Ministar nije krio oduševljenje „velikim iskorakom,“ kako je nazvao novi studij. Istaknuo je da stalni rast hrvatskog turizma nužno slijedi kontinuitet ulaganja u ljudske resurse. Okupljene mlade ljude pozvao je na daljnje „velike i pozitivne pomake“ koji će za njih značiti poslovne pobjede, a za hrvatski turizam dodatno povećanje konkurentnosti na svjetskoj sceni.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić naglasila je prepoznatljiv ugled Visoke škole Aspira kao rezultat predanog i složnog rada. Ljubazno je navela otvaranje Prvog međunarodnog studija Gastronomije kao primjer stalnog napretka, rasta i inovativnosti.
Uslijedio je okrugli stol na temu "Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja i hrvatsku gastronomiju“ uz sudjelovanje eminentnih predstavnika turističkog i gastronomskog sektora: državnog tajnika u Ministarstvu turizma Tončija Glavine, magistra gastronomije i Aspirinog nastavnika Denisa Galića, zatim direktorice Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP Natali Komen Bujas te predsjednika JRE udruženja Hrvatska Tea Fernetića.
Cooking show
Najatraktivniji dio svečanog otvaranja svakako je bio spektakularni cooking show u režiji njemačkog šefa Michaela Nossa, Damira Modrušana iz restorana Zigante, Ane Grgić iz Esplanade i poznatog splitskog chefa Antuna Niševića. Ovi su majstori—svi odreda Aspirini mentori-predavači—predvodili studente u pripremi raskošnih delicija, nakon čega su nastupili nenadmašni deserti slastičarke Marije Gudelj.
I ona je predavačica na Aspiri, kao i Andrej Barbieri, Danijel Đekić, Braco Sanjin, Vincenzo Guarino (trostruki nositelj Michelin zvjezdice), Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Hrvoje Zirojević, sommelieri Siniša Koceić, Mario Meštrović i Ivan Jug, barmen Marin Nekić i barista Tomislav Stančić.
Studij temeljen na praksi
Prvi međunarodni studij Gastronomije izgrađen je oko prakse, kao i svi ostali studijski programi Visoke škole Aspira. Osmišljen je u suradnji s poslovnim partnerima iz domovine i inozemstva, sa željom da se studente pripremi za otvaranje i vođenje restorana. To se postiže fokusom na praktičnu nastavu i stjecanje poduzetničkih vještina.
Prve dvije godine studija obiluju praktičnom nastavom i radionicama, dok se na trećoj godini čitav ljetni semestar provodi na stručnoj praksi. Studente čeka najsuvremeniji kuhinjski praktikum gdje će predavala pratiti i putem računalnog zaslona, a atraktivne mogućnosti nude se i za nastavak školovanja kroz suradnju Visoke škole Aspira s prestižnom Swiss Education Group.