PIJEMO PJENUŠAC

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Pjenušavi noviteti koji su vrijedni pažnje!

 Getty Images/iStockphoto
Na domaćoj se vinskoj sceni pojavilo poduzeće od kojeg ljubitelji vina imaju velika očekivanja, a zahvaljujući njima sada su dostupna iznimna vina i vrhunski pjenušci.

Domaća vinska scena od prošlog je tjedna bogatija za Enozoik, vinsko trgovačko poduzeće od kojeg imamo velika očekivanja. Njen osnivač, Dražan Šunjić, vinski je ekspert porijeklom iz Mostara koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Londonu, prvo na poziciji sommeliera, a kasnije uspješnog vinskog trgovca koji je radio za neke od vodećih britanskih vinskih distributera poput Liberty Wines ili Coe Vintners. Uz redovni je posao našao vremena i potrebe da diplomira na WSET-u, najvećoj vinskoj školi na svijetu, te je danas tamo i predavač s certifikatom za držanje tečajeva na području Hrvatske, BiH i Srbije. Svoja iskustva i stotine kontakata koje ima u vinskom svijetu, a koji se protežu od Australije, preko Europe do Čilea i Argentine odlučio je podijeliti i s hrvatskim vinoljupcima. U portfelju ponude je okupio cijeli niz enoloških poslastica koje će bolji sommelieri itekako znati cijeniti. Primjerice, jedna od najvažnijih akvizicija u portfelj novoosnovane trgovine je šampanjerija Charles Heidsieck, pravi dragulj šampanjske scene koja po prestižu i broju osvojenih nagrada za svoja pjenušava vina nadmašuje gotovo sve konkurente.

Waiter serving a glass of sparkling white wine
Getty Images/iStockphoto

“Champagne Charlie”, kako popularno zovu ovu vinariju širom svijeta, je samo na International Wine Challangeu (IWC) u Londonu čak 15 puta osvojila titulu proizvođača pjenušaca godine - “Sparkling Winemaker of the Year”, a koli- čina ukupnih osvojenih zlatnih medalja i trofeja teško da se može izbrojati kroz godine sudjelovanja. Charles Heidsieck je omiljeni izbor upućenih sommeliera, kao i što je vinarija sličnog naziva ali sasvim drugog vlasništva, Piper Heidsieck, omiljeni izbor upućenih nabavljača u supermarketima. Osim prestižnog “Champagne Charlieja” ekipa iz Enozoika, a osim Dražana se tu nalazi i jedan od najtalentiranijih studenata WSET-a u Hrvatskoj - Vjeko Stojišić, pobrinula se i za neke druge zaista izvrsne pjenuš- ce iz ostalih slavnih regija svijeta, zbog čega smo današnju kolumnu posvetili upravo tom dijelu njihove ponude. Franciacorta iz Lombardije u Italiji je takozvana rezervna Champagnea, dakle vino stilski najsličnije šampanjcu kad dolazi iz neke druge regije (doduše, do najnovijeg doba engleskih pjenušaca). Iz Franciacorte je Enozoik doveo također jedno od njegovih najvažnijih imena, vinariju Bellavista, koju je vinski kritičar Don Winkler na Winereview.com proglasio najboljim proizvođačem pjenušaca na svijetu izvan Champagne, a i brojni drugi kritičari će se složiti s njim.

romantic couple opening a wine bottle in an outdoor party
Getty Images/iStockphoto

Iz Engleske, koja je nova vru- ća stvar na vinskoj sceni kad su u pitanju pjenušci, dovedeni su legendarni Nytimber i potpuni novitet Bride Valley u vlasništvu čuvenog Stevena Spurriera, počasnog glavnog urednika magazina Decanter te osnivača natjecanja DWWA, i njegove supruge. Iz Italije su odabrali još jedan cijenom vrlo pristojan Prosecco Ca’ di Alte da malo popravi ponudu oceana mediokritetnih Prosecca koje nalazimo na domaćem tržištu. Ponuda mirnih vina ništa ne zaostaje kvalitetom za pjenuš- cima, s posebnim naglaskom na Italiju i imena Massolino, Fontodi i Franz Haas, a iz Francuske i Njemačke odabrali su neke vinarije s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete, osobito jer su u pitanju poslovično skupi Burgundija, Rheinhessen ili Mosel. Konkurencija ima razlog za brigu i preispitivanje vlastitih ponuda, a mi potrošači se možemo nadati uzbudljivoj jesensko-zimskoj sezoni u boljim restoranima i vinotekama.

BRIDE VALLEY, ROSE BELLA 2014. Regija: Dorset, Engleska Cijena: 290 kn

Ocjena: 90/100

Atraktivan ružičasti pjenušac dobiven je od 85% pinota crnog, 10% chardonnaya i 5% pinot meuniera (mlinarskog). Vinogradi su u vlasništvu Stevena i Arabelle Spurrier, a odlikuje ih geološko identično kredasto tlo kao i u Champagni. Odlikuje ga svježa voćnost suh je, s umjerenim doziranjem sladora, ima finesu, čistoću i trajanje te sve odlike finog suhog i savršeno uravnoteženog non vintage pjenušca više klase. Pravi je privilegij imati ga u Hrvatskoj.

BELLAVISTA, VENDEMIA SATEN 2011. Regija, Franciacorta, Italija Cijena: 390 kn

Ocjena: 92/100

Dio vina prije druge fermentacije u bocama dozrijeva u drvu, a dio vina u inoksu. Grožđe od 100% chardonnaya se bira samo iz starih vinograda s južnih pozicija te prolazi rigoroznu selekciju. Po drugoj fermentaciji u boci vino leži na kvascima pune tri i pol godine prije degoržacije i stabilizacije te puštanja na tržište. Rezultat je pjenušac iznimne slojevitosti s pregršt aroma koje se protežu od cvjetnih i breskve do citrusa, meda i tragova lješnjaka. U ustima je vrlo dugo, podatno i svježe istovremeno, savršenog balansa.

CHARLES HEIDSIECK, BRUT RESERVE Regija: Champagne, Francuska Cijena: 410 kn

Ocjena: 93/100

Najveća vrijednost Champagne Charlieja je upravo ova etiketa, iako je ona tek uvod u još bolje, odležanije i kompleksnije primjerke. Ovo punjenje je osvojilo zlato na IWC-u, zatim odabrano najboljim od 100 prema izboru Merchants Awards te konačno kao najnovija vijest stara nekoliko dana osvojilo je priznanje Master (što je iznad zlata), dakle najviše priznanje na ocjenjivanju magazina Drinks Business od komisije sastavljene od tuceta eksperata s titulom master of wine. Savršenog je balansa između svje- žine i finese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31