INSTITUCIJA GASTRONOMIJE

FERRAN ADRIÀ: Tri trenutka koju su promijenila svjetsku gastronomiju

Ova španjolska legenda otvara El Bulli 1846...

Izvor: Foto

Ferran Adrià je prava institucija u Španjolskoj. Ako mu se ikada budete imali priliku obratiti (javite nam, jer ćemo znati da ste pravi sretnici) vjerojatno će vas pitati ovo pitanje: ”Kako poimate rajčicu?” Smatra da, ako ne razumijete rajčicu, ne biste se uopće trebali baviti kuhanjem.

Ali zašto uopće pišemo o njemu? Ferran je krenuo u trogodišnji projekt s Richardom Geoffroyem iz Dom Pérignona. Zajedno im je cilj ”dekodirati” šampanjac. Ferran priprema 29 malih jela koja se savršeno sljubljuju s Dom Pérignon šampanjcima, posebice novoizdanim 2005 Vintage.

Ono što je posebno jest da je to prvi put da Ferran kuha nakon što je zatvorio svoj slavni El Bulli prije 4 godine. Ali nije samo stajao i čekao da se stvari dogode. Otvara El Bulli 1846 za koji se nada da će biti uspješan kao i originalni, ali još inovativniji i neobičniji. El Bulli 1846 se gradi na istom zemljištu na kojemu je bio i originalni El Bulli.

Izvor: Foto

Na pitanje ”Što smatrate ključnim trenucima koji su promijenili svjetsku gastronomiju?”, odgovorio je:

  1. Auguste Escoffier!Ferran se oduvijek divio Augusteu Escoffieru, ocu moderne francuske kuhinje. Zatvorio je El Bulli nakon što je izumio 1846 jela, a to je ujedno i godina u kojoj se Escoffier rodio.
  2. Moderna kuhinja!
  3. Restoran Nobu! Obožavao ga je i izjavio da je hrana u Peruu i Mexicu uzbudljiva zato što imaju snažnu kulturu, Maje, Asteke, Inke… Isto će napraviti i sa El Bulliem 1846, uzbudljivo mjesto gdje ćete sami kuhati i jesti svoju hranu. Da, kuhati!

Pet sjajnih citata Ferrana Adrie:

  1. Koje informacije trebamo dobiti od raviola da njihova priprema postane umijeće?
  2. Ako chef otvori kamenicu, kuha li?
  3. Što je juha?
  4. Tko kaže da se srdelice i bijela čokolada ne smiju miješati?
  5. Ako ne razumijete rajčicu, nemojte uopće započinjati kuhati!

Morate ga voljeti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:27