POGAČICE SA ČVARCIMA

VIDEO: Prvi put smo radili malo drugačije čvarkuše i svidjelo nam se!

Zima je očito na izmaku. Ipak, nama je veljača uvijek bila totalno zimski mjesec pa smo se zaželjeli čvarkuša. Ove smo poslužili na jednom našem druženju i svi su ih "potamanili" u trenu.

Postoji više načina da ih radite, možete sve sastojke umjesiti i napraviti pogačice ili se malo poigrati s ovom "lisnatom varijantom". Što se tiče brašna, pogačice se rade s glatkim, ali dobro možete isprobati i kombinaciju pirovog i raženog brašna. Mi smo ubacili malo pirovog, stavili smo vrlo malo praška za pecivo, ali komotno smo mogli još. Umjesto vrhnja, stavili smo jogurt, a umjesto ulja mast. Rezultat? Hrskave izvana, meke iznutra!

Još par savjeta:

  • Umjesto čvrstog jogurta možete staviti i kiselo vrhnje
  • Mast možete zamijeniti uljem
  • U video receptu piše samo glatko brašno, možete raditi i samo s njim, ali možete kombinirati i sa pirovim pa čak ubaciti i raženog (ali u tom slučaju izostavite glatko)
  • Prethodno probajte smjesu jer ako čvarci nisu slani moguće da će vam trebati
  • ako niste sigurni, dodajte brašno u dva puta da vidite koliko vam smjesa "pita"

Sastojci za 10ak pogačica:

300 g glatkog brašna
50 g pirovog brašna
1/4 kocke kvasca
1 žličica šećera
50 g masti
3 žličice čvrstog jogurta
125 ml mlijeka
malo soli

*ako želite da vam se više dignu stavite 1 prašak za pecivo

Nadjev/pasta od čvaraka

200 g čvaraka
100 g maslaca
malo papra

Premaz:

žumanjak

Priprema:

1. Kvasac, žlicu šećera i malo mlijeka (2-3 žlice) umutite u šalici i pustite na toplom da se kvasac digne.

2. Čvarke sameljite s maslacem i malo papra u multipraktiku.

3. U posebnu posudu umjestiti glatko tijesto od brašna (u brašno umješajte i prašak za pečenje), soli, kvasca, masti, jogurta i mlijeka. Zatim pustite da odmori kojih pola sata do 45 minuta dok ne poveća volumen.

4. Premijesite ga, a zatim tanko razvaljajte, nadjenite polovicom nadjeva od čvaraka pa preklopite s lijeve strane do sredine, s desne do sredine, doljnu stranu do sredine te gornju.

5. Prekrijte čistom krpom i pustite da odmori 15 minuta. Zatim razvaljajte (ako volite da vam je tijesto uredno uredite krajeve tijesta i odstranite višak).

6. Nadjenite ostatkom nadjeva pa sad preklopite tijesto, ali obrnuto. Prvo ide donja pa gornja strana, pa lijevu pa desnu stranu. Pustite da se još malo odmori.

7. Zatim još jednom razvaljajte, ali na debljinu oko 2 cm (mi smo možda malo pretanko razvaljali zadnji put). Iskružite čašom pogačice, zatim ih položite na pleh i premažite žumanjkom. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200°C kojih 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Poslužite uz dobro pivo.

Recept za klasične čvarkuše pročitajte na ovom linku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:09