BRZE ORECCHIETTE

RADIMO DOMAĆE ORECHIETTE: Kišno je, savršeno vrijeme da napravite svoju tjesteninu za koju vam neće trebati stroj!

Priprema orecchietta
Ovako napravljenu tjesteninu možete zamrznuti i čuvati u hladnjaku, osušiti na zraku ili skuhati svježu, kakva je i najbolja! Ideje za umake su nepresušne, kombinirajte ih s kaduljom i češnjakom, bosiljkom i rajčicom ili bologneseom.

Orecchiette su jedna od onih tjestenina za koju ne morate koristiti stroj za tjesteninu pa ju je samim time jednostavno za napraviti (ili bar jednostavnije i vremenski manje zahtjevno od ostalih vrsta tjestenine).

Spremno za biti al dente!

Ako želite napraviti savršenu tjesteninu, bitno je da imate domaća jaja i po mogućnosti, domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje. Za tjesteninu koristite omjer brašna i jaja 1:1, dakle na 100 g brašna koristite 1 jaje, na 200 g brašna 2 jaja… Također, obavezno dodajte sol i malo maslinova ulja. Recept vam donosimo u nastavku!

Sastojci:

200 g glatkog brašna
2 jaje
prstohvat soli
malo maslinova ulja

Orecchiette s kaduljom i češnjakom

Priprema:

Najbolje je da tijesto mijesite rukama. Pomiješajte sve sastojke i tijesto mijesite što dulje. Ono treba biti jako elastično. Pustite ga da malo odmori i možete krenuti s oblikovanjem, o kakvim god oblicima se radilo.

Lorenzo Patoia
Još malo pa gotovo!

Za orecchiette tijesto odvojite na manje dijelove i napravite malene ''zmijice''. Nožem ih izrežite na malene kolutiće. Kažiprstom i prstenjakom pritisnite kružiće da ostavite otisak. I orecchiette su gotove!

Lorenzo Patoia
Oblikovanje tjestenine

Inače, prijevod ove tjestenine je ''malene uši'' jer njihov izgled upravo upućuje na malene uši! Inače se orecchiette rade pomoću malenog nožića kojim se tijesto formira u oblik malenih ušiju. Talijanske nonice su već dobrano usavršile ovu tehniku, ali mi preporučujemo da koristite svoje prste, uštedjeti ćete na vremenu. Ovako napravljenu tjesteninu možete zamrznuti i čuvati u hladnjaku, osušiti na zraku ili skuhati svježu, kakva je i najbolja! Ideje za umake su nepresušne, kombinirajte ih s kaduljom i češnjakom, bosiljkom i rajčicom ili dubokim, tamnim bologneseom.

Dobar tek, hranoljupci!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:24