Točnije, punih šesnaest dana najbolji hrvatski kuhari, blogeri, gastro stručnjaci i proizvođači hrane okupili su se kako bi zaljubljenicima u svijet dobrih zalogaja i jednako dobrih osjećaja ponudili novo iskustvo. Dimilo se ne samo iz lonaca, jer atmosferu su dodatno zagrijali i sami kuhari, tih dana i u ulozi predavača.
Posjetitelji su tako na kulinarskim radionicama mogli doznati sve tajne kuharskog zanata direktno od profesionalaca, a sve su kasnije mogli i kušati. Svoju nevjerojatno dobru energiju širili su chef Christian Misirača i Marijo Čepek, pripremivši hranu dostojnu kraljeva, bilo je tu sočnih mesnih pečenja pripremljenih s pivom i jela s bučom i kestenom.
Zoran Gajić i Mladen Zrno oduševili su slijedom od čak pet jela koja su sparili s izvrsnim Korlat vinima.
Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević, legende mediteranske kuhinje, u Splitu su častili sve prisutne jelima poput pašticade od janjetine i štrudle od pršuta te morskim delicijama.
Šime Sušić, pobjednik Masterchefa, oduševio je fritajom od sušene hobotnice, a Robert Predrag Žmire i Stipe Šušnjara zadivili su prisutne svojom izvedenicom dalmatinske kuhinje na moderniji način.
Pekle su se pizze, mijesila se tjestenina i punili ravioli, razvlačile jufke, pravili kolači i torte, a pripremale su se i sirove slastice za koje je bila zadužena Mihaela Devescovi. Maleni su se, pak, u kuhinji zabavljali sa chefom Hrvojem Krajnovićem koji kuha za najmlađe, i to zdrave i brze obroke koji se bez problema mogu ponoviti i kod kuće. Kao i prijašnjih godina, održao se i sajam na kojemu su svoje proizvode izložili i na kušanje ponudili mnogi domaći uzgajivači i proizvođači hrane.
Na toj tržnici bilo je zaista svega, i slanog i slatkog. No, nemoguće je nabrojiti sve te vrijedne ljude i jela koja su skuhali i podijelili sa svima nama, ali se na kraju može zaključiti da su pripremili gozbu za pamćenje i da je ovo bilo šesnaest dana prepunih dobrih vibracija. Cilj je bio i velike i male zainteresirati za kuhanje, za razmišljanje o hrani te naglasiti važnost zdravog obroka i domaće pripreme.
Hrana ne raste na policama supermarketa, prava iskrena hrana nabavlja se od ljudi koji je uzgajaju s ljubavlju i prema njoj se odnose s poštovanjem. A tome su nas sve ove dane učili oni koji žive taj posao. Nisu se štedjeli, nisu škrtarili ni na savjetima i otkrivanju nekih caka, ali ni na količini obroka koje su skuhali za sve posjetitelje.
Tjedan dobre hrane, ove poučne i vesele radionice te bogatu tržnicu posjetilo je tisuće ljudi. Uz ukusne zalogaje, vesele ljude i dobro ozračje koje su svi skupa stvorili uvijek je dobar provod. Jednako dobar program očekuje se i sljedeće godine, iznenađenja će biti i dalje, a dotad - kuhajte i družite se uz dobru hranu.