Zamjena za sve!

SPAS U ZADNJI ČAS: Što kad vam nestane ključna namirnica?

 Getty Images/iStockphoto
Ne očajavajte!

Neočekivani događaji životna su svakodnevnica. Ipak, kad se događaju u kuhinji posebno nam se digne kosa na glavi. Pripremate kolač, a imate samo polovicu maslaca jer je netko omastio brk prije vašeg kolača? Ništa strašno. Stavite tu polovicu, a drugu polovicu zamijenite jabučnim sokom ili pireom od šljiva. Ni tu nije kraj. Bacili ste se na rižu jer ste odlučili pripremiti vaš čuveni rižoto. Problem. Ponovno je netko bio brži od vas i sl+istio svu rižu. Ne očajavajte. Zamijenite rižu kvinojom, kus-kusom, ječmom ili bulgurom i stvar je spašena.

Pizza

Subotnju večer odlučili ste provesti uz pizzu i filmove, ali na povrtaku kući zaboravili ste kupiti ono najvažnije. Tijesto. Za brzinsko rješenje sasvim će dobro poslužiti brašno pomiješano s jogurtom i malo praška za pecivo, a dalje nastavite raditi pizzu po dobrom starom receptu. Ako trebate kečap, stavite u salsu od rajčice malo vinskog octa i šećera.

Mekši keksi i ukusniji biskvit

Za mekše kekse upotrijebite pola doze maslaca i pola doze masti i malo praška za pecivo i ako u receptu to nije navedeno, za hrskaviju varijantu manje masnoće i izostavite prašak za pecivo. Što se tiče hrskavog biskvita za cheescake: sameljite kekse i pomiješajte s maslacem, a potom sve zapecite.

Pesto genovese u vašem izdanju

Nemate peršina, dobro… Ni pinjola… Umjesto peršina stavite bosiljak, a umjesto pinjola pržene bademe ili sjeckane suncokretove sjemenke. Italija je jednako blizu i ovom malo drugačijem izdanju.

Tiramisu

Tiramisu ingredients
Getty Images/iStockphoto

Ruku na srce, rijetko kada imate kvalitetan mascarpone pri ruci i čašicu amaretta. Treba li to značiti da ostajete bez tiramisua? Ne. Nemate kave? Upotrijebite kakao. Nemate mascarpone? Upotrijebite svježi kravlji i kozji sir pa mu dodajte malo meda, a amaretto zamijenite rumom.

Još zamjena koje vas mogu spasiti kad gori:

  1. Vino za umak = žlica vinskog octa + žlica voćnog soka
  2. Luk = bijeli dio poriluka
  3. Prašak za pecivo = Soda bikarborna
  4. Naribana limunova korica = kap ili dvije arome limuna
  5. Aromatizirani liker = rum ili maraschino ili prošek
  6. Tijesto za pizzu = brašno + jogurt + prašak za pecivo
  7. Krušne mrvice = sitno mljeven cornflakes
  8. Čokolada za kuhanje = kakao i žlica maslaca
  9. Kiselo vrhnje = jogurt
  10. Mlaćenica = šalica mlijeka i žlica octa ili par kapi limuna
  11. Kukuruzni škrob = približna količina brašna
  12. 240 ml ulja = 250 g rastopljenog maslaca
  13. Med = sirup napravljen od šećera i vode
  14. Majoneza = vrhnje ili jogurt
  15. Vrhnje = šalica mlijeka i 2-3 žlice maslaca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:52