IDEALAN PAR

SLJUBLJIVANJE KOBASICA I PIVA: Neraskidivi par kojeg obožava cijeli svijet!

 Getty Images
Idealan par ipak postoji. Pivo i kobasica savršeno si odgovaraju. Gorko, lagano pjenušavo i oštro pivo nedvojbeno najbolje naglašava bogat, pun i izdašan okus kobasice. Ona se pak mesnata i punog okusa lomi pod promilima pive. Jednostavno, ovu kominaciju teško je ne voljeti.

Čak i oni koji zaziru od jednog ili drugog zajedno ih obožavaju. Danas na tržištu postoje deseci vrsta kako piva tako i kobasica i zapravo je postala prava umijetnost sljubiti hranu i piće na pravilan način. Kad kažemo pravilan pod time ne mislimo na pisana pravila pod kojim ih morate sljubiti, već recepture koje će naglasiti kontrast ili istaknuti sinergiju pive i kobasica. Donosimo vam par provjerenih i općeprihvaćenih kombinacija, no vi svakako izađite iz tih okvira i usudite se sami pronaći vašu omiljenu kombinaciju.

Krenuti priču o pivu i kobasicama,a ne započeti je alfom i omegom proizvodnje i jednog i drugog smatralo bi se kardinalnom pogreškom. Njemačke wurstove sljubit ćete u pravilu sa svjetlim i laganim lagerima.

Typical St. Galler Bratwurst on grill
Getty Images/iStockphoto

Još jedan dobar izbor bio bi irski cream ale koji je hibrid lagera i alea, a poseban je po svojoj boji koja se rasteže od jantara do crvene. Lagana slatkoća piva odlično će pristajati okusu roštiljanog bratwursta te umanjiti njezin dimljenji okus. Što se tiče njihove bijele kobasice (weisswurst) stvar je nešto drugačija.

Two friends toasting with glasses of light beer at the pub. Beautiful background of the Oktoberfest. fine grain. Soft focus. Shallow DOF
Getty Images/iStockphoto

Budući da je okusom blaža od ostalih bavarki odlično će se sljubiti s block varijantom. Bock je zapravo snažnija varijanta lagera, a ovdje je u pitanju naglašavanje kontrasta. Blaga kobasica i jako tamnije pivo svidjet će se onima koji vole neobičnije okuse i naglašavanje kontrasta jelom i pićem.

Putujemo na jug. Italija ima širok raspon suhomesnatih proizvoda i u svima je dosta izražena mediteranska nota. Odlučite li se za dimljene kobasice, izaberite punija i okusom bogatija piva blago čokoladnog okusa.

Sausage barbecue
Getty Images

Blaga slatkasta kobasica dobro će ići s pšeničnim pivima koja imaju voćnu notu te će istaknuti slatkoću mesa. Ljute kobasice kombinirajte sa svijetlijim pivima koja se serviraju nešto hladnija te će njihova svježina ublažiti pikantnost i održati ravnotežu između hrane i pića.

Snifter glass full of dark ale standing on a wooden barrel in a cellar
Getty Images/iStockphoto

A ako pak uživate u sendviču od talijanske mortadele, zalijete ju omiljenim lagerom.

Pikantni chorizo začinjen crvenom paprikom odlično će pristajati uz blagi lager koji će pratiti dominantan okus kobasice ne lomeći ga niti ga previše osnažiti.

Delicious street food with grilled chorizo and potatoes on a barbecue grill
Getty Images/iStockphoto

Za one odvažnije: možete sljubiti i slične okuse dakle pikantne kobasice s jačim i tamnijim pivima ako volite puniji i jači okus hrane.

A colorful beer flights is illuminated against a bright sunset.  4 glasses of different beers are set on a wooden board and table outside.
Getty Images/iStockphoto

Ne ustručavajte se sljubiti robusna piva s pikantnim kobasicama jer moguće da će vrlo dobro funkcionirati zajedno.

Isti principi vrijede i za naše prostore. Dakle, par istarskih kobasica od kojih želite napraviti hot dog odlično će ići uz piva bogata okusom, a blago voćne note.

Assorted meat and vegetables grilling over the fire on a summer BBQ with sausages, chicken wings, steak, mushrooms, garlic, onion and baby marrow
Getty Images/iStockphoto

Što se tiče roštiljki, izaberite ono što želite postići. Za puniji i bogatiji okus izaberite tamno pivo, za ravnotežu i balans svježine i pikantnosti izaberite svijetlija lijepo ohlađena.

Refreshing Summer drink concept.
Getty Images/iStockphoto

Opet, važno je naglasiti da ne pretjerujete s hladnoćom pive jer tada se ne osjeti njezin izvorni okus.

Sve za roštilj pronađite ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:19