BRZO, A UKUSNO

BRZI RECEPTI: Ako imate dvadeset minuta, imate i dovoljno vremena za ova jela!

Ideje za cijeli tjedan!

Juha s tijestom za lazanje

Sastojci:

170 g tijesta za lazanje (istrganog)
1 žlica maslinovog ulja
450 g pečenih purećih prsa (istrganih na manje komade)
sol
svježe mljeveni papar
1 žličica origana
2 češnja češnjaka
šaka sjeckanog peršina
1 litra pilećeg temeljca
750 ml pasata od rajčice
šaka svježe sjeckanog bosiljka
250 g ricotta sira
šaka ribanog parmezana
šaka sjeckane mozzarelle

Priprema:

U lonac stavite vodu, posolite ju i u njoj skuhajte tijesto za lazanje po uputama na pakiranju. Ocijedite ga. U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje u srednje velikoj tavi. Dodajte pureća prsa, sol, papar i origano. Dinstajte oko 5 minuta. Dodajte češnjak i peršin te temeljac i rajčicu. Pojačajte vatru i pustite da krčka. Bosiljak, ricottu, parmezan, sol, i papar pomiješajte. Kad je juha gotova, stavite ju u zdjelice, na vrh dodajte mješavinu od sira te sjeckanu mozzarellu i bosiljak i peršin po želji.

Losos u naranči s kineskim kupusom

Sastojci:

4 fileta lososa
2 žlice marmelade od naranče
1 žličica soja umaka
1 žličica srirache
1 žličica sezamovog ulja
pola čilija
1 žličica ribanog kokosa
3 kineska kupusa
2 šnite naranče
maslinovo ulje
sol i papar

Grilled Salmon with grilled Orange

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega poredajte filete lososa. Posolite ga i popaprite. Neka vam koža bude s donje strane, ako vaši fileti imaju kožu. Kineski kupus prerežite na pola po dužini. I njega posložite u protvan za pečenje. Premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pecite oko 15 minuta. U malu rajnglicu stavite marmeladu od naranče, soja umak, sezamovo ulje, srirachu, čili i kokos. Krčkajte par minuta na srednjoj vatri. Na topli losos izlijte žlicom vrući umak i gotovi ste!

Tacosi s odreskom

Sastojci:

450 g odreska
1 žličica čilija u prahu
pola žličice sušenog origana
sol i papar
6 kukuruznih tacosa
1 žlica maslinovog ulja
1 srednji luk
kiselo vrhnje
naribani sir

Priprema:

Odrezak narežite na trakice. Začinite ga čilijem u prahu, origanom, solju i paprom. U veliku tavu stavite maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Odrezak stavite u tavu i miješajte ga micanjem tave. Neka se peče na jakoj vatri oko 8 minuta, izbjegavajte pretjerano miješanje, želimo da dobije lijepu smeđu, zapečenu boju. Luk narežite na trakice. U tacose poredajte odrezak, dodajte trakice luka, žlicu kiselog vrhnja i naribani sir.

Naan s gorgonzolom i kruškama

Sastojci:

180 ml mlijeka
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
500 g glatkog brašna
1 mali luk
1 žličica soli
230 ml jogurta
2 žlice biljnog ulja
2 kruške
1 srednji luk
1 žličica aceta balsamica
1 žličica maslinovog ulja
šaka sjeckane gorgonzole
šaka baby špinata

Chia flatbread topped with creamy bechamel sauce, arugula, smoked havarti cheese, sauteed hamakua mushrooms, sweet Maui onion and smoked Ahi tuna, drizzled with balsamic reduction

Priprema:

Mlijeko lagano zagrijte i u njemu otopite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dodajte brašno, sol, jogurt, nasjeckani luk i ulje. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže na toplome 2 sata. Tijesto oblikujte u nepravilne krugove i naan pecite na jako zagrijanoj grill tavi ili još bolje, na roštilju. Oko par minuta sa svake strane. Na tavici zagrijte malo maslinovog ulja te mu dodajte nasjeckane kruške, aceto i nasjeckani luk. Karamelizirajte ih oko 8 minuta. Na pečeni naan stavite kruške, istrgajte gorgonzolu i baby špinat. Stavite u pećnicu na još 2 minute da se sir rastopi.

Špageti s povrćem

Sastojci:

1 pakiranje špageta
1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
250 g smeđih šampinjona
1 crvena paprika
1 mrkva
3 šake baby špinata
2 žlice soja umaka
1 žličica šećera
1 žličica sezamovog ulja
pol žličice ribanog đumbira
pola žličice srirache

Priprema:

U maloj posudi pomješajte soja umak, šećer, sezamovo ulje, đumbir i srirachu. U veliki lonac nalijte vodu, posolite ju i u njoj skuhajte špagete. Ocijedite ih. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, narezane gljive, papriku i mrkvu. Dinstajte oko 5 minuta miješajući. Dodajte grašak i špinat i dinstajte još minutu, dvije. U povrće dodajte špagete i sve zalijte pripremljenim umakom. Okrenite na vatri još par puta kako bi se sve spojilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:43