SLASNA PREPORUKA

RECENZIJA RESTORANA: Velika gozba kod velikog chefa Tvrtka Šakote!

 Mario Kučera
Otvorenje Xata osvježenje je na zagrebačkoj sceni, riječ je o najsmislenijoj i najuzbudljivoj ideji vođenja restorana koja je uspješno realizirana.

Svakom novootvorenom restoranu treba dati barem šest mjeseci da se uhoda pa tek onda suditi o njemu. U ovom slučaju odstupam jer sam upoznat s procesom otvaranja, ali i s načinom na koji chef Tvrtko Šakota stvara svoja jela, a jednako tako i kako spiritus movens ovog restoranskog nauma Marin Medak razmišlja i u praksi provodi vođenje restorana i svih svojih ugostiteljskih pothvata. U svakom slučaju, riječ je o najrevolucionarnijoj, najsmislenijoj i najuzbudljivijoj domaćoj ideji vođenja restorana u kojoj se Medak i Šakota jako uspješno nadopunjuju.

restoran Xato 10/2017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Chefovski duo Marin Medak i Tvrtko Šakota u svom novom prostoru u Petrinjskoj ulici, čije zidove krase fotografije poznatog fotografa Marija Kučere

Xató im je za sada apsolutni vrhunac. Ne samo njihova aranžmana, nego hrvatskog restoraterstva uopće.

restoran Xato 10/2017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Vjerojatno nijedan restoran u nas nije toliko dugo pripremao svoje otvaranje kao ovaj. Više od godinu dana brižno se polirao svaki detalj jelovnika i educiralo osoblje u već sasvim uređenom restoranu. Nije ni čudo da su rezultati fascinantni. Šakotina jela prvo sam prije sedam godina probao u Makronovi, restoranu u kojem se kuhala makrobiotska hrana. On je u nekoliko godina svojeg šefovanja uspio ovaj entuzijastički naum zdravog hranjenja pretvoriti u tada jednu od najatraktivnijih restoranskih adresa.

restoran XATO 20042017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Potom jednom tjedno počinje kuhati tematske večere u Medakovu RougeMarinu koje odmah postaju jako popularne, a potom stvara Mundoaku, restoran u kojem je od street fooda napravio čudo. Nakon razlaza s vlasnicima tog restorana, koji još funkcionira na njegovim kreacijama, vraća se u RougeMarin gdje stvara jelovnike, da bi sada zablistao kao veliki chef, među najvećima u Hrvatskoj.

restoran Xato 10/2017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Bez ikakva pretjerivanja. Upravo je fascinantno kako on pomiče granice svojeg kuharskog umijeća. Kao da se u kuhanju natječe sam sa sobom, stalno pomičući granice okusa.

To što on kuha u Xatu toliko je impresivno, nevjerojatno prijemčivo, a k tome i zdravo.

Ovdje on jelovnik neprekidno mijenja ovisno o tome koja je namirnica u vrhuncu sezonske kvalitete, oslanjajući se na isključivo male proizvođače organskog povrća i mesa. To se jednostavno vidi i na tanjuru jer servira povrće koje teško da će vam nuditi bilo gdje drugdje.

Sedam sljedova u kojima sam uživao neki dan toliko su kompleksni da bi trebalo barem dvostruko prostora da opišem sve njihove komponente pa ću podrobnije samo o nekima. Nakon uvertirna dva amuse-buchea, marinirane kocke lubenice u četiri voćna čilija i s čipsom koji nastaje od pirea krumpira s tri dipa posut prahom kore rajčice, jeo sam japanski bijeli patlidžan koji je pratio jogurt nastao od njihove kulture. U tom pjatu posvećenom patlidžanu bio je i njegov prah, čips od kore i ulje, a smjelo komponirane okuse nadopunjavao je zatar, pa sve još uz tanko rezanu odležanu janjetinu.

Privatna arhiva Radovana Marčića

Privatna arhiva Radovana Marčića

Privatna arhiva Radovana Marčića

Potom svileni tofu u soku od krastavaca s još puno toga pa njoki od kinoe s tri vrste sira i uljem od bosiljka. Potom dva “glavna” jela. Bila su upravo fascinantna!

Prvo okruglica od lignje rezane na sitne kockice pomiješane s kikirikijem, a preko nje kombu dashi pretvoren u “hladetinu”, sve na tanko rezanoj mariniranoj rajčici s cvjetovima bosiljka, pa još i cvijet krastavca!

Za kraj ove nevjerojatne priče čudesnog sklada okusa janjeći file s robata grila, a na njemu ni tikvice, žute cikle i celera... Ozbiljno kuhanje uz jako visoke kriterije u vrhunskoj izvedbi velike zvijezde hrvatske gastronomije.

ODABIR VINA

Radikalan izbor vina sa 19 butelja bijelih (150 do 275 kn), 25 butelja crnih (210 do 550 kn) - Hrvatska, Slovenija, Austrija, Italija, Španjolska, Njemačka; 4 etikete pjenušaca (155 do 290 kn) i 2 etikete šampanjaca (530 i 565 kn) te 1 butelja desertnog vina (170 kn). Sva vina istaču u čaše.

CIJENE

Predjela od 45 do 89 kn; glavna jela od 89 do 175 kn; slijed od 3 jela (samo za ručak) 170 kn, od 5 jela 360 kn i od 7 jela 450 kn (samo za večeru uz još po 3 amusebuchea).

Info karta restorana

RESTAURANT XATÓ
Petrinjska 2, 10000 Zagreb
Vlasnici: Marin Medak i Tvrtko Šakota
Chef: Tvrtko Šakota
Tel.: 091/5093191
www.xato.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 9 do 23, zatvoren nedjeljom i praznicima

Svidio vam se članak? Pročitajte još:

XATO: Šakota i Medak jučer otvorili jako zanimljiv bistro u Zagrebu!

OSOBE MJESECA: Marin Medak i Tvrtko Šakota, duo s formulom za uspjeh!

CHEF´S TABLE: Gdje u Hrvatskoj možete zaviriti u kuhinju i doživjeti pravu kulinarsku pustolovinu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:35