Jednostavno je!

VRT NA BALKONU: Imate malo mjesta? Napravite povrtnjak!

To što imate maleni vrt ne mora značiti da ne možete  uzgojiti puno povrća. Ako pametno iskoristite prostor i povrće koje ćete posaditi, možete uzgojiti puno obilja u malom prostoru.

Isprobajte vertikalnu sadnju

Jedna od tehnika za povećanje prinosa po kvadratnom metru je da povrće posadite okomito. To se može učiniti bilo izgradnjom okomitih gredica ili podržavanje biljaka koje bi inače bile po podu, drvenim letvicama. Također, iskoristite viseće tegle za cvijeće, koje će vam za neke vrste povrća dobro poslužiti. Stvaranje potporanja biljkama može uvelike pojačati prinose.

Man placing seeds on dirt
Getty Images/iStockphoto

Potražite minijaturne sorte povrća i voća

Nekoliko vrsta povrća su dostupni na ovaj način, poput vherry rajčica, graha, graška i jagoda. Bilo koja biljka koja u svome imenu ima naziv ''patuljasti'', ''baby'', ''maleni'' je pravi pogodak. Svakako čitajte što piše na etiketi sadnice koju kupujete.

Birajte povrće koje daje plodove u rano proljeće

Na taj način možete posaditi drugu turu u kasnijem dijelu sezone. Također, možete saditi biljke koje brzo sazrijevaju uz biljke koje sporije rastu. Popularna rana povrća su grašak, blitva, peršin, kelj, špinat, vlasac, mladi luk, poriluk i rotkvice.

Woman hands planting a new tree into fresh soil.

Uzgajajte kasno sezonsko povrće

Većina prethodno nabrojanog povrća se može uzgajati i u kasno ljeto, pa sve do prvog mraza. Dobro povrće za jesen su rotkvice, brokula, prokulice, cikla, kupus, češnjak i ljutika.

Young pumpkin sprouts in the peat pots on wooden background. Seedling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:11