PRSTE K SEBI

RADIMO KARAMEL KOD KUĆE: Napraviti karamel nije uopće teško. Sedam trikova kako da vam ispadne baš savršen!

 Getty Images
Napraviti karamel nije uopće teško, samo je bitno da budete za štednjakom cijelo vrijeme i da se nježno brinete za šećer koji se lagano topi na srednje jakoj vatri. Donosimo vam par trikova koje morate znati ako se odlučite na izradu ovog božanstvenog slatkog!

Karamel je jako vruć

A cast iron pan with foaming butter and sugar, chef has add cream to make a caramel sauce and is stirring it vigorously
Getty Images

I ljepljiv. Kada radite karamel u blizini držite veliku zdjelu s hladnom vodom i ledom. Ako vam karamel slučajno završi na rudi, odmah ju uronite u zdjelu s ledom i vodom.

Zdjela u kojoj ćete raditi karamel neka bude velika

liquid caramel is poured into a gravy boat
Getty Images/iStockphoto

Koristite što veću posudu/lončić u kojem ćete topiti karamel. Na taj način će se šećer ravnomjerno topiti. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manja mogućnost zagaranja.

Koristite tešku metalnu posudu

Pouring a caramel topping onto a chocolate gateau, on the counter in a cafe
Getty Images

Za topiti karamel vam treba kvalitetan lončić, tanki i nekvalitetni lončići se ne zagrijavaju ravnomjerno pa postoji mogućnost da vam karamel izgori.

Neka vam posuda bude čista

Chef preparing a Sacher cake
Getty Images/iStockphoto

Ako radite tekući karamel, prije početka se uvjerite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Za rastopljeni šećer se sve lijepi, a ne želite u karamelu ono što u njemu ne bi trebalo biti.

Izbjegavajte miješanje

DSLR picture of hot Maple sugar on snow at a sugar shack. A jar full of maple sugar is pouring the golden liquid on freshly compacted snow.
Getty Images

Trebate tresti posudu u kojoj radite karamel. Miješanjem postižete to da šećer više ne stoji ravnomjerno u posudi i na taj način se ne topi ravnomjerno.

Koristite kristalni šećer

Homemade salted caramel sauce in glass jar on brown wooden background
Getty Images/iStockphoto

Polemike su brojne kada se potegne pitanje o tome koji šećer koristiti. Najbolje je, ako u kućnoj radinosti izrađujete karamel, da koristite obični kuhinjski kristalni šećer, za početak. U budućnosti možete eksperimentirati.

Nemojte da vam karamel zagori

Ako vam karamel zagori, ne možete učiniti baš previše, možete ga samo baciti. Jedini savjet je da u njega dodate puno vode i ponovno ga vratite na vatru budući da ćete na taj način lakše očistiti posudu u kojoj ste pripremali karamel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 18:32