DOBRA HRANA NA ROŠTILJANJU

SAVJETI ZA PRVOMAJSKO ROŠTILJANJE: Kako dobiti slatku karameliziranu koricu i što s žilavim komadima mesa?

Ocat, ulje i začini- sastojci koji čine razliku između dobrog i najboljeg roštilja!

Prvomajsko roštiljanje više nije stvar izbora, ono je svojevrsni ritual u našoj kulturi. Gotovo je neoprostivo ne ispeći komad mesa ako nas vrijeme u tome posluži ili barem pojesti tanjur dobrog graha. Iako, mnogi misle da je roštiljanje najjednostavnija stvar na svijetu dobar roštilj nije lako pripremiti. Ne brinite! Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da i vaš bude jedan od onih sjajnih koji će se prepričavati šaptom.

Koliko mesa je dovoljno i koje odabrati?

Pripremiti dosatatnu količinu uvijek je muka domaćina pa se nerjetko vodi geslom napravi nek ima. Obično to bude previše i zatim danima poslije uživate u tvrdom i suhom roštiljanom mesu. Neki normativi nalažu kako je po osobi dovoljno 250 g mesa pod uvjetom da napravite još i malo priloga jer što je dobar roštilj bez krumpir ili grah salate? Koje mesao odabrati? Jednako ukusno se može napraviti i piletina i janjetina. Stvar je u tome koliko se namjenili za potrošnju i što gosti više vole.

Marinade, suhi začini i umaci

U nastavku ćemo objasniti svaki od njih, ali krenimo s sastojcima koji su vam potrebni. Dakle, osnova svake marinade su kiselina, ulje i začini. Pobrinite se da u kući imate ocat, ocijeđeni limun ili aceto balsamico, ulje, svježe ili suhe začine, staklenu ili plastičnu posudu i naravno meso.

Marinade

Nerjetko se znalo reći što duže meso stoji u marinadi ono je ukusnije i mekše. Tome nije baš tako jer zna postati gnjecavo. Iako tradicionalne kuharice nalažu kako meso treba stajati u marinadi minimalno 2 sata ponekad i cijelu noć, danas je uvjerenje da je dovoljno i 30 minuta. Što se tiče temperature meso će bolje upiti ako je na sobnoj temperaturi što svakako ne preporučamo za vrijeme ljetnih vrućina. Marinade prodiru u samo površinski sloj mesa te ga kiselina omekšava, ulje čuva izvorni okus dok ga začini oplemenjuju. Nemojte dvojiti eksperimetirati. Dovoljno je da su zadovoljene komponente kiseline, ulja i začina, a vi ih kombinirajte kako vam drago. Jako je važno da sirove marinade ne koristite u drugim jelima prije nego je prokuhate jer bi mogla sadržavati mikrobe sirovog mesa.

Suhi začini

Natrljajte meso svježim ružmarinom, solju i paprom. Ostavite tako nekih 15 do 20 minuta prije pečenja za one koji su u stisci s vremenom.

Umaci i paste

Ovdje je također bezbroj mogućnosti. Divno će pristajati maslac s začinskim biljem kojeg dodajte neposredno nakon pečenja. Slatka glazura na bazi marmelade također dodajte neposredno nakon pečenja. Ako pak umak za roštilj dodate 5 do 10 minuta prije kraja pečenja dobit ćete hrskavu, slatkastu i karameliziranu koricu. Tapenade ili pesto genovese također su dobrodošle. Žilavije i tvrđe meso možete premazivati pivom, limunovim sokom, sokom od rajčice ili jabučnim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:09