Zagreb je imao priliku ugostiti svjetsku perjanicu među vinarijama, spektakularan Château Haut-Brion, jedno od pet iznimnih imena s lijeve obale Bordeauxa (Mouton Rotschild, Margaux, Lafite i Latour) sa statusom Premier Cru Classé koji označava vina koja primarno dolaze iz Bordeauxa.
Njihova priča barem je u kratkim crtama poznata svakom ozbiljnijem zaljubljeniku u vintage vina ili konkretne “crnjake”. Sami počeci datiraju još iz 15. stoljeća i zapravo bi se o njihovoj povijesti doista mogli ispisati tomovi knjiga. Već tri desetljeća u vlasništvu su obitelji Dillon, dok je sadašnji predsjednik vinarije princ Charles Luksemburški. Uvijek su bili korak ispred svojeg vremena pa su tako 60-ih godina prošlog stoljeća prvi krenuli s upotrebom posuda za fermentaciju od nehrđajućeg čelika, a danas su jedan od glavnih sponzora za La Cite du Vin, bordoški muzej vina koji se smatra možda najvećim postignućem u vinskom svijetu u posljednjih dvadeset godina. Uz čašu rubin - crvenog Chateau Haut-Briona iz 1975. - porazgovarali smo s glavnim čovjekom za prodaju, gospodinom Joanom Mourguesom.
Iako uživanje u starim vinima nije ukorijenjeno u hrvatsku kulturu, Joan smatra kako su koncepti “edukativnih” večera, u kojima se uz prilično poznate okuse sljubljuje vino koje većina možda nikada nije imala priliku probati, dosta uspješni.
Naime, uz divne sljedove Priske Thuring lijepo se mogla zaokružiti cijela priča i ipak zagrepsti po površini zasebnog svijeta zvanog vintage vina.
Na fotografiji: Marinirani file pastrve poslužen uz špinat i lješnjak te Clanrendelle Rose 2016 (najmlađu od tri vinarije Chateu Haut-Briona)
Na fotografiji: Tartar od zubaca, rukole, šampinjona i cvjetače uz Clarendelle Blanc, 2013.
Na fotografiji: Tjestenina od heljde i prepeličjih jaja uz La Chapelle de la Mission Haut-Brion, 2013.
Na fotografiji:Kombinacija prepelice, guščje jetre i pastrnjaka uz La Chapelle de la Mission Haut-Brion, 2009.
Na fotografiji: Priska Thuring prezentira svoje jelo; kombinaciju junećeg vrata, koštane srži, krumpira i cikle uz Le Clarence de Haut-Brion 2010.
Na fotografiji: Mousse od vanilije s jabukom, bademima i sladoledom od kamilice pastry chefa Roberta Bašića uz Clarendelle Amberwine, 2012.
U Hrvatskoj sam prvi put i moram priznati kako nisam još dovoljno dobro upoznao vaše tržište, ali budući da ste postali sve ozbiljniji akteri na svjetskoj vinskoj sceni vjerujem kako se i svijest među ljudima polako počela mijenjati i kako će uživanje u starim vinima ipak naći mjesta u vašoj kulturi – rekao je Joan.
Podsjetimo da kad govorimo o Boredauxu govorimo o nekoliko stotina godina dugoj tradiciji, a vinarija Château Haut-Brion formirala je već prepoznatljiv stil.
-Naša vina su elegantna i kompleksna. Iako danas uživano u vinu starom više od četrdeset godina starom vinu ono je još začudno pitko – otpio je gutljaj Haut-Briona iz 75-e pa nastavio
Naša filozofija je u stvaranju vina u kojem će se osjetiti bordoški terroir i naravno imati dugi vijek trajanja.
- Vino je tu da nas poveže u sreći ili tuzi, u veselju, proslavama ili posebnim prigodama koje želimo podijeliti s dragim ljudima, obitelji i prijateljima. Vino se radi za trenutke i to je naša filozofija. Ono što je bitno za istaknuti jest da vina koja imaju potencijal duljeg trajanja nude nam arome koje je nemoguće osjetiti u vinu koje je odležano dvije, tri ili pet godina.
Stara vina imaju osobnost baš kao i čovjek, ali to ne možete naučiti iz knjiga. Morate osjetiti te arome u nosu i okus na jeziku - zaključio je Joan. Inače, vina ove doista spektakularne vinarije počela je uvoziti tvrtka Acrobat krajem prošle godine.
Dobro je znati kako u Château Haut-Brion očekuju kako će 2017. biti u znaku dominatno merlota. U usporedbi s berbom 2016. koja je bila jedna od boljih berba ovog desetlje- ća, ova godina je uz mraz te obilne rujanske kiše vrlo teška i cijela Francuska trpi pad proizvodnje od gotovo 40%, dok je u samom Bordeauxu situacija nešto bolja