HRANA I HYGGE

DANSKI KONCEPT: Svi ste čuli za hygge, a sad se dotakao i kulture stola!

 Getty Images/iStockphoto
Hygge, ako još niste čuli za njega, je danski koncept udobnog življenja, zajedništva i privrženosti.

Nadamo se da ste pristavili gulaš na štednjaku. Isto tako se nadamo da ste napravili domaći kruh, kolačiće za poslije te da ćete ih poslužiti na pohabanoj drvenoj dasci, na večeri uz svijeće sa svojim najmilijima dok vam smeđi koker španijel odmara glavu na cipelama. Ako tome nije tako, bojimo se da u ovom trenutku ne doživljavate ''hygge''

Christmas mug of coffee and pastry cutters on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Hygge, ako još niste čuli za njega, je danski koncept udobnog življenja, zajedništva i privrženosti. On je sinonim za provođenje vremena s obitelji, bez stresa, ali i za sve ono što vas umiruje, uveseljava i lišava vas stresa. A nije li to u jako puno slučajeva hrana i kuhinja? Vrijeme je da uvedete hygge u vaše kuhinje!

Zapamtite, hygge stil nije oličenje ''slatkoće'', to nisu šalice i čajnici sa zečićima već više šalice i čajnici s nečime što bi zeko pojeo ili mjesto gdje bi on živio.

Nabavite čajnik

Close-up of glass with tea of fresh herbs on white painted wooden table. Blue cast iron kettle on unfocused backgroundClose-up of glass with tea of fresh herbs on white painted wooden table. Blue cast iron kettle on unfocused background
Getty Images/iStockphoto

Čajnik je ključan dio kuhinjske opreme u hygge stilu. I naravno, odgovarajuće predivne šalice u koje ćete potočiti čaj svojoj obitelji i prijateljima nakon što ga napravite.

Stolnjak

Turkish coffee on the table
Getty Images/iStockphoto

Nezaobilazan za topao ugođaj vašeg stola u blagovaonici. Zapravo, ono što možete napraviti jest staviti malene vestice na vaše termosice, šalice za kavu ili čaj, vinske boce...

Podmetači

Cup of coffee on a handmade woven coaster
Getty Images/iStockphoto

Hygge je sinonim za ugodu i potporu. Zato svaka šalica treba imati tanjurić, svaka torta treba stajati na stalku, a svaka čaša treba imati svoj podmetač.

Okrugli namještaj

empty white plate on an old table side view
Getty Images/iStockphoto

U knjizi ''The little Book of Hygge'' Louisa Thomsen Brits (danska dizajnerica namještaja) ističe važnost okruglog namještaja, pogotovo stolova, budući da se oštri kutevi smatraju nepristojnima.

Svjetlo

Three candles on black surface
Getty Images/iStockphoto

Svjetlo u vašoj kuhinji bi trebalo biti što više prirodno. Idealno bi bilo da zapalite svijeće, ali poslužiti će i blage žarulje sa što prirodnijim bijelim/žutim svjetlom. Također, peć na drva nije na odmet.

Pregača

Woman cooking
Getty Images

Nema hygge kuhanja bez pregače. Neka motivi na njoj budu smirujući, prirodni i meki.

Za vas koji ne znate kako biste izgovorili ovu riječ evo mala školica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31