskog voća smokve i rogača uz crveno vino i pelin postali su neizostavan završetak svakog nedjeljnog ručka.

Inače mjesto rođenja ovog specijalnog aromatiziranog vina jest Samobor. Obitelj Filipec jedna je od najstarijih obitelji koja uz bermet proizvodi i čuvenu samoborsku muštardu. Nakon što im je za vrijeme bivšeg sistema oduzet veći dio imovine i kožarna koja je bila glavni izvor prihoda okreću se svom hobiju i kreću u ozbiljniju proizvodnju bermeta i muštarde.

Tajnom recepturom i majstorskom vještinom postali su enogastro ikonama Samobora. Djed Josip Filipec oporučno je ostavio u nasljedstvo proizvodnju koja se trebala podijeliti na dvije obitelji. Jedna strana obitelji trebala je nastaviti tradiciju pripreme bermeta, a druga muštarde. I tako je sve do danas kad se uključio i unuk Antun. Ovo je naime sedma generacija koja ponosno čuva tajne obiteljske tradicije i prenosi ih dalje.

Samoborska muštarda još je jedna zanimljiva priča obitelji Filipec. Naime, još za vrijeme „Ilirskih pokrajina“ Francuzi su obitavali kod dobro stojećih građanskih samoborskih obitelji pa su miješanjem s lokalnim stanovništvom otkrili i čuvenu recepturu francuskog dijona koji je uz pekmez od crnog grožđa, crno vino i gorušicu postao jedinstvena samoborska muštarda. Odlično se sljubljuje s krvavicama, češnjovkama i kuhanom govedinom. Bermet i muštarda postali su zaštitni znaci Samobora ali i hrvatske gastronomije pa su ih mnogo puta uživali i visoki dužnosnici na primanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:28