STUDIJ TEMELJEN NA PRAKSI

SVEČANO OTVARANJE: Visoka škola Aspira predstavila prvi međunarodni studij Gastronomije u Zagrebu!

Visoka škola Aspira svečano je predstavila prvi međunarodni studij Gastronomije u Zagrebu. Spektakularno otvaranje u Hotelu Esplanade pozdravili su ministar turizma Gari Cappelli, saborske zastupnice Vesna Bedeković i Sabina Glasovac, te zagrebačka dogradonačelnica Olivera Majić.

Ministar nije krio oduševljenje „velikim iskorakom,“ kako je nazvao novi studij. Istaknuo je da stalni rast hrvatskog turizma nužno slijedi kontinuitet ulaganja u ljudske resurse. Okupljene mlade ljude pozvao je na daljnje „velike i pozitivne pomake“ koji će za njih značiti poslovne pobjede, a za hrvatski turizam dodatno povećanje konkurentnosti na svjetskoj sceni.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić naglasila je prepoznatljiv ugled Visoke škole Aspira kao rezultat predanog i složnog rada. Ljubazno je navela otvaranje Prvog međunarodnog studija Gastronomije kao primjer stalnog napretka, rasta i inovativnosti.

Dobitnik nagradnog natječaja Dobre hrane

Uslijedio je okrugli stol na temu "Važnost visokoškolskog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja i hrvatsku gastronomiju“ uz sudjelovanje eminentnih predstavnika turističkog i gastronomskog sektora: državnog tajnika u Ministarstvu turizma Tončija Glavine, magistra gastronomije i Aspirinog nastavnika Denisa Galića, zatim direktorice Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP Natali Komen Bujas te predsjednika JRE udruženja Hrvatska Tea Fernetića.

Cooking show

Najatraktivniji dio svečanog otvaranja svakako je bio spektakularni cooking show u režiji njemačkog šefa Michaela Nossa, Damira Modrušana iz restorana Zigante, Ane Grgić iz Esplanade i poznatog splitskog chefa Antuna Niševića. Ovi su majstori—svi odreda Aspirini mentori-predavači—predvodili studente u pripremi raskošnih delicija, nakon čega su nastupili nenadmašni deserti slastičarke Marije Gudelj.

I ona je predavačica na Aspiri, kao i Andrej Barbieri, Danijel Đekić, Braco Sanjin, Vincenzo Guarino (trostruki nositelj Michelin zvjezdice), Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Hrvoje Zirojević, sommelieri Siniša Koceić, Mario Meštrović i Ivan Jug, barmen Marin Nekić i barista Tomislav Stančić.

Studij temeljen na praksi

Prvi međunarodni studij Gastronomije izgrađen je oko prakse, kao i svi ostali studijski programi Visoke škole Aspira. Osmišljen je u suradnji s poslovnim partnerima iz domovine i inozemstva, sa željom da se studente pripremi za otvaranje i vođenje restorana. To se postiže fokusom na praktičnu nastavu i stjecanje poduzetničkih vještina.

Prve dvije godine studija obiluju praktičnom nastavom i radionicama, dok se na trećoj godini čitav ljetni semestar provodi na stručnoj praksi. Studente čeka najsuvremeniji kuhinjski praktikum gdje će predavala pratiti i putem računalnog zaslona, a atraktivne mogućnosti nude se i za nastavak školovanja kroz suradnju Visoke škole Aspira s prestižnom Swiss Education Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:07