VRIJEME JE ZA ROŠTILJANJE!

SUHE I MOKRE MARINADE ZA MESO NA ROŠTILJU: Kada ih koristiti i za koje meso?

Marinade su mokre mješavine koje se uobičajeno sastoje od četiri osnovna elementa: soli, ulja, začina i kiseline.

Spoj tih elemenata osigurava da meso bude bolje začinjeno i ukusnije. Pobrinite se da u kući imate ocat, ocijeđeni limun ili aceto balsamico, ulje, svježe ili suhe začine, staklenu ili plastičnu posudu i naravno meso. Nerjetko se znalo reći što duže meso stoji u marinadi ono je ukusnije i mekše. Tome nije baš tako jer zna postati gnjecavo. Iako tradicionalne kuharice nalažu kako meso treba stajati u marinadi minimalno 2 sata ponekad i cijelu noć, danas je uvjerenje da je dovoljno i 30 minuta.

Marinated lamb fillet for cooking or BBQ grill with brush and meat fork in wooden plate , top view, close up
Getty Images/iStockphoto

Što se tiče temperature meso će bolje upiti ako je na sobnoj temperaturi što svakako ne preporučamo za vrijeme ljetnih vrućina. Marinade prodiru u samo površinski sloj mesa te ga kiselina omekšava, ulje čuva izvorni okus dok ga začini oplemenjuju. Nemojte dvojiti eksperimetirati. Dovoljno je da su zadovoljene komponente kiseline, ulja i začina, a vi ih kombinirajte kako vam drago. Jako je važno da sirove marinade ne koristite u drugim jelima prije nego je prokuhate jer bi mogla sadržavati mikrobe sirovog mesa.

Natrljajte meso svježim ružmarinom, solju i paprom. Ostavite tako nekih 15 do 20 minuta prije pečenja za one koji su u stisci s vremenom.

Overhead shot of a person's hand showing some spicy seasoning alongside a piece of quality raw pork on a vintage wooden table with herbs
Getty Images

Ovdje je također bezbroj mogućnosti. Divno će pristajati maslac s začinskim biljem kojeg dodajte neposredno nakon pečenja. Slatka glazura na bazi marmelade također dodajte neposredno nakon pečenja. Ako pak umak za roštilj dodate 5 do 10 minuta prije kraja pečenja dobit ćete hrskavu, slatkastu i karameliziranu koricu. Tapenade ili pesto genovese također su dobrodošle. Žilavije i tvrđe meso možete premazivati pivom, limunovim sokom, sokom od rajčice ili jabučnim sokom.

A bowl of chicken breasts marinating
Getty Images/iStockphoto

Kod piletine za roštilj dobro se držati pilećih krilca, u marinadi od limete i krupne soli. Krilca s roštilja danas spadaju među najomiljenije komade mesa, posebno među klincima. Djeca, međutim, preferiraju natur okuse, pa ako ih pripremate prvenstveno za njih, izbjagavajte snažne začine. Marinada od limetina ili limunova soka, uz dodatak krupne soli zdrobljene u mužaru, maslinova ulja i začina po želji, priprema se večer prije roštilja, da bi meso u njoj moglo odležati preko noći.

Raw marinated chicken breasts cooking on the BBQ grill.
Getty Images/iStockphoto

Svinja voli pac. Za grill je odlično carsko meso, potrbušnica, butići ili komadi od vrata, kod svinjetine ne morate puno birati.

Najbolje je koristiti samo sol i papar te pravilno pripremiti meso. Marinade vrlo često znaju uništiti okus mesa, a to želimo izbjeći, pogotovo kod odležanog mesa.

Grilled barbecue pork ribs
Getty Images/iStockphoto

Vrijeme mariniranja ovisi o mješavini marinade, ali i o vrsti mesa. Ako koristite samo sol i papar - to napravite ili neposredno prije pečenja ili ostavite preko noći u hladnjaku. Što se tiče suhih marinada, kada meso natrljamo začinima, najbolje ga je zamotati u tanku PVC foliju i staviti da odleži u hladnjaku najmanje 6 sati. Prije pečenja meso treba izvaditi iz hladnjaka, prebaciti na "topliju posudu" te ostaviti da se temperira jer se hladno meso neće dobro ispeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:26