Caipirinha ima samo tri glavna sastojka, ali ju redovito diljem svijeta rade na krive načine. Autentična caipirinha započinje s cachacom, pićem od destilirane šećerne trske koje Brazilci konzumiraju u poprilično velikim količinama tijekom cijele godine. Ovo je piće koje bi svatko trebao znati napraviti, zato vam donosimo trikove s kojima nećete pogriješiti!
Kvalitetna limeta
Kvalitetna limeta je prvi korak ka dobroj caipirinhi. Odrežite oba vrha limete i prepolovite ju uzdužno. Izvadite opnu u sredini pa limetu izrežite na osam jednakih kockica.
Neka bude kratka
Caipirinha se smatra kratkim pićem. Zato nemojte pretjerivati. Konzumira se hladna i konzumira se brzo! Služi se u niskoj čaši s kockama leda, što je čaša veća to se led brže topi i utječe na slatkoću pića.
Lagano miješajte
Što više miješate limetu sa šećerom to se ispušta više ulja i sokova iz kore limete pa piće postaje gorko.
Koristite pravi šećer
Samo Demerara šećer dolazi u obzir. On je nešto između običnog šećera i smeđeg šećera. Ono što je bitno jest da on nije presladak pa ne maskira sam okus pića.
Svakako ju ukrasite
Nemojte zaobići krišku limete na rubu čaše, a možete se poigrati i sa paprom ili koromačem. Također, kad je piće gotovo dodajte prstohvat šećera.
Ovo nemojte raditi
Nemojte miješati drugo voće ili citruse u caipirinhu. Ne pokušavajte promijeniti savršenstvo! Limeta, kockice leda, šećer i cachaca (jako alkoholno piće destilirano od svježe šećerne trske) su sve što vam treba.
Recept za savršenu caipirinhu
Trebat će vam:
1 limeta izrezana na 8 kockica 3 čajne žličice Demerara šećera 60 ml cachace par kockica leda |
Priprema:
Limetu stavite u staklenu čašu, neka kora bude na dnu čaše. Po limeti pospite šećer, nježno pomiješajte. Dodajte cachacu, promiješajte, dodajte kockice leda i ponovno promiješajte.