Sjedi se u “akvariju” čiji su “zidovi” sasvim prozirne pomične rolete pa kad sunce jače zapeče i dignu ih, učas si i stvarno na terasi. I ovako ti je dojam kao da je tako jer ti je more i luka na par koraka, s pogledom na grad i monumentalni zvonik crkve svete Eufemije. Tu sam sredinom prošlog tjedna u društvu sjedio šest sati, a stolovi su se neprekidno punili i praznili. Riječ je o najstarijem i najpoznatijem kafiću u Rovinju, a dokazano u nas i jednom od prvih, ako ne i prvi uopće još od davne 1968. godine. Prije dvije godine vlasnici su odlučili kafić na jednoj od najatraktivnijih rovinjskih pozicija, u kantunu istočne gradske luke, preobraziti u ristorantino, odnosno zalogajnicu (službeno snack bar).
Gurmanska adresa
Dopodne ovo je i dalje kafić koji svakodnevno pohode pravi Rovinjezi, a poslijepodne je restoran. Sve je to zamisao najpoznatije rovinjske ugostiteljske obitelj Pellizzer čija su dva restorana, Giannino i Puntulina, dvije najpouzdanije i meni dobro znane gradske gurmanske adrese. S jelovnika na kojem su mahom jednostavnija jela za početak smo izabrali špagete sa slanim sardonima (inćunima). Ta prastara hrana za siromahe nije ništa drugo nego na tavi “rastopljeni” inćuni pomiješani s tjesteninom, preliveni s malo maslinova ulja.
Jednostavno, a nevjerojatno slasno. Potom je na red došla još jedna tjestenina - pasutice s bakalarom. Ustvari, na jako poprženom luku (vidi se da je doslovno posmeđio) pašta je pomiješana s bakalarom bianco. Sve je još posipano sitno mljevenim mrvicama. Kad sam konobara pitao zašto, odgovorio je da lakše klizi niz grlo pa da zalogaj imate dulje u ustima. Koje li ideje! Uz ovu rafiniranu jednostavnost ova dosjetka jako dobro funkcionira jer je jelo toliko fino da stvarno želiš da traje što dulje.
Sfere od bakalara već su nešto zahtjevnije jelo na kojem se sluti potpis velikog meštra od kužinavanja i glave obitelji Corrada Pellizera. Konobar je potvrdio da je riječ o njegovoj kreaciji. Od skuhanog pa usitnjenog bakalara pomiješanog s polpom bijelog kruha i začina formiraju se sfere (okruglice). Uvaljane u cornflakes prže se, a servirane su bile sa slatkasto-kiselom “marmeladom” od crvenog luka. Uspjeli raritet!
Pouzdano mjesto
Za glavno jelo jeli smo još jedno tradicionalno jelo od zime i ranog proljeća - bugve na žaru. Ta neopravdano podcijenjena riba, itekako se može nositi s razvikanim rođacima. Jako pečene pa prelivene šugom od maslinova ulja, češnjaka i malvazije, da se palenta uz njih ima u čemu toćat te da malo omekša hrustu ribu i svemu još da i teka tog toća, bile su upravo zarazna slast.
Nakon duge pauze, već u rani sumrak više kao desert pojeli smo još jedan pjat pašte. Sada u kombinaciji s kozicama, škampima i školjkama. S pravom ga nazivaju Profumo Adriatico. Jako mi je drago da sad u Rovinju imam još jednu pouzdanu adresu za fino blagovanje.
Odabir vina
Vino kuće: malvazija, Ravalico, 100 kn; 20 butelja bijelih vina, 150 do 320; 15 butelja crnih vina, 170 do 330; 3 butelje rozea, 160 do 175; 4 etikete desertnog vina, 170 do 200; 6 etiketa pjenušaca, 170 do 250 (sve isključivo istarskih vinara). 2 etikete šampanjaca 700 i 850.
Cijene
Špageti sa slanim sardonima 70, pasutice s bakalarom 80, sfere od bakalara 90, linguni Profumo Adriatico 100, bugve na žaru 200 (za kg II. klase ribe).
Rio bar, ristorantino (zalogajnica)
Obala Alda Rismonda 13, 52210 Rovinj
Vlasnik: Rarus d.o.o., Rovinj (obitelj Pellizzer)
Chef: Rade Orešković
Tel: 052/813564
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 7.30 do 23.00