SLASNA PREPORUKA

RIBARSKA KUĆA: ''Ovdje se generacijama priprema iskrena hrana koju vlasnici sami love i pripremaju!''

Ovdje se može uživati u kanjcima, šarunima, ušatama, trljama od kamena i svemu što se našlo u mreži, a vlasnik ih sam peče na gradelama ili kuha brudet.

Uvala Vlaka 28, 21450 Hvar
Vlasnik: Perina Marković Nielsen
Chef: Lisa Matijević
Tel.: 021/7847-807, 098/727- 186, 099/4200-060
www.pension-tonci.com; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 12 do 23 h. Zatvoren od 30. 10. do 1. 5.

Pakleni otoci, pred samim zapadnim krajem otoka Hvara, oduvijek se pamte po ljepoti prirode, a zadnjih dvadesetak godina, s naglaskom na posljednje desetljeće, postali su i društveni fenomen. Svatko tko želi u ovom našem košmarnom društvu nešto predstavljati pohvalit će se da je bio na Palmižani i ne znajući da je zapravo bio na najvećem od otoka arhipelaga, Svetom Klementu. I opet u neznanju, sjevernu otočku uvalu s marinom, Palmižanu, poistovjećuju s uvalom Vinogradišće na suprotnoj južnoj strani otoka gdje se oduvijek dolazilo zbog kupanja i finog blagovanja.

Unatrag pet godina ova je uvala postala meka za pokazivanje, a gotovo svi od pet restorana pretvoreni su u cjelodnevni lounge bar. Ovdje cjeli dan trešti tehno, a gastronomija je zaodjenula novo ruho u kojem se, uz časne iznimke, nudi poglavito bofl. Srećom, za razliku od neprekidnog podrhtavanja basova, samozadovoljne razgolićenosti, mirisa krema za sunčanje i parfema, samo par kilometara zapadnije sve je drugačije. U Vlaki je još uvijek, a nadam se da će tako i ostati, blaženi mir. Staro otočko selo sa samo desetak kuća u tišini je, a umjesto tehna čuju se samo cvrčci i huk vjetra. Logično, i s gastronomijom je sasvim drugačije. Valjda sam deseti put na Vlaki, ovaj put u Ribarskoj kući (za prijatelje U Tončijevu dvoru) blagovao. Ovdje je upravo u ugostiteljstvu uznapredovala treća generacija obitelji Matijević.

Tončijevi roditelji ovdje su već sedamdesetih naveliko kuhali gostima, da bi tako nastavio i sve dodatno unaprijedio sam Tonči, ribar i poljoprivrednik, i njegova supruga Lisa, kojoj se jedne mladenačke godine toliko ovdje svidjelo da je rodni München zamijenila Vlakom. Sada nakon godina provedenih u inozemstvu sve vodi njihova kći Perina i suprug joj Thorkild, Danac, pa ne samo da je ovdje generacijski kontinuitet nego, kao što vidite, i dosta internacionalizirane prilike. Sve zajedno stvorilo je vrlo profinjenu varijantu otočke kuhinje. Temelj joj je ipak na svakodnevnim Tončijevim ulovima, pa se tu jedu sve moguće ribe, a što je drugdje rijetkost, meni one najdraže i neopravdano zapostavljene, šaruni, ušate, kanjci, kantari, a naravno i trlje od kamena, sve ono što je najčešće u mrežama.

Svoj ulov Tonči sam peče na gradelama ili kuha brudete i gregade. Ove dvije varijante kuhane ribe najbolje su upravo kako ih on sprema, na otvorenoj vatri i jakom plamenu koji cijeli liže teću. Iako ne toliko kao riba, i janjetina pod pekom česta je na njegovu ognjištu. Ove slasti s gradela skladno se nadopunjavaju s urodom iz njihova polja u kombinaciju snova. Polje počinje doslovno na kraju terase restorana, a završava par stotina metara dalje, tik do mora. Tu su vinograd i maslinik, koji im daju dovoljno vina i ulja za njihove potrebe, a i veliki povrtnjak.

U njemu uzgajaju sva moguća blaga od povrća - biži, bob, malancane, paprike, pome, patate (peku ih rezane na tanke fete), dinje i tikvice koje u varijacijama chefice Luise svi koji ih probaju zauvijek pamte. Vjerojatno ima neki profinjeni pristup u načinu na koji ih poha jer one su neponovljivo fine. Od njih pravi i jednako upečatljiv slani štrudel, ali i poha njihov cvat. Naizgled sve vrlo jednostavno, ali sve odreda jako, jako ukusno i u kombinaciji s ribom ili svako posebno. Za razgalit dušu i tijelo u oazi ljepote.

Odabir vina

Vlastita vina: bogdanuša 110 kn i plavac mali 130 (1 l). 7 butelja bijelih i 7 crnih vina (od 170 do 470), 3 butelje rosea (od 190 do 210), 1 etiketa desertnog vina 195 kn. (Sve hrvatskih vinara.) 2 etikete pjenušaca (Italija i Hrvatska) 195 i 290 te 1 šampanjca 890 kn.

Cijene

Predjela - salata od hobotnice, slani i marinirani inćuni, karpačo od cikle s feta sirom... od 35 do 75 kn; frigane tikvice 60; dnevni ulov manje ribe s krumpirom 140; kg. I. klasa ribe 550, II. klasa 400; jastog/hlap 900 (1 kg.); janjetina peka 250.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50