DOBRA PREPORUKA

PROTO: Dubrovački restoran s jedinstvenom povijesnom pričom!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
U prostoru današnjeg restorana od davne 1886. g pripremala su se također morska jela u tadašnjem jedinom ribljem restoranu u dubrovačkom kraju

Za Dubrovnik nema tko nije čuo, o njegovim ljepotama priča cijeli svijet i isti taj svijet dolazi u jedan od najljepših gradova na našoj obali. Ljudi pristižu vidjeti njegove znamenitosti i čuti priče o njegovoj prošlosti, ali isto tako svi oni imaju priliku i upoznati gastronomsku povijest i tradiciju dubrovačkog kraja.

Ponuda svakako nije oskudna, šarolika je i nudi dosta toga zanimljivog. Sve u svemu, tamošnja gastro priča nikako nije otužna. Ovaj grad ima svoje adute po tom pitanju, a jedan od njih je restoran Proto. Doći u Dubrovnik, a ne otići u Proto na ručak ili večeru, prava je šteta i propust koji valja već sljedećom prilikom ispraviti.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

No, što to ovaj restoran razlikuje od drugih? Kao prvo ni jedan restoran u Dubrovniku nema takvu povijesnu priču kao što je ima Proto. U Širokoj ulici u starom gradu gdje se Proto smjestio oduvijek se dobro jelo. Naime, još od 1886. g. na mjestu današnjeg Prota bio je također riblji restoran koji se i zvao vrlo jednostavno "Riblji restoran".

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

U ono doba to je ujedno bio i jedini riblji restoran u Dubrovniku gdje su tamošnja gospoda i dubrovački gosti dolazili na objed. Od tada pa do danas neke su se stvari promijenile, ali jedna stvar je ostala ista; filozofija i sam koncept. Proto je i dalje riblji restoran i to jedan od izvrsnijih u gradu. Ovdje se jede najbolje iz mora i to iz našeg mora. Tu se ne koriste bilo kakve namirnice, štoviše ovdje svakodnevno stiže samo najbolje što se uhvatilo u mrežu, najbolje ribe, rakovi, školjke, hobotnice, lignje, sipe… i sve ostalo što prati sezonu.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Proto je, na sreću, po tom pitanju vjeran svojim načelima da samo vrhunska ponuda i vrhunska usluga mogu izdići neki restoran od onih njemu sličnih. Taj nivo Proto drži od svojih početaka i to je nešto što zaista treba cijeniti i čemu se treba nakloniti. Jer nažalost, u današnje vrijeme u moru kojekakve ponude poslužuje se sve i svašta, namirnice su upitnog podrijetla, o svježini da ne govorimo, način pripreme je pak priča za sebe. Jedan susret s takvim lošim tanjurom nikada više neće vratiti gosta na to mjesto i u Protu su toga itekako svjesni.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Proto vodi mladi tim, u kuhinji šefuje sjajan Boško Lonac, za vinsku kartu je zadužen naš ponajbolji sommelier Siniša Lasan, a sve nadgleda voditelj restorana Kosta Vukota. Naravno, uz njih stoji cijeli tim vrijednih ljudi zbog kojih ovdje sve tako besprijekorno funkcionira.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Svatko od nas svoj dio posla odrađuje s maksimalnim trudom, ljeti nema stajanja, ali nas nikad ne napušta dobra volja i želja za uspjehom jer želimo da gost uvijek bude sretan i zadovoljan. U našu kuhinju dolazi samo najbolja riba. Ako nam se i isporuči nešto što nije top kvalitete nećemo to servirati, znamo što želimo i to ćemo uvijek tražiti od naših ribara - kaže chef Boško Lonac.

I zaista, što god naručili s njihova jelovnika, nećete pogriješiti. Uz tu divnu hranu moraju ići i vrhunska vina. E, tu nastupa Siniša Lasan koji će svakom gostu predložiti vino kompatibilno jelu koje je naručio i ispričati mu sve što bi o njemu trebalo znati.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Naglasak je na hrvatskim vinima, ona su kod nas u fokusu i ona su ta koja prva preporučujemo gostu. Što se toga tiče obuhvatili smo cijelu cijelu našu zemlju, ali i sve sorte, i one autohtone i one internacionalne.

- Gosti, iako su slabo upoznati s našim vinima, odlično prihvaćaju naše etikete i uglavnom žele kušati nešto izvorno. Na karti nismo izostavili ni strana vina, no ona su u drugom planu i tu su više za one neodlučnije goste - objašnjava Lasan.

Imenu "Riblji restoran" 2002. g. je dodano ime Proto koje je nadimak dunda vlasnika restorana, a koji je pak bio poznat kao vrstan dubrovački majstor.

Restoran je kompletno renoviran prije osam mjeseci i tu su si doista dali truda. Čim se zađe u Proto vidi se sva njegova raskoš. Uređen je s puno pažnje, promišljeno do u detalj. Iz prizemlja se kamenim stepenicama penje na gornju terasu koja je i glavno obilježje restorana. Taj doživljaj blagovanja pod vedrim nebom, danju doduše pod razapetim jedrima, a navečer pod zvijezdama, zaista je poseban. I to je ono najvažnije, taj osjećaj dobrodošlice i osjećaji koji će se neminovno razviti boravkom na ovom mjestu.

Dubrovnik, 190616.
Najpoznatiji restoran u staroj jezgi starog grada u Dubrovniku Proto.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ovdje se zaista dobro jede i hrana je ono glavno zbog čega se u Proto dolazi, no ima tu i nečeg više. Onog što mogu izazvati jedino ljudi koji ovu hranu pripremaju i poslužuju, oni su ti koji na svakog gosta mogu prenijeti djelić one energije i strasti koju posjeduju i koja ih pokreće u njihovu poslu. Nadalje, jedino oni mogu približiti i ispričati priču o Protu na najbolji, najživotniji mogući način. Bez tog dodatnog momenta Proto ne bi bio to što jest, a on je u pravom smislu riječi restoran u kojemu se poslužuju tanjuri puni ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:16