NOVI OKUSI

SOČNO MESO: Deset marinada za vaše meso iz pećnice!

10 recepata s kojima nećete pogriješiti!

Najbolji način da date neodoljiv okus svojim odrescima, piletini, ma bilo kojem mesu koje pripremate su upravo marinade. Imamo ih sve, od onih blažih do onih koje će vam probuditi sva osjetila!

Marokanska marinada

Ako vas vuku mirisi i okusi Bliskog Istoka, ovo je marinada za vas! Savršena za crveno meso i perad.

  • 2 žličice kumina
  • 2 žličice slatke paprike
  • žličica cimeta
  • 3 češnja češnjaka
  • sok jednog limuna
  • sol

 

Iscijedite sok jednog limuna. Dodajte kumin, slatku papriku, cimet, sol i protisnuta tri češnja češnjaka. Marinadu dobro utrljajte u meso i ostavite ga u hladnjaku preko noći.

Marinada s chillijem i narančom

Obožavate okus naranče? Evo nešto za vas!

  • sok dvije naranče
  • korica jedne naranče
  • žlica paste od rajčice
  • prstohvat chillija u prahu
  • sol

 

Naranče iscijedite, dodajte naribanu koricu, pastu od rajčice, sol i chilli u prahu. Marinadu utrljejte u meso i ostavite preko noći u hladnjaku.

Limun marinada

Vaša piletina nikad više neće biti dosadna!

  • sok jednog limuna
  • korica jednog limuna
  • 3 češnja češnjaka
  • pola žličice papra
  • sol

 

Iscijedite limun i naribajte koricu. Dodajte protisnuta tri češnja češnjaka, sol i papar. Utrljajte u piletinu i ostavite svega par minuta.

Five Spice marinada

China, here we come!

  • Five Spice mješavina začina
  • žličica naribanog svježeg đumbira
  • žličice naribanog crvenog luka
  • prstohvat kajenskog papra
  • žlica soja umaka
  • sok jedne naranče
  • sol

 

Iscijedite sok od jedne naranče i u njega dodajte soja umak, kajenski papar, sol, naribani đumbir, crveni luk i mješavinu začina. Utrljajte u meso i ostavite u hladnjaku preko noći.

Mediteranska marinada

Savršena ako želite da vaš odrezak bude blažeg okusa!

  • žličica ružmarina
  • žličica kumina
  • žličica origana
  • žličica cimeta
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sol

 

Cooking ingredients: marinated meat,oil,vinegar, herbs and vegetables. Chef is carving and marinating meat.

U maslinovo ulje dodajte ružmarin, kumin, cimet, sol i origano. Utrljajte u odrezak i ostavite u hladnjaku preko noći.

Jalapeno marinada

Probuditi će i najuspavanjije!

  • 3 češnja češnjaka
  • sok jedne limete
  • žličica kumina
  • žličica origana
  • pola nasjeckane Jalapeno papričice
  • sol

 

U sok od limete dodajte protisnuta tri češnja češnjaka, kumin, sol, origano i nasjeckanu papričicu. Utrljajte u meso i neka stoji par sati u hladnjaku prije pečenja.

Tandoori marinada

Mala stanica u Indiji!

  • 180 g Dukat jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žice soka od limuna
  • 2 češnja češnjaka
  • chilli u prahu
  • 2 žlice svježeg korijandera
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica curryja
  • pola žličice soli

 

U jogurt umješajte maslinovo ulje, sok od limuna, protisnuta dva češnja češnjaka, pola žličice chillija u prahu, korijander, kumin, curry i sol. Meso (najbolje piletinu) ostavite u marinadi par sati prije pečenja.

Teryaki marinada

Japanci ju obožavaju!

  • pola dcl soja umaka
  • dvije žlice smeđeg šećera
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 1 žličica meda
  • pola žličice Wasabi paste

 

U soja umaku otopite šećer. Dodajte prtisnuti češnjak, đumbir, med i Wasabi pastu. Meso (najbolje crveno) marinirajte par sati prije pečenja.

Meksička marinada

Ay caramba!

  • 1 dcl octa
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg korijandera
  • pola dcl vode
  • 3 češnja češnjaka
  • sok 1 limete
  • žličica kumina
  • žličica origana
  • žličica soli
  • žličica chillija u prahu
  • žličica papra

 

Pomiješajte ocat, vodu i maslinovo ulje. Dodajte isjeckani korijander, protisnuti češnjak, sok limete, kumin, origano, sol, chilli i papar. Utrljajte u meso i ostavite preko noći u hladnjaku.

Jerk marinada

Ravno s Jamajke!

  • 1 srednji luk
  • 1 ljuta papričica
  • 45 ml soja umaka
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 15 ml octa
  • 2 žličice majčine dušice
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • pola žličice cimeta

 

Luk naribajte na ribežu. U maslinovom ulju, octu i soja umaku otopite šećer. Dodajte naribani luk, sitno nasjeckanu papričicu, majčinu dušicu, sol, papar, muškatni oraščić i cimet. Meso ostavite u marinadi preko noći. Najbolja za crveno meso, ali i piletinu.

 

Iz drugih medija

Izdvajamo