Kava ili čaj?

Znate li što je cascara?

Industrija kave i čaja je u posljednjih nekoliko godina iskusila prilično velike promjene zbog ponovne popularizacije ručno rađene i pripremane kave i čaja. Među novim popularnim pićima našla se i cascara.

Izvor naslovne fotografije: Climpson & Sons Coffee Roasters

Dok se ovo piće polako počelo pojavljivati u kafićima diljem svijeta, one koji se još uvijek s njim nisu upoznali će zanimati o kakvom napitku se zaista radi.

Od čega se radi?

Cascara, čije ima na španjolskom znači kora, je sušena kora ploda kave. Kora se skuplja nakon što se zrna kave izvade iz nje. Potom se suši i pakira u filter vrećice, poput onih za čaj. Ipak, postoji razlika. Kora kave u vrećicama je puno veća, nalik drvenastim komadićima.

Coffee husks used for making coffee instead of grains, Valley Omo, Ethiopia.
Getty Images/iStockphoto

Ovakav način iskorištavanja kore kave omogućuje njegovo kreativno iskorištavanje, a k tome je i pogodno za okoliš. Obično se kora kave smatrala nusproizvodom kave i često se bacala ili koristila kao dio komposta.

Kava ili čaj?

Cascara je nešto između čaja i kave, iako dolazi od kave uopće nema okus po kavi. Ima sladak, voćni okus s notom hibiskusa, ruže, trešnje, ribizla, manga i čak duhana. Također, udio kofeina u cascari je prilično nizak i iznosi 111,4 miligrama po litri napitka. Cascaru ne možemo nazvati niti čajem.

Izvor naslovne fotografije: Climpson & Sons Coffee Roasters

Budući da se radi od kave, a ne biljke iz porodice Camellia sinensis, ne može se smatrati pravim čajem. Cascara se u Jemenu i Etiopiji proizvodi već godinama, a uzgajivači kave u Južnoj Americi (posebice u El Salvadoru i Boliviji) su ju također počeli prodavati i izvoziti.

Kako se priprema?

Cascara se priprema isto kao i čaj, uranja se u vruću vodu. Budući da se radi o još relativno nepoznatom napitku u našem dijelu svijeta, nepoznat je i savršen način njene pripreme i omjer korištene vode. Neki stručnjaci tvrde kako bi se trebalo koristiti dvije žličice sušene kore kave na 250 mililitara vruće vode. Iako je kora kave prilično slatka, mogu se dodati med ili šećer kada je napitak već pripremljen.

Close up of fresh raw coffee beans background
Getty Images/iStockphoto

Također, može se pripremati i služiti kao ledeni čaj. Prilikom kupnje ovog napitka ili samo filter vrećica sa sušenom korom, obratite pažnju da ne želite kupiti Cascaru sagradu, biljku koja se koristi u medicinske i laksativne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:53