OMOGUĆUJE DOBRO

SLAVONSKI SENDVIČI TRI MUŠKETIRA: Palfi, Barbieri i Vella u borbi s pršutom i pancetom!

    AUTOR:
    • Rene Bakalović

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 11:36

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Što bi to trebao biti slavonski sendvič? S tim se intrigantnim pitanjem susreo naš ekspertni tim koji je dizajnirao Prvi hrvatski sendviči. Tri velika kuhara - Andrej Barbieri, Jeffrey Vella i Marko Palfi - koji su prihvatili izazov okupili su se u wine and bites Sherry’s, na par koraka od tržnice na Britanskom trgu u kojem se ne osjeća gužva, pa čak ni tutanj tramvaja.

Slavonski je sendvič svakako himna suhomesnatim divotama, tu nije bilo dvojbe. Umjesto slavonske šunke premijera slavonskog pršuta pojačanog čvarcima, a uz to majstor i su odlično iskoristili slaninu preobraćenu u pancetu. Davno postavljeni obrasci, pokazalo se, nisu nedodirljivi i nepromjenjivi.

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
 

Novi slavonski brend suhomesnatih proizvoda “Dobro”, pokrovitelj ovog projekta, najbolji je dokaz. U Čepinu uz najsuvremeniju tehnologiju proizvode slavonski pršut, slaninu, slavonsku salamu...

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Njihovi se proizvodi njeguju na slavonskoj ravnici, i to sljedivo od same prirodne stočne hrane, preko pasmina svinja, sve do gotovih proizvoda bez aditiva. Korijeni slavonske kuhinje nisu isključivost i čistunstvo, nego prepoznavanje potencijala koje su migracijske seobe nosile sa sobom. Taj kozmopolitski duh koji je krasio Slavoniju na neobičan su i vrlo slastan način uskrsli Andrej, Jeffrey i Marko.

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

Slavonski #dobrosendvič s pršutom

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

125 g polovica baguettea
20 g domaći ajvar
30 g čvaraka
100 g “Dobro” pršut

 

 

Namaz:

50 g grčki jogurt
25 g kuhana cikla
10 g ribani hren

 

Na jednu polovicu kruha stavite namaz i čvarke, na to pršut, a drugu polovicu kruha namažite ajvarom i preklopite.

Vinska pratnja

Piše: Saša Špiranec

Bogata slavonska kuhinja traži bogatija vina. Ovom sendviču ajvar i hren daju pikantnost, čvarci i pršut slanost, a cikla i jogurt svježinu i kremoznost. Idealan partner će mu biti meka frankovka poput one iz Belja ili Feravina ili blend poput Iločkog Kapistrana gdje uz frankovku nalazimo i nešto cabernet sauvignona. Ta su vina dovoljno živa i sočna da daju balans masnoći i pršutu, a s druge strane dovoljno mekana i sa zaista vrlo blagim taninima, zbog čega će pikantnost ostati umjerena. Kao vrlo funkcionalna alternativa jako će dobro poslužiti rose od bordoških sorti poput merlota i cabernet sauvignona. Ako inzistirate na bijelom vinu, u obzir dolaze samo zrelije graševine kasnih berbi i iločki traminac.

 

Slavonski #dobrosendvič sa slaninom

Zagreb 17052017
Sendvici kampanja za DOBRO
Kuhaju Andrej Barbieri Marko Palfi i Jeffrey Vella
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
 

100 g kukuruzni kruh, dvije šnite
50 g mladi kravlji sir
100 g rolana panceta “Dobro”

 

 

Salata:

30 g rezana cherry rajčica
15 g mladi luk
15 g rikola

 

Na jednu šnitu kruha stavite pancetu i sir, preko salatu i preklopite.

I konična slavonska vinska sorta graševina u ovom je sendviču dobila idealnog partnera. Graševina je u bregovitoj Hrvatskoj ili u Sloveniji gdje je zovu laški rizling lagano, njež- no i ugodno kiselkasto vino. U Slavoniji i Podunavlju je sasvim drugačija. Svježinu posjeduje i dalje, jer to joj je najizraženija sortna odlika, međutim i u tijelu i aromatski je puno bogatija i harmoničnija. Svježina fine slavonske graševine uravnotežuje masnoću i slast slanine, a arome svježih jabuka i agruma nadogradit će se na one svje- žeg sira, cherry rajčice, lišća mladog luka i rikole. Kao alternative graševini mogu poslužiti rizvanac, pinot sivi i pinot bijeli. Rose od frankovke će zbog svoje voćnosti i svježine također vrlo dobro funkcionirati i imati isti efekt kao i bijelo vino.

Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena industrija u Slavoniji, lansirala je novi brend trajnih mesnih proizvoda DOBRO. Žele potaknuti novi početak u Slavoniji, nova radna mjesta i poslovne prilike, vjerujući u viziju dobre Hrvatske. “Na vlastitim poljima sami uzgajamo zrno kojim hranimo generacije domaće slavonske svinje. Prema svjetskoj recepturi, najsuvremenijom tehnologijom stvaramo DOBRO. Želimo svojim primjerom potaknuti ljude da čak i kad je to teži put, uvijek biraju dobro.Vjerujemo u Slavoniju i Hrvatsku sastavljenu od dobrog

Što je još dobro u Hrvatskoj? Uključite se i vi u prvu veliku javnu raspravu o dobrome!

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Žito grupe Osijek, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Iz drugih medija

Izdvajamo