Ajvar
S ajvarom nema žurbe. Ako želite da bude zbilja dobar, pripremite se na nekoliko sati biranja najmesnatijih crvenih roga, zatim pečenja, guljenja, micanja sjemenki i za kraj višesatno miješanje dok ne dobijete izluđujuće mirisnu kremu, ali vjerujte vrijedi svake uložene minute.
Senf
Dosta je senfa umjetno žute boje bez okusa! Napravite domaći i to na najjednostavniji mogući način. Pribavite kvalitetne sjemenke i prah gorušice, a ostalo je mačji kašalj. Ovog senfa ćete željeti napraviti zalihu!
Majoneza
S majonezom nema brojanja kalorija zato slijedite recept, jer da doista ide toliko ulja. Za mali pomak i pikantniji ukus možete dodati malo gorgonzole.
Tzatziki umak
Ovaj grčki umak je idealan za velika druženja, pogotova ona uz konkretniji komad mesa.
Domaći kečap
Mi uvijek volimo imati i nekoliko bočica čiste pasirane rajčice, a dodatkom drugih aroma dobiva se odličan začin kao dodatak drugim jelima ili kao samostalni umak koji se može jesti u mnogim kombinacijama.