ROBOTI I ČAJEVI

TEHNOLOŠKI ISKORAK: Posjetili smo najmoderniji pogon za proizvodnju čajeva u regiji!

 Dragan Matić / CROPIX
"Najponosniji smo na povećanje energetske učinkovitosti pogona te na nabavu strojeva za kartoniranje po principu “spremni za policu”, kažu u Francku

Sterilni uvjeti prostrane hale u kojima dva robota, koje radnici od milja zovu “Zoki i Tomo”, čajeve slažu u pakete i, dok ih nadgledaju vrijedni zaposlenici Franckove tvornice za proizvodnju čajeva, dokazuju zašto baš on nosi titulu jednog od najmodernijih pogona u regiji. U Francku u predstojećem razdoblju planiraju nabaviti još dva stroja za pakiranje čajeva u omotima, a u ožujku ulaze u novi segment i na tržište će lansirati čajeve u rinfuzi.

Sjedište Francka smjestilo se u staroj jezgri Zagreba još davne 1892. godine. Iako mnogi znaju gdje se nalazi, rijetko tko zna što ta ciglena zgrada krije u svojoj unutrašnjosti. Naime, tamo se nalazi jedna od tehnološki najnaprednijih tvornica za proizvodnju čajeva u regiji. Jutarnji list prvi je medij koji je imao priliku posjetiti taj pogon i vidjeti kako on funkcionira.

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: slaganje kutija s cajevima na palete.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Pogon je smješten u jednoj od mnogih zgrada Franckova kompleksa, u prostranoj hali u prizemlju. Na katu su, pak, prostori za odmor zaposlenika, svlačionice i tuševi, kao i uredi iz kojih se pruža pogled na cijeli pogon. Kad bacite oko na strojeve u prizemlju, fascinira činjenica da su toliko tehnološki napredni da im je potrebna samo mala pomoć ljudske ruke, najčešće samo radi kontrole. Vidi se da se u modernizaciji Franckovih pogona pazilo na svaki detalj, instalirane su nove ventilacije te je sustav hlađenja i rasvjete napravljen u skladu s naprednim tehnološkim parametrima.

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: stroj za pakiranje cajeva.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Kad ste u tvornici, imate osjećaj kao da ste u apoteci jer se Franckovi zaposlenici jako brinu da sve bude sterilno i sigurno. Sustav transporta i doziranja čajeva u pogonu potpuno je zatvoren, a kvaliteta čaja provjerava se kroz poseban sustav kontrole. Proces proizvodnje izgleda tako da se u posebnoj prostoriji sirovine nosilima isprva dižu u vakumske prijenosnike, odakle idu u daljnju obradu. One se zatim pakiraju u vrećice napravljene od filtar-papira i papirne trake bez ljepila i propile na, na što su u tvornici posebno ponosni. Određeni čajevi pakiraju se u omote koji se brzinski nižu na trakama strojeva. Zatim se automatski pakiraju u kutije, a oni s potencijalnom greškom bacaju. Pri pakiranju čajeva Franckovi zaposlenici brinu se za sve - od gramaže proizvoda do korištenja kvalitetnih sirovina.

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: stroj za pakiranje cajeva.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Listići biljaka stižu od pouzdanih dobavljača. Sva se kamilica, primjerice, nabavlja isključivo iz Hrvatske, otkrili su nam u Francku. Čajevi su u samo nekoliko minuta spremni za distribuciju, a zadnji korak je stvaranje kartonskih paketa koje izrađuju dva robota - “Zoki” i “Tomo”. U sljedećem razdoblju planiraju nabaviti još dva stroja za pakiranje čajeva u omotima kako bi sustav bio kompletno moderniziran.

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: kutije caja izlaze iz stroja za punjenje.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Svi strojevi kupljeni su od njemačkih i talijanskih nabavljača. Hrvatska tvrtka za proizvodnju kave, čaja i grickalica prva je zapo-čela proizvodnju čaja u filtarvrećicama 1968. godine, a 1991. prva je u Hrvatskoj proizvela voćni čaj u toj vrećici. Od samih početaka u Francku se oslanjaju na inovacije i prate trendove u svijetu, a tako je bilo i u posljednjem investicijskom ciklusu, u kojem je Franck uložio ukupno 40 milijuna kuna. Od toga je 20 milijuna kuna uloženo u potpunu rekonstrukciju pogona za čaj na zagrebačkoj lokaciji. Pogon je s radom počeo krajem 2015., a investicijom je učinjen tehnološki iskorak u proizvodnji čajeva

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: kamera kontrolira punje vrecica cajem.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

- Od učinjenog u rekonstrukciji, najviše se ponosimo višestrukim povećanjem energetske učinkovitosti cjelokupnog pogona, koje smo postigli uvođenjem naprednih tehnoloških rješenja uz nabavu strojeva poput robota za kartoniranje čajeva po principu “spremni za policu”, čime smo dodatno povećali kapacitete, kompleksnost i proizvodnu izvrsnost - izjavila je Ines Umićević, direktorica marketinga Francka.

U kategoriji čaja Franck se nametnuo kao tržišni lider sa 56 posto udjela na hrvatskom tržištu, a nakon modernizacije pogona ostvario je linearan rast od 7,5 postotnih poena. Prisutan je na tržištima Slovenije, BiH, Makedonije i Kosova, a novost je da se u ovoj godini vraća i na tržišta Crne Gore i Srbije. Da u Francku paze na prilagodbu širem tržištu, pokazuje posjedovanje certifikata za upravljanje sigurnošću hrane i energijom te HACCP i IFS.

Zagreb, 070217.
Pogon za proizvodnju cajeva u tvornici Franck, Vodnikova ulica broj 20.
Na fotografiji: panoramski pogled na pogon.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Ove zime redizajnirali su svoja pakiranja, a jedan od novih vizualnih detalja je kompas ili legenda s informacijama o svojstvima i zanimljivostima pojedinog čaja. LANSIRANJE Franck je početkom godine postao punopravni član strukovnog udruženja Tea and Herbal Infusions Europe (THIE). Uz podršku u definiranju zakonodavnog okvira, posebice u vezi sa Zakonom o hrani, THIE će za Franck biti koristan i u području osiguravanja kvalitete i sigurnosti hrane.

- Franck se ovime pridružuje vodećim europskim proizvođačima, s kojima će, kao jedini predstavnik iz regije, aktivno raditi na definiranju i uspostavi jedinstvene politike EU vezano uz kategoriju čaja - otkrila nam je Ines Umićević.

Franck u asortimanu ima više od 30 različitih okusa čajeva, koji se dijele na biljne, zelene i crne te voć - ne čajeve. Krajem 2015. u Francku su razvili premium liniju čaja Superiore Tea sa 11 okusa, primarno na mijenjenu HoReCa kanalu i svim čajoljupcima koji vode brigu o zdravlju i zdravoj prehrani. U Francku su nam otkrili i da u ožujku ulaze u novi segment - lansirat će čajeve u rinfuzi s pet novih okusa: kamilice, šipka, koprive, matičnjaka i sljeza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:44