IDEJE ZA ROŠTILJANJE

NEDJELJNO ROŠTILJANJE: Slažemo se. Najbolje meso je ono s roštilja!

Na greškama se uči, savršeno pečen roštilj rezultat je sreće ili debelog iskustva. Treba eksperimentirati da bi se razumjelo kako i zašto.
Ražnjići s pilećim jetricama

Zlatno pravilo roštiljanja kaže – meso na grilu nikada ne smije biti suho – stalno u ruci morate imati kist, penzl ili grančicu ružmarina namočenu u ulje ili mast. Zbog toga nema dijetalnog roštilja. Ulje zatvara meso, zaustavlja gubitak vlage, što pojačava dinamiku kretanja mesnih tekućina unutar mesa. A upravo u tom kretanju mesnih tekućina leži tajna dobrog roštilja. A mi vam donosimo sedam recepata od kojih će vam rasti zazubice!

Marinirana pileća krilca

Sastojci:

1 žlica meda
2 žlice sojina umaka
1 žličica kajenskog papra
1 žličica đumbira u prahu
500 g pilećih krilaca

Marinirana pileća krilca

Priprema:

Pomiješajte sastojke za marinadu pa njome dobro natrljajte krilca. Ostavite ih stajati najmanje tri sata, a najbolje preko noći. Pecite ih na srednjoj vatri grila, odnosno ne prenaglo jer će zbog meda u marinadi brzo poprimiti tamnu boju.

Salata od pržene cikle i sira

Sastojci:

1 kg cikle
250 g sira s plemenitom plijesni
šaka pinjola
100 g rikule
100 g baby špinata
sol, papar
maslinovo ulje
balzamični ocat

Salata od pržene cikle i sira

Priprema:

Ciklu ogulite, narežite je na kockice i pokapajte s malo maslinova ulja te zamotajte u foliju tako da napravite nekoliko svežnjića. Stavite ih na gril sa strane dok pečete meso. Kad cikla postane mekana, izvadite je i stavite u zdjelu. Pustite da se malo ohladi. Na tavici bez ulja prepržite pinjole. Operite rikulu i špinat. Sir s plemenitom plijesni narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i balzamičnim octom.

Ražnjići s tikvicama

Sastojci:

400 g svinjetine
2 tikvice
250 g cherry rajčica

Za umak od senfa:

4 žlice senfa
1 jogurt
pola sjeckane glavice luka
1 kiseli krastavac
sol, papar
origano
2 žlice majoneze

Za marinadu:

200 ml suncokretova ulja
2 žlice sojina umaka
1 žlica smeđeg šećera
2 češnja češnjaka
1 žlica naribanog đumbira
50 ml višnjevače ili cherryja

Ražnjići s tikvicama

Priprema:

Pomiješajte sastojke za marinadu za meso. Meso narežite na komadiće i uvaljajte ga u marinadu. Ostavite stajati najmanje tri sata. Tikvice operite pa ih uzdužno narežite na ribež ili mandolinu. Na dugačke (najbolje metalne) štapiće za ražnjiće stavljajte tikvicu koju presložite kao harmoniku, meso, potom tikvicu, rajčicu, opet tikvicu, meso i tako redom. Pomiješajte sastojke za umak od senfa i stavite ga u hladnjak. Ispecite ražnjiće na grilu i poslužite uz umak i tortilju koju ste narezali na komadiće ili ih tostirajte na tavici bez ulja ili na rešetki roštilja da budu hrskavi.

Lepinje s mini burgerima

Sastojci:

2 lepinje
manja glavica zelene salate
1 veća mrkva
1 glavica luka

Za burgere:

400 g mljevene junetine (6% masnoće)
1 manja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice parmezana
sol, papar
50 ml vode

Za umak:

1 češanj češnjaka
1 žličica zelenog papra
sol, mljeveni papar
120 ml kiselog vrhnja
žlica sjeckanih listića bosiljka
žlica sjeckanih listića peršina

Lepinje s mini burgerima

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Pomiješajte sve sastojke (nemojte dugo miješati) i oblikujte burgere. Naribajte mrkvu, narežite luk. Za umak nasjeckajte češnjak, sameljite zeleni papar, pomiješajte s ostalim sastojcima. Lepinje prepolovite pa ih razrežite uzdužno. Malo ih prepržite na grilu i držite u poklopljenoj posudi da ne postanu tvrde. Na grilu ispecite burgere pa ih sa salatom, mrkvom, lukom i umakom stavite u lepinje. Prema želji možete dodati i drugo povrće te zaliti umakom.

Ražnjići od pilećih jetrica

Sastojci:

300 g jetre
3 glavice luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 tikvica
150 g tanko rezane slanine

Ražnjići s pilećim jetricama

Priprema:

Jetra izrežite na tanje komade pa svaki omotajte slaninom. Na štapiće nabadajte komade luka, paprike, omotanu jetru, kriške tikvice i tako redom. Nemojte slagati pregusto jer se sastojci neće lijepo ispeći. Narežite kriške kruha. Ražnjiće začinite s malo soli i papra te ih pecite na grilu. Dok se peku po njima poslažite kriške kruha da se aromatiziraju te poslužite zajedno.

Marinirani svinjski odresci

svinjskih odrezaka prema želji

Za marinadu:

2 žlice meda
2 žlice sojina umaka
2 žlice kečapa
2 žlice senfa
2 žlice Worcestershire umaka
2-3 kapi Tabasco umaka
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevenog papra
1 žličica mljevenog đumbira
2 žličice soli

Marinirani svinjski odresci

Priprema:

Češnjak vrlo sitno nasjeckajte ili ga protisnite kroz prešu pa pomiješajte sve sastojke. Meso uvaljajte u marinadu i ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Prilikom pečenja odreske možete dodatno aromatizirati grančicama svježeg ružmarina.

Janjeće kofte

Sastojci:

1 žličica kima
1 žličica korijandra
maslinovo ulje
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 tikvica
500 g mljevene masnije janjetine
prstohvat dimljene mljevene paprike
sok pola limuna
žlica sjeckanih listića svježe metvice

Priprema:

Na tavici bez ulja tostirajte sjemenke pa ih izmrvite u mužaru. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih stavite u tavicu u kojoj su se pržile sjemenke. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još 5 - 10 minuta dok voda ne ispari, a tikvica postane mekana. Stavite sa strane da se hladi. Dobivenu smjesu umiješajte u janjetinu, dodajte papriku i sjemenke iz mužara i dobro promiješajte. Dodajte limunov sok i sjeckanu metvicu. Oko štapića oblikujte kofte i stavite ih na jedan sat u hladnjak. Pecite ih na srednje jakoj vatri otprilike deset minuta. Prijaju uz jogurt u koji ste umiješali malo sjeckane metvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:45