KUHAJTE BOLJE

SLUŠAJ CHEFA: Chef zagrebačkog restorana Cantina, Josip Pašalić, otkriva kako do mekane i sočne porchette!

 Neja Markičević / Hanza Media
Porchetta je tipično jelo za centralnu Italiju koje se uglavnom jede kao gablec, tanko narezano i posluženo u pecivu.

Nakon piletine, svinjetina je najprodavanije meso u Hrvatskoj. Dostupnije cijenom od ostalog mesa ujedno je i prikladnije za različite pripreme i rijetko da se može fulati. Međutim, zna i dosaditi, pa smo u Cantini odlučili iskoristiti tradicionalan talijanski recept i ponuditi nešto drukčije. Naime, porchetta je tipično jelo za centralnu Italiju koje se uglavnom jede kao gablec, tanko narezano i posluženo u pecivu. Točno mjesto nastanka ovog jela se ne zna, ali stanovnici gradića Ariccia iz okolice Rima uvijek će tvrditi da je to njihovo, izvorno jelo.

Zagreb, 191017. 
Chef Cantine, Josip Pasalic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

No, bez obzira tko ga je izmislio, mi ga pripremamo, jer zašto ne iskoristiti recept za ukusno jelo. Budući da se u restoranima (a imamo ih dva, na zagrebačkom Iblerovom trgu i u trgovačkom centru Avenue Mall) priprema sve na veliko, mi koristimo cijelu otkoštenu svinju, a za kućnu pripremu savjetujem da se uzme otkoštena lopatica. Priprema je malo dugotrajnija, ali vrlo jednostavna. Meso se dobro natapka začinima (mi koristimo provansalsku mješavinu začina), zarola, omota u prozirnu foliju i stavi u hladnjak najmanje 24 sata (može stajati i do 36 sati) prije pečenja.

Zagreb, 191017. 
Chef Cantine, Josip Pasalic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Potom ga treba staviti u pećnicu (ako se radi o lopatici, treba je zamotati i u aluminijsku foliju da se ne isuši) i peći polagano, na tihoj vatri, odnosno na 140 stupnjeva oko pet sati. Meso će tako puštati svoje sokove i masnoću, neće se isušiti, a krajnji rezultat je mekano meso, poput maslaca. Kad je gotovo, reže se tanko, a savjetujem da se prije posluživanja svaka kriška nakratko preprži na grillu ili grill tavici. U Cantini ga služimo ili u listu iceberg salate ili u pecivu. Slaže se ovako: list salate ili peciva, tanko naribano ili narezano crveno i bijelo zelje, dresing, narezano i prepečeno meso, još malo dresinga (kečap, provansalsko bilje, šećer, sol, senf, Worcestershire umak i češnjak u prahu).

Zagreb, 191017. 
Chef Cantine, Josip Pasalic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Pečena, nenarezana porchetta može u hladnjaku stajati i do nekoliko dana, a svatko može sendviče slagati po svom ukusu, a mi sve pozivamo da ih dođu probati u Cantinu koja je dolaskom jeseni obogatila svoj meni, pa nudimo i domaće raviole punjene šumskim gljivama, piletinu u medu s njokima od ljubičastog batata, tjesteninu s crvenim pestom od sušenih rajčica, rebarca, a velika je novost crna pizza s aktivnim ugljenom s pršutom, gamberima i rikulom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:23