SAVJETI I NOVA IZVEDBA PEČENOG MESA

RECEPTI TVRTKA ŠAKOTE: Tri provjereno dobra i nimalo dosadna recepta za nedjeljnu pečenku

    AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2017. u 13:07

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

Ako ste se dosada oslanjali na mame, bake ili tete kad je priprema pečenja u pitanju, sada uz savjete top kuhara možete i sami pripremiti svoju pečenku.

Nekada, u vrijeme naših majki i očeva, baka i djedova, pa i dalje od toga, meso se pripremalo i jelo vrlo rijetko. Bilo je rezervirano isključivo za nedjeljni ručak ili posebne prigode. U to skromno doba takva se hrana i više cijenila, njezinoj se pripremi pristupalo s pažnjom i poštovanjem. Danas se također prema onome što se kuha za blagdane ili nedjeljni ručak odnosimo na isti način. Ti specijalni dani nas nekako usredotoče na ono najbolje, vadimo kuharice, proučavamo recepte, ispitujemo one starije, mijesimo, pečemo.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Kuha se prilično obilato, previše, kao da tijekom godine u svemu oskudijevamo. Pretjerujemo, no to pretjerivanje je u ovo praznično doba mrvicu opravdano. Častimo se i dijelimo divnu hranu i trenutke s obitelji i prijateljima. A meso, odnosno pečenje je u svoj toj raskoši nezaobilazno na gotovo svakom stolu i predstavlja vrhunac čašćenja. U kuhinji prevladava tradicija, ali i u one starinske recepte su se umiješali neki dodaci, najčešće među začinima. No, pečenja onih pravih domaćica nemaju premca.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

To su okusi koji bude uspomene, koji se vole i koji ostaju upisani za cijeli život. Mi vam u ovom editorijalu donosimo recepte za malo drugačija svinjska i pileća pečenja. Jednostavnost i sočnost su njihove odlike, treba samo pratiti recept korak po korak i savjete našeg suradnika, chefa Tvrtka Šakote.

Naš izbor su:

  • svinjski kare s Harissa začinskom mješavinom

  • rolani odojak punjen čvarcima

  • začinjeno otkošteno rolano pile

Nije baš da bi ovo moglo pripremiti dijete, ali nije ni neka teška nauka. Svaki detalj je važan za savršen rezultat, posla ima. Kao i priprema svakog jela, i ova također zahtijevaju određenu koncentraciju.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Posvetite se propisno onome što kuhate, otpustite kočnice, kuhajte, isprobavajte, pozovite i pomoć ako treba, u društvu je sve ljepše raditi. A ako negdje zapne, u mesnici Santoku, gdje je sve recepture za razne vrste mesa osmislio Tvrtko Šakota, naći ćete sve što vam padne na pamet. Samo trebate uključiti pećnicu i okupiti se za stolom.

Rolano otkošteno pile s pečenim krumpirima

Savjet: zamotati pile u papir za pečenje pa zatim u aluminijsku foliju da se sačuvaju svi sokovi, u kombinaciji s pečenjem na niskoj temperaturi

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Svinjski kare s harissom i salatom komorača

Savjet: ciljati unutrašnju temperaturu svinjetine na oko 70 stupnjeva, da se ne bi presušila

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Rolani odojak punjen čvarcima i pistacijom, pečene bundeva s kaduljom i limunom

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Iz drugih medija

Najnovije