NEZAOBILAZNA U SVIM JELIMA

SVE VRSTE SOLI KOJE MORATE ZNATI: Evo što s više od deset različitih vrsta soli!

 Getty Images/iStockphoto
Stari Kinezi koristili su je kao sredstvo plaćanja, rimski vojnici dobivali su je kao plaću, Egipćani su njome mumificiarli, a Grci mijenjali robove za sol.

Duboko je ukorijenjena u čovjekovu kulturu i danas vam predstavljamo više od deset vrsta koje morate nabaviti!

Krupna chilli sol

Kombinacija je sušenog chillija i krupne morske soli, idealna za mlinac, a najbolje paše uz meso, gulaš, jela od jaja, rižu, wok i chilli con carne.

Kala Namak

Poznatija kao crna sol specijalitet je u indijskoj kuhinji. Zbog velikog udjela željeza crvenog je odsjaja. Hrani daje lagano sumporni okus, a poželjan je u voćnim salatama, chutneyu, chaatu i ribiljim jelima.

Perlasta

Autentična za Južnu Afriku gdje valovi tako udaraju o stijene da se kristali formiraju u perlasta zrna, a hrani daju bogat i snažan okus.

Kala namak or Black salt of South Asia
Getty Images/iStockphoto

Kamena sol

Naziva se dijamantom među solima zbog svoje čistoće i prozirnosti, a vadi se u Pakistanu. Može se svakodnevno koristiti u kuhinji.

Mediteranska sol

Mješavina morske soli, paprike, luka, majčine dušice, estragona, gorušice i još brojnih začina, a upotrebljava se za jela s grilla, umake, salate i marinade

Celerova sol

Može se dobiti od lišća i bobica. Jedan je od osnovnih sastojaka američkog hot doga, a dobro se sljubljuje i s Bloody Mary koktelom.

Different Kinds of Salt in Spoons, such as Himalayan Pink, Sea Original, Iodised Table, Sea Salt Flakes, Pink Diamonds, Black Sea Flakes, on Light Marble Background
Getty Images/iStockphoto

Crna havajska sol

Poprima crnu boju kad se pomiješa s aktivnim ugljenom koji je inače poznat kao dodatak hrani sa antitoksičnim učinkom. Vizualno vrlo privlačna.

Himalajska sol

Dolazi s brda sjevenog Pakistana, a daljnja prerada se vrši u Karachiju po strogim pravilima. Ručno je skupljana i dobra za organizam jer posjeduje elemente istovjetne onima u ljudskom tijelu (veći komad ružičastog kristala).

Piramidasta sol

Može se dobiti prirodnim putem ali češći slučaj je iskuhavanjem ili evaporiranjem. Uglavnom sadrža manje minerala od drugih soli time je slanija, hrskavija i brže se topi

Different Types of Salt
Getty Images/iStockphoto

Sol bambusa

To je zapravo morska sol pečena u bambusovim tubama, a takvo tretiranje poznato je od korejskih budističkih svećenika čija je prvotna namjena bila isključivo medicinske prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:43