Fun Facts!

SLAVNI NEGRONI: Sve što ste željeli znati o najdražem Bourdainovom koktelu!

negroni on the rocks and orange

Otkrivamo vam par zanimljivih činjenica o samom koktelu i tome kako i zašto je postao jako popularan.

Negroni je svoju i onako veliku popularnost još više pojačao izjavom Anthonyja Bourdaina da je to njegovo najdraže piće. Glavni sastojci Negronija su džin, slatki vermut, Campari, led i kriška naranče. Otkrivamo vam par zanimljivih činjenica o samom koktelu i tome kako i zašto je postao jako popularan.

Negroni se ne nikada ne miješa

Pića za Negroni se trebaju točiti jedno na drugo preko leda. Zatim se treba dodati kriška naranče (koju možete lagano karamelizirati na vatri, ako želite). Ovo piće zapravo ima omjere 1:1:1:1 (voda – zapravo led, džin, Campari i vermut).

Campari je ključan

Umjesto Camparija se često koriste Cappelletti, Calisaya, Aperol… Ali na koncu, Negroni nije Negroni bez Camparija!

 

Negroni je nasljednik Americana

Ne vrste kave! Naime, 1860. Gaspare Campari je imao svoj kafić, Caffe Campari. U njemu je napravio piće zvano Milano Torino sa vermutom, Camparijem, mineralnom vodom i kriškom limuna ili naranče. Priča kaže kako je piće postalo poznato među Amerikancima za vrijeme prohibicije pa je dobilo naziv Americano.

Naziv je dobio po grofu Camilu Negroniju

Grof Camilo je u jednom trenutku u Caffee Campariju naručio Milano Torino i izjavio kako mu treba više alkohola u njegovom alkoholu, pa je zamolio da mu umjesto mineralne vode stave džin. Od tada se Milano Torino naručuje na Negroni način.

negroni drink
Getty Images/iStockphoto
 

Orson Wells je obožavao Negroni

Legendarni glumac je otkrio ovaj koktel dok je snimao film Black Magic u Rimu 1947. godine. Izjavio je: ''Žestoka pića su dobra za vaše zdravlje, džin nije. Zato tu postoji savršeni balans.''

Postao je popularan kao piće barmena

Bar je tako započeo, a onda se raširio među širom publikom. Kada se inicijalno pojavio na sceni, većina koktela su bili tamni i slatki (Manhattan), suhi (martini), citrusni (margarita), a on je bio gorak. Na taj način je otvorio put mnogim drugim koktelima budući da su barmeni bili gladni novih ideja za koktele.

Iz drugih medija

Izdvajamo