TIPS&TRICKS

TAJNE SU RAZOTKRIVENE: Kako do najboljeg domaćeg tijesta?

Četiri različite vrste tijesta i trikovi kako da vam uvijek ispadne savršeno!

Priprema domaćeg tijesta za kolače i tartove se uvijek čini kao spor proces. Ali to je upravo ono što je zabavno! Donosimo vam trikove kako da vam svako tijesto uvijek ispadne baš savršeno!

Prhko tijesto:

  • Odmaranje tijesta je ključno! Nikada nemojte valjati valjkom svježe napravljeno prhko tijesto jer će se skupiti pri prečenju. Idealno bi bilo kada biste ga mogli ostaviti u hladnjaku tijekom noći ili barem na par sati.
  • Nikada nemojte previše rukama izraditi tijesto jer će postati zbijeno i mrvičasto.
  • Uvijek valjajte tijesto od sebe na lagano pobrašnjenoj podlozi.
  • Možete zamijesiti veću količinu tijesta, ono što vam treba možete iskoristiti, a ostatak zamrznuti budući da ovo tijesto dobro podnosi hladnoću.

Lisnato tijesto:

  • Radite ga u hladnom prostoru kako biste izbjegli topljenje maslaca.
  • Nemojte tijesto previše izraditi jer će postati preelastično i neće se dati razvaljati.
  • Pustite da se tijesto odmori u hladnjaku najmanje 60 minuta prije nego ga krenete valjati.
  • Pratite koliko puta ste preklopili tijesto tako da prstom napravite malu udubinu u na vrhu tijesta.
  • Pecite ga na visokim temperaturama (barem 200°C) kako bi se tijesto što bolje diglo.

Tijesto za štrudle:

  • Glavna ideja kod ovog tijesta je da bude elastično. Zato ga ostavite da odmara preko noći kako bi dovoljno očvrsnulo.
  • Nakon što se tijesto dovoljno odmaralo, razvaljajte ga valjkom, a nakon toga počnite koristiti svoje ruke dok vam tijesto ne postane jako tanko.

Choux tijesto:

  • Dobro iskuhajte brašno iz tijesta. Potrebne su dobre 3 minute na srednjoj do jakoj vatri uz konstantno miješanje.
  • Jaja umješajte polagano, jedno po jedno.
  • Uvijek provjerite konzistenciju tijesta nakon što dadate jaja jer ona može varirati ovisno o tome koliko su jaja apsorbirala brašno.
  • Nikada ne otvarajte pećnicu dok se tijesto u njoj peče.

Bacamo se na pečenje!

Iz drugih medija

Najnovije