MALA ŠKOLA KUHANJA

Vrhunski umaci za vaš nedjeljni ručak!

Sedam ideja za umake koji će svako jelo učiniti najsočnijim...

Ako želite oplemeniti okus vaših pečenih krumpira ili mesa, možda povrća ili ribe, ovo je sedam umaka s kojima nećete pogriješiti!

Pistou umak

  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šalica svježeg lišća bosiljka
  • 1 jušna žlica pinjola
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 30 g fino ribanog parmezana

Basil pesto in a spoon, with fresh basil leaves.

Za pistou usitnite češnjak, bosiljak i pinjole u mužaru ili kuhinjskom blenderu. Zatim dodajte maslinovo ulje i parmezan.

Umak od maslaca i kadulje

  • 80 g maslaca
  • 6 velikih listova kadulje

Closeup of Butter and Fresh Sage Leaves in the Ceramic Pan

Maslac otopite na laganoj vatri i kuhajte ga dok ne počne dobivati smeđu boju. Kad posmeđi, dodajte listove kadulje i pržite ih dok se ne pretvore u čips. Po želji mozete dodati i bosiljak, ružmarin i majčinu dušicu.

Umak od jogurta i kopra

  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 2 čašice grčkog jogurta
  • 1 stručak kopra

Greek tzatziki sauce. Dill, mint, garlic, lemon. Healthy nutrition

Nasjeckajte kopar i pomiješajte ga s jogurtom. Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem.

Slatko kiselo ljuti umak

  • 4 čili paprike
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 2,5 dcl jabučnog octa
  • 250 g šećera
  • 4 žličice soli
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 4 žlice vode

Očistite i nasjeckajte paprike (pola jedne narežite na uske trakice i ostavite sa strane). čistite češnjak. Paprike, češnjak, ocat, šećer, sol i vodu stavite u blender i dobro usitnite. Prebacite u zdjelu, dodajte trakice od čili paprika pa pustite na laganoj vatri da zakipi. Povremeno miješajte. Neka se kuha otprilike 5 minuta. U međuvremenu škrobno brašno pomiješajte s vodom (pazite da ne ostanu grudice) pa ulijte uz stalno miješanje u vrelu smjesu. Kuhajte još dok se smjesa ne zgusne. Punite je u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.

Umak od naranče

  • 75 ml narančinog soka
  • 10 g smeđeg šećera
  • 2 žličice gustina
  • sol, papar

Na masnoću od prethodnog pečenja stavite sok od naranče i šećer, pa ostavite da zakuha uz stalno miješanje. Gustin pomiješajte s malo hladne vode i ulijte ga u umak. Posolite i popaprite. Opet kratko prokuhajte.

Umak od hrena

  • 180 ml vrhnja
  • 2 žličice hrena
  • sol
  • papar
  • peršin
  • limunov sok

Small bowl with horseradish sauce (close-up shot)

Za umak od hrena pomješajte vrhnje i hren iz staklenke. Dodajte sol, papar, peršin i limunov sok. Dobro promješajte.

Umak od soje i aceta balsamica

  • 30 g maslaca
  • 15 g umaka od soje
  • 5 g balsamico octa

Zagrijte maslac na tavi na niskoj temperaturi. Maknite sa vatre te umiješajte umak od soje i balsamico ocat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:04