Zlatno pravilo roštiljanja kaže – meso na grilu nikada ne smije biti suho – stalno u ruci morate imati kist, penzl ili grančicu ružmarina namočenu u ulje ili mast. Zbog toga nema dijetalnog roštilja. Ulje zatvara meso, zaustavlja gubitak vlage, što pojačava dinamiku kretanja mesnih tekućina unutar mesa. A upravo u tom kretanju mesnih tekućina leži tajna dobrog roštilja. A mi vam donosimo sedam recepata od kojih će vam rasti zazubice!
Marinirana pileća krilca
Sastojci:
1 žlica meda 2 žlice sojina umaka 1 žličica kajenskog papra 1 žličica đumbira u prahu 500 g pilećih krilaca |
Priprema:
Pomiješajte sastojke za marinadu pa njome dobro natrljajte krilca. Ostavite ih stajati najmanje tri sata, a najbolje preko noći. Pecite ih na srednjoj vatri grila, odnosno ne prenaglo jer će zbog meda u marinadi brzo poprimiti tamnu boju.
Salata od pržene cikle i sira
Sastojci:
1 kg cikle 250 g sira s plemenitom plijesni šaka pinjola 100 g rikule 100 g baby špinata sol, papar maslinovo ulje balzamični ocat |
Priprema:
Ciklu ogulite, narežite je na kockice i pokapajte s malo maslinova ulja te zamotajte u foliju tako da napravite nekoliko svežnjića. Stavite ih na gril sa strane dok pečete meso. Kad cikla postane mekana, izvadite je i stavite u zdjelu. Pustite da se malo ohladi. Na tavici bez ulja prepržite pinjole. Operite rikulu i špinat. Sir s plemenitom plijesni narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i balzamičnim octom.
Ražnjići s tikvicama
Sastojci:
400 g svinjetine 2 tikvice 250 g cherry rajčica |
Za umak od senfa:
4 žlice senfa 1 jogurt pola sjeckane glavice luka 1 kiseli krastavac sol, papar origano 2 žlice majoneze |
Za marinadu:
200 ml suncokretova ulja 2 žlice sojina umaka 1 žlica smeđeg šećera 2 češnja češnjaka 1 žlica naribanog đumbira 50 ml višnjevače ili cherryja |
Priprema:
Pomiješajte sastojke za marinadu za meso. Meso narežite na komadiće i uvaljajte ga u marinadu. Ostavite stajati najmanje tri sata. Tikvice operite pa ih uzdužno narežite na ribež ili mandolinu. Na dugačke (najbolje metalne) štapiće za ražnjiće stavljajte tikvicu koju presložite kao harmoniku, meso, potom tikvicu, rajčicu, opet tikvicu, meso i tako redom. Pomiješajte sastojke za umak od senfa i stavite ga u hladnjak. Ispecite ražnjiće na grilu i poslužite uz umak i tortilju koju ste narezali na komadiće ili ih tostirajte na tavici bez ulja ili na rešetki roštilja da budu hrskavi.
Lepinje s mini burgerima
Sastojci:
2 lepinje manja glavica zelene salate 1 veća mrkva 1 glavica luka |
Za burgere:
400 g mljevene junetine (6% masnoće) 1 manja glavica luka 2 češnja češnjaka 2 žlice parmezana sol, papar 50 ml vode |
Za umak:
1 češanj češnjaka 1 žličica zelenog papra sol, mljeveni papar 120 ml kiselog vrhnja žlica sjeckanih listića bosiljka žlica sjeckanih listića peršina |
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Pomiješajte sve sastojke (nemojte dugo miješati) i oblikujte burgere. Naribajte mrkvu, narežite luk. Za umak nasjeckajte češnjak, sameljite zeleni papar, pomiješajte s ostalim sastojcima. Lepinje prepolovite pa ih razrežite uzdužno. Malo ih prepržite na grilu i držite u poklopljenoj posudi da ne postanu tvrde. Na grilu ispecite burgere pa ih sa salatom, mrkvom, lukom i umakom stavite u lepinje. Prema želji možete dodati i drugo povrće te zaliti umakom.
Ražnjići od pilećih jetrica
Sastojci:
300 g jetre 3 glavice luka 1 crvena paprika 1 žuta paprika 1 tikvica 150 g tanko rezane slanine |
Priprema:
Jetra izrežite na tanje komade pa svaki omotajte slaninom. Na štapiće nabadajte komade luka, paprike, omotanu jetru, kriške tikvice i tako redom. Nemojte slagati pregusto jer se sastojci neće lijepo ispeći. Narežite kriške kruha. Ražnjiće začinite s malo soli i papra te ih pecite na grilu. Dok se peku po njima poslažite kriške kruha da se aromatiziraju te poslužite zajedno.
Marinirani svinjski odresci
svinjskih odrezaka prema želji |
Za marinadu:
2 žlice meda 2 žlice sojina umaka 2 žlice kečapa 2 žlice senfa 2 žlice Worcestershire umaka 2-3 kapi Tabasco umaka 2 češnja češnjaka 1 žličica mljevenog papra 1 žličica mljevenog đumbira 2 žličice soli |
Priprema:
Češnjak vrlo sitno nasjeckajte ili ga protisnite kroz prešu pa pomiješajte sve sastojke. Meso uvaljajte u marinadu i ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Prilikom pečenja odreske možete dodatno aromatizirati grančicama svježeg ružmarina.
Janjeće kofte
Sastojci:
1 žličica kima 1 žličica korijandra maslinovo ulje 1 glavica ljubičastog luka 2 češnja češnjaka 1 tikvica 500 g mljevene masnije janjetine prstohvat dimljene mljevene paprike sok pola limuna žlica sjeckanih listića svježe metvice |
Priprema:
Na tavici bez ulja tostirajte sjemenke pa ih izmrvite u mužaru. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih stavite u tavicu u kojoj su se pržile sjemenke. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još 5 - 10 minuta dok voda ne ispari, a tikvica postane mekana. Stavite sa strane da se hladi. Dobivenu smjesu umiješajte u janjetinu, dodajte papriku i sjemenke iz mužara i dobro promiješajte. Dodajte limunov sok i sjeckanu metvicu. Oko štapića oblikujte kofte i stavite ih na jedan sat u hladnjak. Pecite ih na srednje jakoj vatri otprilike deset minuta. Prijaju uz jogurt u koji ste umiješali malo sjeckane metvice.