Nas je zanimala!

Zanima vas razlika između stolne, košer i morske soli?

Iako je kemijski sastav ove tri najčešće korištene vrste soli isti, razlika postoji u teksturi i gustoći. Evo što trebate znati!

Izvor vijesti: Tasting Table

Nemojte biti stidljivi, ako ne znate razliku između košer, stolne i morske soli, niste sami! Ali, sol je vjerojatni najvažnije oružje u arsenalu svakog chefa, uz njegov nož, zato vrijedi pojasniti stvari.

Stolna (kuhinjska) sol

Salt shaker taken by hand from wooden table

Kuhinjska sol se sastoji od finih, ravnomjerno oblikovanih kristala, što ju čini gušćom od drugih soli. Obično se vadi iz podzemnih naslaga soli, a može sadržavati i sredstva koja sprečavaju grudanje, kao što je kalcijev silikat. Kao što sam naziv implicira, ova sol je dobra za čuvanje na stolu i koristi se za začinjavanje u zadnjem trenu. Također, dobar je začin za juhe i vodu za kuhanje tjestenine.

Košer sol

Košer sol je manje rafinirana od kuhinjske soli. Njezine veće pahuljice nisu spojene jedna uz drugu, a na dodir je malo grublja, a opet ne tako gusta. Košer sol je najsvestranija. Izvrsna je za začinjavanje prije kuhanja i pečenja, ali i nakon kuhanja. Najbolje ju je koristit za začinjavanje mesa prije kuhanja.

Morska sol

Kosher salt granules in wooden spoon over rustic background

Morska sol prolazi najmanje obrade. Pahuljice se prikupljaju iz isparene morske vode, a može sadržavati i zaostale minerale koji mogu mijenjati boju. Oblikovana je u nepravilne oblike i njezin ''prstohvat'' je također manje gust. Morska sol je u pravilu skuplja, što znači da biste ju trebali koristiti s oprezom. Najbolja je za završnu obradu, kada je jelo već gotovo!

Ako se pitate koliko je sve ovo važno prilikom kuhanja, odgovor je: Donekle! Duži odgovor? Soli možete koristiti naizmjenično ako morate, ali bi stvarno bilo vrijedno koristiti odgovarajuću sol za pravu prigodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:45