ZA PROFESIONALCE I LJUBITELJE VINA

VINART GRAND TASTING: Intervju s autorom festivala Sašom Špirancem!

 Morana Popovčić
Vinart Grand Tasting je vinski festival zamišljen kao višednevno događanje na kojem se jednom godišnje okupljaju svi relevantni vinski profesionalci i ljubitelji finih vina.

Što je Vinart Grand Tasting i kako je nastala ideja za njegovu organizaciju?

Vinart Grand Tasting je vinski festival zamišljen kao višednevno događanje na kojem se jednom godišnje okupljaju svi relevantni vinski profesionalci i ljubitelji finih vina. Mjesto na kojem će prvi odabrati vina za svoje restorane i trgovine, a drugi popuniti kućnu arhivu s onim vinima koja su ih na promenadnom kušanju posebno dojmila. Festival je podijeljen u dva dijela. Na festivalski koji se događa 25. i 26.02. u kući Lauba, te na radionice koje se uoči festivala odvijaju u hotelu Antunović. Motiv za organizaciju Vinart Grand Tastinga je da na temelju našeg iskustva i ekspertize koncentriramo kvalitetu, to jest, da pokušamo okupiti najbolje što naše tržište vina trenutačno nudi.

Kome je zapravo namijenjena ova manifestacija i što sve posjetitelji mogu očekivati?

Na prvom mejstu je namijenjena vinskim profesionalcima poput ugostitelja, sommeliera i vinskih novinara, ali istovremeno i klasičnim ljubitejima vina koji se žele upoznati s trenutnom ponudom na našem tržištu. Prvi su dobili pozivnice ili su se akreditirali putem naše web stranice, a drugi su kupili ulaznicu.

Tko su izlagači ove godine?

Izlažu samo vinari koji su dobili pozivnice, a uvjet za pozivnicu na prvom mjestu je kvaliteta. Odabrali smo 100 vinarija iz Hrvatske i 20 iz inozemstva. Pazili smo da budu zastupljene sve domaće regije i desetak važnijih iz inozemstva. Ovdje nebi izdvajali pojedinog vinara, ali na našem webu se može poimenice provjeriti tko sve izlaže. Važno je istaknuti da je veliki broj vina na promenadnom kušanju teže ili rijetko dostupan, pa je prilika za iskušati i kupiti ih prava privilegija.

Spomenuli ste niz radionica. O čemu se tu radi?

Vinske radionice su kičma Vinart Grand Tastinga, jer su one izraz naših nastojanja da proizvodimo sadržaje s visokom edukativnom vrijednošću te na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga ih ne održavamo tijekom trajanja festivala, već uoči njega, u trajanju od čak četiri dana. Ove smo godine pripremili smo čak 21 radionicu. Polovica radionica iz programa je održana krajem prošlog tjedna, 17. i 18.02., a ovaj četvrtak i petak, 23. i 24. 02. će se održati i drugi dio. Prvi tjedan smo imali prilike iskušati vertikale Grgića i Krauthakera, portfelj japanskog Nikka whiskya, vertikalu Benvenutija i retrospektivu Chateau Mouton Rothschild. U danima ispred nas čekaju još radionica kultnog Claia, zatim jedna o sorti Carmenere iz ustiju britanske Master of Wine Jo Ahearne, pa unikatna radionica Kutjeva dd o graševini na kojoj će se isprobati berbe od 1960. do danas. Tu su i radionice vinarija Plantaže i Vinolog, zatim Champagne Charles Heidsieck, jedna od najnagrađivanijih vinarija iz Šampanje. Jedno iznimno usporedno kušanje ponajboljih cabernet franca iz Villanya, radionica o autohtonoj sorti gegić i vinariji Boškinac s Paga, retrospektiva vinarije Poletti iz Istre, veliko kušanje Postupa povodom 50-godišnjice zaštite imena i položaja, te zadnje, radionica na temu sorte grenache iz ustiju eksperta za nju, španjolca Miquel Hudina.

Vidimo da ste tijekom festivala organizirali Pop-up vinoteku. O čemu se radi?

Pop-up vinoteka će raditi dva dana tijekom trajanja Vinart Grand Tasting festivala u Laubi. U njoj se može kupiti većina vina izloženih na promenadnom kušanju. S obzirom da će se moći iskušati veliki broj vina koji nije dostupan u normalnim životnim okolnostima, Vinart Grand Tasting je jedinstvena prilika za posjetitelje da si popune kućne arhive s primjercima koji su ih tijekom promenadnog kušanja najviše dojmili.

Načuli smo da kupnjom ulaznica posjetitelji dobivaju neke pogodnosti. Kakve?

Da, uz svaku kupljenu ulaznicu organizator posjetitelju na poklon daje bon u iznosu od 40 kuna koji se može iskoristiti za kupnju vina u Pop-up vinoteci ili za vožnju taksijem kući.

I za kraj, kakvo je radno vrijeme?

Oba dana, u subotu i nedjelju 25. i 26.02. otvoreni smo za posjetitelje od 12 do 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16