RECENZIJA RESTORANA

SLASNA PREPORUKA: Vrlo dobra azijska kuhinja u ugodnom prostoru Timea!

    AUTOR:
    • Radovan Marčić

  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2017. u 10:43

Zagreb, 220415.
Petrinjska 7.
U baru Time odrzana je svecanost otvorenja restoranskog dijela uz ekskluzivnu degustaciju azijskih i fusion delicija.
Na fotografiji: chef restorana, Vid Nikolic priprema sladoled cheescake s tekucim dusikom.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

Prvi put sam objedovao u Timeu na uglu Petrinjske i Amruševe u Zagrebu, mjestu poznatom za večernje izlaske, a upravo zbog tog nikad ga nisam doživljavao kao ozbiljan restoran. Tu sam pogriješio jer ovdje se sasvim dobro jede.

Prostor sam znao, ali sad sam prvi put u njemu bio kao restoranski gost. Staklenom je pregradom podijeljen na dva dijela. U oba je dominantan šank impozantnih dimenzija. Prvi dio Timea od ulaza s ulice funkcionira samo kao bar, a drugom u kojemu su stolovi jesti se može i uz rečeni šank sjedeći na visokim barskim stolcima. Taj restoranski dio je vrlo pristao i za blagovanje ugodno uređen prostor u mješavini industrijskog dizajna s natruhama inspiracije u modernim restoranima azijskog usmjerenja po svjetskim metropolama. Vrlo ugodne kožnate stolice, u izlozima velike staklene vaze s granama stabala, nisko postavljena rasvjeta nad stolove s barem pet-šest različitih, vrlo ukusnih rasvjetnih tijela. Dominiraju tamni tonovi.

 

Dobar doček

Kao kontrast na bijelom zidu na kraju restorana iscrtane su grane japanske trešnje u cvatu i pagoda. Uglavnom, sve izgleda da tu poželiš boraviti, što smatram idealom restoranskog interijera. Pogotovo kad pomisliš na nimalo ružičaste prilike koje te čekaju kad izađeš iz tog restoranskog rezervata u tzv. krutu hrvatsku stvarnost. Uz jako ljubazno i lijepo uniformirano osoblje ovdje imaju i nešto što mi se čini jako važnim, a u nas gotovo nepostojećim. To je osoba koja vas dočekuje uz pult na ulazu u restoranski dio, preuzima garderobu i odvede vas do stola koji je namijenila vama.

 

Ovdje nema onih koji k’o ovce šalabajzaju po restoranu i gledaju gdje će sjesti, stojeći tik do nečijeg stola i ne shvaćajući da je to iritantno. Sasvim u suglasju s prostorom, Time na jelovniku ima same hajlajte azijske kuhinje u kojoj pretežu japanska jela s ponekim izletom u kinesku i indijsku kuhinju. Najbrojnije su razne varijante sushija i sashimija. Jeo sam spring rolls kao predjelo. Dobre s malo preprhkim tijestom i presušenim usitnjenim pačjim mesom. Serviraju ih sa slatkim chili umakom. U klasičnu japansku ramen juhu za koju postoji na desetke recepata, ovdje još dodaju sambal, indonezijsku tradicionalnu gust pastu, teksturom najsličniji ajvaru. Kiselost joj daje rižin ocat i(li) limeta.

Lijepa prezentacija

Rezanci u juhi, pečena svinjska potrbušina, povrće, klice, đumbir, s polutvrdo kuhanim jajem, sve je to bilo valjano skuhano, no sambal za moj ukus jako ruši tek juhe dajući joj nepotrebnu kiselost. Svoj bi manirizam chef Vid Nikolić, kojeg znam kao jako dobro educiranog kuhara s praksom u Japanu, ovdje mogao sebi u korist malo obuzdati.

 

Za kraj sam jeo još jedan azijski klasik - teriyaki piletinu. Jako dobro pečen otkošten zabatak, po teku bi se reklo od hodajućeg pileta, za moj se ukus kupao u malo previše teriyaki sosa, no ako su tako u kuhinji odlučili... Dva cvijetka maćuhice na vrhu jela toliko su lijepa (a i finog okusa) da poništavaju prigovor. U svemu, ovako za prvi put, vrlo dobra kuhinja kojoj samo malo fali da bude jako dobra.

Odabir vina

32 butelje bijelih vina 200,00 kn do 1700 i 33 butelje crvenih vina 220 do 2900 (Hrvatska i svijet); 3 butelje rozea (Hrvatska i Francuska) 220 do 350; 2 butelje orange vina (Hrvatska, Italija) 380 i 420; 5 etiketa desertnih vina (Hrvatska, Italija, Njemačka, Francuska) 300 do 450; 6 etiketa pjenušaca (Hrvatska, Italija) 215 do 275; 16 etiketa šampanjaca 800 do 5300; 2 etikete sakea 525 i 1120,00 kn. Od svih navedenih u čaše istaču 32 etikete.

Cijene

Spring rola od patke 65,00 kn; ramen 80; teriyaki piletina 75. Priloge naplaćuju posebno.

Time, restaurant & bar
Petrinjska 7, 10000 Zagreb
Vlasnik: Monotip Projekti d.o.o.
Chef: Vid Nikolić
Tel.: 01/3333660
E-mail: [email protected]
Otvoren: 8 - 02 h. Zatvoren u nedjelju.

 

Iz drugih medija

Izdvajamo