VINSKA ŠKOLA

VAŽNI VINSKI NOVITETI: Ovo su četiri dalmatinska vina vrijedna pažnje!

 Denis Jerković / CROPIX
U Dalmaciji su najdeficitarniji pošipi, koje je loša 2014. berba desetkovala, pa je protekla 2015. tek popunila nastale rupe, zbog čega se jako nestrpljivo čekala 2016. koju će mnogi izbaciti van u ovom najranijem periodu.

S veljačom obično započinje proces masovne migracije berbi. Jedne, ukoliko su imale redovan obrtaj, odlaze sa scene, a nove dolaze. Taj se proces u bijelih vina i rosea proteže sve do svibnja i lipnja, a kod crnih vina i maceriranih bijelih čak i do kasne jeseni. U Dalmaciji su najdeficitarniji pošipi, koje je loša 2014. berba desetkovala, pa je protekla 2015. tek popunila nastale rupe, zbog čega se jako nestrpljivo čekala 2016. koju će mnogi izbaciti van u ovom najranijem periodu. Kod crnjaka je situacija kompleksnija i njima izlazak uglavnom diktira potražnja, koja nije osobita, pa neki znaju tavoriti u podrumima znatno duže od željenog čekajući da se raščiste zalihe.

Rizman Pošip 2016.

Cijena 99 kn (Vivat)

Ako je suditi po prvim lastama pošip bi u berbi 2016. mogao ponuditi impresivne rezultate. Primjerice, ovaj iz vinarije Rizman koji tek treba doći na tržište i koji je vino iz osnovne linije je jedno vrlo atraktivno vino. Prekrasan na nosu, mineralan, s puno zrelog koštunjičavog voća. Bogatog i punog okusa, niti prejakog, niti prenježnog, s 13,5% alkohola, od mineralnosti hrapav na jeziku, s nešto herbalne svježine na startu, s puno zrelosti na finišu i ugodne gorkastosti na retrookusu. Slojevito i atraktivno vino za uz hranu, osobito ribu iz škrovade.

Ocjena 88+/100

Sladić Plavina 2015.

Cijena oko 70 kn (u vinariji)

Prezime Sladić je zbog dobrih vina sve poznatije, ali često i zbunjuje jer ga nose dvije nepovezane, a kompetitivne obitelji iz mjesta Plastova. Jedni imaju vuka i lisicu na etiketi, drugi stiliziranu čašu. Danas recenziramo plavinu prvih, od oca Jose i sina Marka Sladića, koji su inače poznatiji po nešto rustikalnijem izričaju i dugim maceracijama. Ova je plavina pak suprotnost njihovu tipičnom stilu. Odiše svježinom i elegancijom i čista je suprotnost moćnim plavcima. Fino i zavodljivo vino s pregršt crvenog voća na okusu i malo slatkih začina na nosu. Ocjena

85/100

Ivan Dolac barrique 2009.

Cijena 120 kn (Konzum klik)

Prvi puta smo kušali ovo vino u radnoj verziji još početkom 2016. godine i iako je sada, kad je na tržištu, pakirano u novu bocu prekrasnog dizajna, okusom se nije nimalo izmjenilo. Radi se o najboljem plavcu ove vinarije nakon kultne i za sada nedostižne 2004. berbe ocjenjene s čak 93 boda. Autentični je ovo plavac. Topal, bogat, moćan, pun okusa zrelog voća poput suhe šljive, začina poput vanilije i klinića, aroma mediteranskog bilja i mineralnih tonova. Nema osobito visoki alkohol za jedan hvarski plavac, svega 14%, ali ipak djeluje moćno. Ocjena

90/100

Gracin Babić 2013.

Cijena 170 kn (Vivat)

Ovaj se babić nestrpljivo čeka širom Hrvatske već nekoliko mjeseci. Protekla 2012. berba se bila prodala, a ova nova nikako da stigne. Ime Gracin sinonim je za babić najviše kvalitete, ali količine koje proizvodi ne dosežu niti 10.000 boca godišnje zbog čega je teško zadovoljiti svu potražnju. Nakon tri i pol godine odležavanja, što u bačvi, što u boci, konačno je vani. Ponovno u svom poznatom izričaju. Bogat, topao i moćan kao plavci s juga, a s druge strane živ, čvrst i višnjast kao crnjaci sa sjevera Dalmacije. U toj mu formuli i leži tajna uspjeha.

Ocjena 92/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:26