SLASNA PREPORUKA

RECENZIJA RESTORANA: "Dubravkin put je jedan od rijetkih restorana gdje sam jeo odlično ispečen tunin odrezak!"

 Biljana Bilvajs / CROPIX
Dubravkin put u podnožju Gornjeg grada i Tuškanca jedan je od najzelenijih dijelova Zagreba. Na samo desetak minuta hoda od Ilice ovo je po svemu idealno mjesto za restoran koje je ime dobio po pješačkoj stazi (nekad Sofijin put) koja ga spaja s Cmrokom. Na samom početku puta u hladu šumovite kotline mjesto je koje mi je bilo posebno drago i u kojem sam provodio puno vremena kad ga je od sredine devedesetih pet godina vodio veliki mag riblje kuhinje Zdravko Perčin. On je uspio napraviti jedan od najprestižnijih gradskih restorana.

RESTAURANT & WINE BAR DUBRAVKIN PUT
Dubravkin put 2, 10000 Zagreb
Vlasnik: Splendid ugostiteljstvo d.o.o.
Chef: Priska Thuring
Sommelier: Tihomir Purišić
Pastry chef: Robert Bašić
Tel.: 01/4834975
www.dubravkin-put.com
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 11 do 23. Nedjeljom, te od 29. VII. do 21. VIII. 2017. zatvoreno.
Vlastiti parking.

Gastronomski sadržaj

Stvarni vlasnik prostora, doajen zagrebačkog ugostiteljstva Božo Crnjac, nakon Perčinova poslovnog kraha preuređuje ga i ponovo otvara prije sedam godina. Očita namjera bila je da se napravi nobl okvir jako visokog restoraterstva. To su odmah postali uređenjem s prevladavajućom elegantnošću, za mene malo previše opće prakse. Ne možeš mu ništa zamjeriti, ali bez ijedne konkretne poruke, no tek su s dolaskom Priske Thuring prije dvije i pol godine dobili i bitan gastronomski sadržaj. Njeno šefovanje kuhinjom stroga je provedba u biti vrlo jednostavnih zamisli koje je profiliralo restoran prema jednom od najvažnijih gradskih toponima za fino blagovanje.

Zagreb, 130415.
Restoran Dubravkin put.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Bilvajs / Hanza Media

Njenu kuhinju dobro sam upoznao prije nekoliko godina u hotelu Lone u Rovinju, a sada mi se u dva navrata unatrag mjesec dana samo potvrdila vjera u njen rafirman. Kuhanje bez suvišnih egzibicija. Mekani, umilni okusi kakvi i trebaju biti u restoranima visokog ranga. Sve je na prvi pogled vrlo jednostavno, bez i trunke manirizma, ali vrlo smiono spojeno od prvoklasnih namirnica. Svaki zalogaj samo produbljuje ugodu i nekako ti bude drago što si tu došao. Ovdje se jelovnik za objed često mijenja, barem jednom mjesečno, a ovisno o inspiraciji šefice i češće.

(Večernji meni je zahtjevniji i postojaniji.) Tako sam prvo jeo jednu njezinu interpretaciju tradicionalnog plešivičkog copanj(e)ka punjenog blitvom, porilukom i svježim kravljim sir. Fina tanka gibanica servirana s julienne salatom od mrkve i celera. Tunin odrezak koji je slijedio, koji zadnjih godina gotovo besramno nude i na opskurnim mjestima, u njenoj je interpretaciji dobio sasvim novu dimenziju. Odlično ispečena riba, jače s jedne strane, vjerujem da bolje “zadrži” ragu od kozica i celera rezanog na kockice i ne dozvoli da sasvim penetrira u meso.

Okusima tune ragu je dao dodatnu raskoš. Čak nije smetalo ni to što je tuna iz uvoza. (O tuni koja se servira u našim restoranima valjalo bi podrobnije, jer je oko nje sijaset problema, a najveći je taj što na ribarnice jadranska stiže nedovoljno otkrvljena.)

Odlična kombinacija

Početkom prošlog tjedna sa sasvim novog jelovnika prvo sam odabrao upravo senzacionalan gaspačo, hladnu juhu spravljenu po najklasičnijem španjolskom receptu, a potom cappellacce punjene gofom. U pratnji grilanog kromača punjena pašta bila je položena u gusti umak od rajčica.

Blaga kiselost umaka spravljenog, to se po okusu dalo odmah shvatiti, samo od sasvim svježih rajčica s okusom tijesta i gofa odlična su kombinacija. Koromač koji rijetko srećeš u našim restoranima bio je atraktivna pratnja. Baš u svemu jako uspjela profinjena jednostavnost.

Odabir vina

Po odabiru jako dobra, a po brojnosti prebogata vinska karta s više od 500 etiketa. Uz ona iz Europe, ponešto i s drugih kontinenata dominiraju hrvatska vina. Cijene od 115 kn (!) do 16.600.

Cijene

Copanjek s blitvom 70 kn, hladni španjolski gaspačo 32, cappellacci punjeni gofom 106, tuna s raguom od kozica i celera 266 (za dvije osobe). Sedam slijedova naplaćuju 424, a dvanaest 595. Couvert 15 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:18