VODITELJI RESTORANA U ROVINJU

PRVI DOBITNICI PRESTIŽNE ZVJEZDICE U HRVATSKOJ 'Doista pojma nemamo kada su Michelinovi inspektori bili kod nas, nismo ih prepoznali...'

"Osjećamo se jako izneneđeni, uzbuđeni, počašćeni i motivirani za dalje. Također osjećamo i veliku odgovornost te velika očekivanja od strane naših gostiju. Kako je zvjezdica rezultat prošlog rada, truda i ljubavi, u nova, uzbudljiva vremena nastaviti ćemo istim putem." otkrili su nam Tjitske i Danijel Đekić
 Srećko Niketić / CROPIX

Tjitske i Danijel Đekić, voditelji restorana Monte u Rovinju, prvog u Hrvatskoj koji je dobio Michelinovu zvjezdicu, još ne prestaju primati čestitke na tom jedinstvenom uspjehu. Od novinara koji ih opsjedaju obranili su se relativno lako jer je restoran u podnožju Svete Eufemije, poznate rovinjske crkve, zatvoren zbog preuređenja, a oni su otputovali u Italiju na ranije dogovoren put.

- Na kraj pameti nije nam bilo da ćemo dobiti zvjezdicu. U srijedu nas je, oko 18 sati, nazvao Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre, i rekao da je Michelin objavio da smo dobili jednu zvjezdicu. Potom ste nazvali vi iz Jutarnjeg i nakon toga telefoni nam ne prestaju zvoniti. Hvala svima - rekla nam je u petak Tjitske Đekić.

Rovinj, 240412.
Arhivska fotografija.
Restoran Monte koji je smjesten u Rovinju . Na fotografiji interijer restorana Monte.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
CROPIX

Među čestitarima, Tjitske izdvaja poziv Rebecce Burr, urednice Michelinova vodiča za Veliku Britaniju i Irsku, koja ih je nazvala u četvrtak i posebno ih nahvalila jer su učinili velik iskorak za hrvatsku gastronomsku scenu. Đekići su zbog svega vrlo uzbuđeni, ali i svjesni da je sada pred njima velika odgovornost jer će očekivanja gostiju biti veća.

Dva obilaska inspektora

Na pitanje je li možda prepoznala inspektore Michelina kada su posjetili Monte, Tjitske odgovara negativno.

- Isto nas je pitao i Ivošević, ali mi doista nismo posumnjali da bi itko mogao biti inspektor - odgovara Tjistke i dodaje kako prema naknadnim rekonstrukcijama i razgovorima ispada da su anonimni ocjenjivači navratili dva puta, najprije u svibnju ili lipnju, a potom u rujnu prošle godine. Michelin višekratno obilazi restorane kojima dodjeljuje zvjezdicu, za drugu ili treću obavezna su četiri obilaska u četiri godišnja doba, a odluke se donose konsenzusom ocjenjivača i urednika.

Rovinj, 240412.
Arhivska fotografija.
Restoran Monte koji je smjesten u Rovinju . Na fotografiji maslinova grana sa kroketima.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
CROPIX

- Doista ne znamo kada su bili, ali to nam nije ni važno jer je za nas svaki gost Michelinov inspektor i svakog gosta želimo poslužiti najbolje što možemo - poručuju Đekići, koji su ove godine dobili još jednu veliko priznanje. Vodiču Gault Millau ove je godine Danijela Đekića proglasio najboljim chefom u Hrvatskoj. Đekići naglašavaju da su i dosad sve radili prema Michelinovim standardima jer prate kako se radi u inozemstvu.

- Već godinama putujemo svijetom i redovito ciljano odlazimo na ručkove i večere u restorane koji nas zanimaju. Uobičajeno posjećujemo London i Pariz, odlazimo u Barcelonu i New York, a nedavno smo obišli Beč i Budimpeštu, gdje ima vrlo zanimljivih restorana - govori nam vlasnica Montea.

Na pitanje preferiraju li neku određenu kuhinju, odgovaraju negativno, naglašavajući da svaka kuhinja ima svojih dobrih strana, a pri sastavljanju menija ključno je u njih uvrstiti vrhunske lokalne, i to sezonske namirnice.

Danijel Đekić upravo priprema nov proljetni meni za Monte, koji će se već tradicionalno razlikovati od dosadašnjih.

- Svake sezone mijenjamo meni kako gostima ne bismo dosadili - poručuju.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
Privatna arhiva restorana Monte / CROPIX

Novi meni

Forma menija neće se, međutim, mijenjati. I dalje će postojati dva degustacijska menija - Essence i Tendence. Prvi će činiti pet sljedova jela koja će maksimalno naglašavati esencijalni okus vrhunskih lokalnih sastojaka od kvarnerskih škampa i jadranske tune do morskih ježeva. Drugi meni, Tendence, nudit će sedam sljedova, a Danijel Đekić, koji uvijek teži najsuvremenijim kuharskim tehnikama i pazi na vizualnu atraktivnost, u njemu će ponuditi još ambicioznija jela.

Đekići su svjesni da će ih nakon dobivanja prve Michelinove zvjezdice gosti gledati drugačije i povisiti prag očekivanja.

- I dalje namjeravamo jednako raditi jer je i ovo priznanje rezultat dosadašnjeg rada i truda. Zvjezdica, naravno, jest priznanje, dodatna motivacija, ali i obveza. Ali, nju uvijek imamo prema gostu - kažu.

Tjitske je po vokaciji sommelierka te je u Monteo, uz ostalo, zadužena za vinski podrum, što je vrlo važan segment pri ocjenjivanju Michelinovim inspektorima, koji posebno pažljivo čitaju vinske karte. Stoga nas je zanimalo kako je koncipirala ponudu vina koja je u Michelinovu vodiču ocijenjena kao “interesantna”.

- Da, ta ocjena da je lista interesantna posebno me veseli jer sam se ograničila na vina proizvedena u krugu od 500 kilometara oko Rovinja, nešto što bismo mogli nazvati regijom Alpe-Adria. Ne idemo predaleko, tu su prije svega istarska vina, ali i vina drugih hrvatskih regija, od Dalmacije sve do Dunava, vina sjeverne Italije, Slovenije i Austrije. Izuzetak su jedino šampanjci jer je za njih posve logično da moraju biti iz Francuske - smije se Tjitske Đekić.

U Monteu uvijek paze da uz svako jelo ponude odgovarajuće vino, a neko je vrijeme hit bio slijed od sedam jela sa sedam različitih malvazija, od mladih do barikiranih. Tjitske je uvjerena da i malvazija i neke druge hrvatske sorte imaju velik potencijal te uočava velik napredak hrvatske vinske scene posljednjih desetak godina. Do 14. travnja pred njom je dovoljno vremena da osvježi vinsku kartu, a pred Danijelom da definira novi proljetni meni restorana Monte.

Meni koji će se iščekivati s posebnom pažnjom jer će svi željeti kušati što se priprema u restoranu nad kojim svijetli prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:36