JEDNI OD NAJBOLJIH

VEČER TOSKANSKIH VINA: Tri Pina, tri Biserna i dva Lodovica bili su zvijezde na Lošinju!

U Alhambrinu restoranu Alfred Keller na otoku Lošinju predstavljena su vina vinarije Ternuta di Biserno, uz koja su poslužena jela chefa Melkiora Bašića.

Bila je to sasvim luda situacija. Pažljivo odabrano društvo od tridesetak ljudi, povezanih zbog odnosa prema vinu i dobroj hrani sjedilo je u Alhambrinu restoranu Alfred Keller i slušalo Niccolu Finizzola, izvoznog direktora talijanske vinarije Tenuta di Biserno. Vani je bila mračna olujna noć. Finizzola je pričao o nedavnom boravku u Americi i patnji koju je imao zbog transporta reprezentativnog vina iz Italije do potencijalnih kupaca. Smješkao se pomalo skromno zbog vlastite prirode, a istodobno zadovoljan što iznosi priču o toskanskoj vinariji koja se pojavila u Hrvatskoj.

Predstavljao je vina kojima se ponosi Tenuta di Biserno, osobito Bibbonom iz 2012. i raritetnim Lodovicom iz 2013. godine. Tenuta di Biserno je vinarija koju je osnovao Lodovico Antinori, utemeljitelj Ornellaie, mlađi brat Pierra Antinorija, najvažnijeg talijanskog vinskog baruna. Ludost situacije nalazila se u činjenici da su svi gosti, uključivši i Finizzolu stigli do Alhambre na Lošinju u velikoj olujnoj drami koja je blokirala tunele na autocesti od Zagreba. Mora da je bilo osobito zabavno samom Finizzolu koji je ne mogavši sletjeti na Krk sletio u Zagreb i odande nastavio cestovnu vožnju do Lošinja.

To se naravno nije primjetilo tijekom Masterclassa nakon kojega je uslijedila večera, niz gotovo nezamislivih sljedova - kruška sa skutom, kanoći s polusušenim rajčicama i pestom od pistacija, pacheri s pjenom od sira, bogovima ukradeni file tune u sezamu i začinskom bilju i tagliata di chianina s domaćiom palentom. Da, to su remek djela kuhinje. Napravio ih je već čuveni Melkior Bašić, glavni chef restorana Alfred Keller kojega je radi senzacija koje nudi gostima francuski vodič za restorane Gault&Millau nagradio s dvije kuharske kapice i 15 bodova te ga uvrstio na listu najboljih restorana za 2017. godinu.

No, tri Pina, tri Biserna i dva Lodovica, vina predstavljena tijekom prošloga petka u Alhambri bili su zvijezde događaja, vrhunska nagrada za namjernike koji su se uputili u restoran Alfred Keller. I opravdani izazov vinarije Tenuto di Biserno koji će biti teško nadmašiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:34