RECEPT IZ DJETINJSTVA

OVO JE JEDINI RECEPT KOJI VAM TREBA ZA MESNU ŠTRUCU: Donosimo i četiri savjeta zbog kojih će vam uspjeti baš svaki put!

 Getty Images/iStockphoto
Mesna štruca je omiljeno jelo mnogih, ali rijetko tko ju zna dobro pripremiti.

Tajna katkada i nije u tajnim sastojcima, iako ćete drugima vjerojatno reći da jest. Osim recepta, važno je imati i nekoliko osnovnih smjernica koje će vam pomoći da vaša mesna štruca baš svaki put bude daleko iznad prosjeka.

Evo kako:

Ne kupujte gotovu mješavinu mljevenog mesa u trgovini

U supermarketina zasigurno ne stave djelove mesa koje biste sami odabrali, a i mješavine su daleko masnije no što mislite. Kako biste bili sigurni u kvalitetu proizvoda, odaberite komad mesa i zamolite mesara da ga samelje.

Tajni sastojak

Ako ne dodate začine, meso će uvijek ostati bezukusno. Ne bojte se staviti majčinu dušicu, timijan ili ružmarin. Također, prepecite malo slanine, luk i protisnite koji češanj češnjaka. Vidjet ćete, svi će primijetiti razliku.

Panada

U velikom broju kuharica naći ćete savjet da ukuhate juhu od komadića sredine kruha i vode pa da i nju dodate mesnoj štruci. Morate postići strukturu gela, a panada služi očuvanju vlažnosti. Ako vam se ne da ukuhavati juhu, sličan učinak dobit ćete i ubacivanjem komadića gljiva.

Kalup za kruh

Pecite štrucu u kalupu za kruh. Na taj način sokovi će ostati u mesu, a zbog toga će vaša štruca biti daleko sočnija. Ni lijep oblik neće biti naodmet.

Sad se bacamo na pripremu!

Trebat će vam:

1 kg mljevene junetine
1 jaje
luk
šalica mlijeka
4 tvrdo kuhana jaja
šalica krušnih mrvica
sol, papar
dvije žlice sjeckanog peršina

meatloaf,egg, food
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

U posudi pomiješajte sve sastojke za štrucu – mljeveno meso, jaje, sitno sjeckani luk, krušne mrvice, mlijeko i začine. Izmjesite rukama da smjesa bude ravnomjerna. Razvaljajte ju rukama u pravokutnik i uzdužno poredajte jaja. Oblikujte rukama u štrucu i stavite u lagano namašteni kalup za pečenje. Po želji ovu štrucu možete premazati umakom od rajčice – pomiješajte šalicu pelata, žlicu smeđeg šećera i žlicu senfa. Izmiksajte pa premažite štrucu. Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena. Poslužite s krumpir pireom kojemu ste prije pirjanja dodali i manju glavicu kuhanog celera.


Savjet: Ako želite da struktura vaše štruce bude malo prozračnija krušne mrvice zamijenite svježim kruhom. Izdubite samo meki dio od dvije ili tri šnite kruha. Natopite krih u mlijeku, pa sve dodajte smjesi prema receptu. Štrucu možete peći u manjem pravokutnom kalupu, ili u običnoj vatrostalnoj posudi, oblikovano rukama u željeni oblik. Prelivena umakom od rajčice ove će štruca imati posebno intenzivan okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:50