NOSI MI SE BIJELA BOJA

UNIFORME CHEFOVA: Zašto su chefovi obučeni u bijelo?

Svaki detalj na umiformi chefova je ondje s razlogom, od gumbi do tkanine.

Njihova uniforma je vrlo prepoznatljiva i jedna je od najvažnijih stvari (uz noževe) koje chef posjeduje. Profesija chefa kuhinje zahtjeva pridržavanje određenih pravila pa tako i uniformiranost u bijelo, odmah po ulasku u kuhinju.

Čvršća tkanina i kvalitetniji pamuk štite od visokih temperatura, dok ostaju prozračne kako bi lako mogle apsorbirati prolivene tekućine. Dugi rukavi su ovdje da štite od ozljeda kao što su posjekotine i opekline. Gumbi su izdržljiviji i neće lako otpasti kao na našim vestama, ali se vrlo lako otkopčavaju ako dođe do proljevanja vrućih temeljaca, sirupa ili umaka.

Gornji dio ima dvostruku "postavu" tako ako dođe do mrlja, može se okrenuti na drugu stranu kako bi uniforma ponovno bila čista. Što se tiče bijele boje, zahvalna je što ne apsorbira vrućinu već je odbija što je vrlo važno za rad u usijanoj kuhinji. Lakša je za čišćenje jer se može izbijeliti i ponovno postići prvotna bijelina. Bijela boja sugerira čistoću, svaršenstvo i perfekcionizam što su i neke od glavnih odlika dobrog chefa.

Zanimljivo je da chefovi uglavnom imaju tri uniforme pri ruci. Jednu koju oblače, jednu za presvlačenje ukoliko dođe do opeklina i jednu ukoliko dolaze važni gosti i treba izaći iz kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:29