RECENZIJA RESTORANA PELEGRINI

SLASNA PREPORUKA: Evo kako mi je bilo u najboljem hrvatskom restoranu!

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Najbolji restoran Dalmacije, Hrvatske i najbolji chef po izboru Dobrih restorana radi jela s puno komponenata, no bez ikakve konfuzije, sve ima mjeru i svrhu.

KONOBA & VINOTEKA PELEGRINI
Jurja Dalmatinca 1, 22000 Šibenik
Vlasnik i chef: Rudolf Štefan
Sommelier: Branimir Vukšić
Tel.: 022/213701
www.pelegrini.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 1. IV. do 1. X. od 12 do 14.30 i 18.30 do 24 (zatvoren ponedjeljkom).
Ostali dio godine od četvrtka do nedjelje od 12 do 24 (nedjeljom do 18).
Zatvoren od 23. XII. do 1. II.

U Pelegriniju sam bio vrlo brzo nakon otvaranja, pa onda svakih nekoliko godina i uvijek je to bio nevjerojatan pozitivan skok u sve radikalnije tumačenje vlasnikova kulinarskog naslijeđa. Ovdje se upravo o tome radi - chef Rudolf Štefan neprekidno za svoje kreacije uporište traži u tradicionalnim receptima i poklonstvu namirnicama podneblja.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Chef Rudolf Štefan

Od prvog objeda u Pelegriniju kada me je najviše oduševio orzot s kozicama, ciklom i pomidorima, te kobasica od tune s tikvicama, paprikama i bijelim fažolom, preko nekih usputnih blagovanja svakih par godina do ovog prošlotjednog, nakon dulje pauze ovaj izuzetan chef svaki je put svoje osnovno kuharsko polazište nadograđivao uvijek sve uspješnije i uspješnije.

Arhiva restoran Pelegrini

Biljana Gaurina / CROPIX
Restoran Pelegrini iz Šibenika

Iako mu jela danas izgledaju sasvim drugačije nego prije osam godina, ostao je vjepravom bez imalo sumnje u vlastitu originalnost danas je toliko radikalno da se gotovo ironijski poigrava s tradicijom. Jela su mu postala puno složenija, s puno više komponenata, no u njihovoj količini ne pretjeruje. Nakon deset godina uštimavanja i poliranja sve je tu posloženo kako treba, s mjerom i svrhom. Bez suvišnih ukrasa gotovo svaki detalj, u unutarnjem prostoru u kojem dominira kamen i drvo kako je i red za baštinjeni prostor nekadašnje konobe u pet stoljeća staroj palači Pelegrini - Tambača, u funkciji je serviranja. (Vanjski prostori su unikatne senzacije - jedan s pogledom na graditeljsko čudo, katedralu svetog Jakova preko puta, a drugi na pokrajnjoj, još jednoj šibenskoj znamenitosti, Trgu četiri bunara.)

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
Na fotografiji: chef Rulolf Stefan.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Već su dva uvertirna zalogaja bila potvrda ove Štefanove radikalizacije. Marinirana srdela na prženoj srdelinoj kosti prelivena dresingom od senfa, na tapenadi od maslina, listu salate i bijelom umaku od rajčice, te na drugom kraju tanjura sirova teletina na čipsu od leće. Puno kompleksnija i konkretnija bila je salata od kratko kuhanih mariniranih pidoča (dagnji) pomiješanih sa želeom od rajčice, paprikom i vasabi sezamom. Jako ukusno.

Arhiva Radovana Marčića

Potom je lardo na čipsu od tapioke s crnilom od sipe i pireom od bijelog fažola, umotao kokota, ribu jako blagog okusa. Meni bi recimo ovdje više pasala trlja pa bi kontrast bio izazovniji. U sljedećem pjatu ribu, u ovom slučaju pagaraovo meso, pomiješao je sa sitno narezanim krastavcima i sorbetom od krastavaca, na vrh stavio umak od vasabi majoneza, a sve okružio juhom od dashia, kao snažnom protutežom nježnim okusima.

Arhiva Radovana Marčića

Riba je bila i na sljedećem pjatu. Opet kokot ovaj put s kaolom na sve moguće načine - i kuhan i zapržen i s vinigretom i juhom. Opet je ovdje cvjetača kao često povrće težačkog zaleđa Šibenika vjerujem imala zadatak potvrditi tradiciju i opet u dosluhu s morem. U cijelom jako finom objedu ovo jelo me najmanje impresioniralo. Izvedenica na temu peke za kraj bilo je puno upečatljivije i jako pamtljivo finale.

Arhiva Radovana Marčića

Nježni komad vrlo mekane kratko pečene teleće plećke na kremi od kapule, s prepečenom mrkvom, julienom od tikvica i na vrhu zapečeni krumpir punjen kremom od ružmarina. Kuhati na ovakav način i uspješno voditi originalnu kulinarsku priču u Šibeniku, i to cijele godine, ogromno je i ne samo gastronomsko postignuće. S nestrpljenjem čekam buduća umjetnička djela impresivnog chefa Rudolfa Štefana.

Arhiva Radovana Marčića

Odabir vina

Jako istančan izbor vina iz Hrvatske, Europe i svijeta.

  • Vina kuće: Pelegrini bijelo - 195,00 kn i crveno - 205. 135 butelja bijelih vina - 210 do 1750 kuna
  • 8 butelja rosea - 215 do 480 kuna
  • 23 butelje orange vina - 215 do 650 kuna
  • 145 butelja crvenih vina - 220 do 4045 kuna
  • 15 etiketa desertnih vina - 245 do 500 kuna
  • još 9 koja se istaču u čašu - 30 do 50 kuna
  • 23 etikete pjenušaca - 230 do 585 kuna i 25 šampanjaca - 585 do 2600 kuna
  • 29 vina i pjenušaca istaču u čaše - 30 do 68 kuna

Cijene

4 slijeda 450,00 kn, 5 sljedova 550, 6 sljedova 65

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06