Osam fantastičnih recepata!

BURGER TIME: Obožavate burgere? Imamo nešto za vas!

 Getty Images/iStockphoto
I za ljubitelje dobrog komada mesa i za one koje na vrtnim ljetnim zabavama ostanu žvakati celer!

Ovog ljeta napravite svoje ultimativne vegetarijanske i mesne burgere za koje će se otimati baš svi! Osam nepogrešivih recepata je u nastavku!

Ljuti pureći burger

500 g mljevene puretine
1 jaje
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žemlja ili šnita kruha
1 žlica krušnih mrvica
peršinov list
malo timijana
1 suha ljuta papričica
kečap ili malo domaćeg umaka od rajčice
svježi krastavac
1 ljubičasti luk
1 čvrsti jogurt
1 žlica kiselog vrhnja
svježi korijander
malo rikule
sol i papar

Na malo masnoće prodinastajte sitno sjeckani luk pa ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, žemlju koju ste prethodno namočili u mlijeku i ocijedili, krušne mrvice, luk, jaje, sitno sjeckani češnjak, sjeckani peršinov list, timijan, sol i papar. Promiješajte sve rukama da dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte rukama hamburgere i ispecite ih na tavi. Rikulu operite, ljubičasti luk i krastavac tanko narežite, a ako imate svježu papričicu, i nju narežite na tanje kolutiće. Ispecite peciva na grill tavi, na donji dio peciva stavite rikulu, na nju meso, umak od rajčice s peperoncinom te narezano povrće, a na njega blagi umak od jogurta, vrhnja, soli, papra i korijandra. Poklopite pecivom.

Tofu burger

1 tofu
1 žličica sojinog umaka
1 žlica svježeg korijandera
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica protisnutog češnjaka
1 žličica naribanog đumbira
pola žličice soli
prstohvat papra
100 g mješavine sjeckanih badema, bučinih i suncokretovih sjemenki
pecivo sa sjemenkama

Wholegrain burgers with tofu and vegetables
Getty Images/iStockphoto

Narežite tofu na male kockice i zgnječite ga. Dodajte sojin umak, svježe sjeckani korijander, maslinovo ulje, češnjak, đumbir, sol, papar i mješavinu sjeckanih orašastih plodova. Oblikujte polpete. Pržite ih na maslinovom ulju dok ne postanu zlatno žute. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom. Možete koristiti zelenu salatu, potočarku ili rikolu.

Burgeri s kozicama i umakom od senfa

Za umak od senfa:

1 velika glavica luka
50 ml konjaka
100 ml bijelog vina
1 žličica običnog senfa
2 žličice senfa s grubo mljevenom gorušicom
250 ml vrhnja za kuhanje
ulje
sol, papar

Za burgere:

16 većih kozica ili škampa
2 rajčice
4 kriške sira
100 g rukole
4 peciva za burgere

Kozice očistite i prepržite ih na malo ulja. Stavite ih sa strane. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Prepržite ga na drugoj tavici, dodajte konjak i bijelo vino te kuhajte na laganoj vatri dok dopola ne reducira. Potom dodajte obje vrste senfa i vrhnje za kuhanje. Prokuhajte, posolite po ukusu i dodajte papar. Peciva razrežite pa svaki dio premažite umakom od senfa. Slažite: rukola, sir, tanko narezana rajčica, kozice, a potom još sve pokapajte umakom i poklopite drugim dijelom peciva.

Burger od crnog graha i kukuruza

1 nasjeckani mali luk
1 nasjeckani češanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
2 male konzerve crnog graha
1 žličica kumina
1 žličica paprike
1 žličica čili praha
1 žličica soli
šaka krušnih mrvica
1 mala konzerva kukuruza šećerca
pecivo po želji

quinoa black bean spinach corn burgers with black beans bun crust. toning. selective Focus
Getty Images/iStockphoto

Luk i češnjak prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte grah, kumin, papriku, čili, sol, krušne mrvice i kukuruz. Sve gnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte polpete i stavite ih na protvan za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.

Burger od cikle i feta sira

4-5 cikli, naribanih
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
2 jaja
100 g zobenih pahuljica
100 g feta sira
žlica sjeckanog svježeg bosiljka
sol i papar
pecivo po želji

Tasty home made vegan beet burgers on rustic wooden table.
Getty Images/iStockphoto

Luk i češnjak izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte mu naribanu ciklu, jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite sa strane oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.

Riblji burger s umakom od hrena

Za polpetice:

500 g mladog krumpira
4 češnja češnjaka
80 ml maslinovog ulja
2 žličice limunove korice
1 žličica soka od limuna
papar i sol
500 g fileta lososa
65 g kapara
100 g peršina
2 jaja
350 g krušnih mrvica
30 g maslaca

Za umak:

160 g crème fraîchea
2 žličice limunovog soka
2 žličice hrena

Krumpire ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite ih i dodajte im protisnuti češnjak, 1 žlicu maslinovog ulja, limunovu koricu i sok, sol i papar. Sve zgnječite s vilicom i ostavite sa strane. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte rastrgane filete lososa, posolite ih i popaprite i pecite oko 2 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Losos dodajte u krumpir, dodajte nasjeckane kapare, peršin, jaja i 70 g krušnih mrvica. Pomiješajte. Formirajte polpetice i obložite ih s ostatkom mrvica. Zagrijte maslac i 1 žlicu maslinovog ulja te dodajte polpetice. Pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane. Za umak pomiješajte crème fraîche, sok od limuna i hren u zdjelici.

Burger od tikvica i kvinoje

2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 mali luk
2 naribane velike tikvice
100 g bučinih sjemenki, nasjeckanih
1 žličica soli
prstohvat papra
100 g kuhanog slanutka
100 g kuhane kvinoje
sok jednog limuna
2 žličice Dijon senfa
2 žličice svježeg nasjeckanog kopra
1 žličica svježeg nasjeckanog origana
1 žličica paprike
pecivo po želji


Veggie carrot burger with avocado on the vintage wooden board
Getty Images/iStockphoto

Luk i češnjak prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte naribane tikvice (koje ste prije lagano posolili i iz njih iscijedili višak vode), sjeckane bučine sjemenke, sol, papar i slanutak. Sve zgnječite i dobro izmiješajte. Dodajte kuhanu kvinoju, sok limuna, senf, kopar, origano i papriku. Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.

Burger od špinata

100 g kuhanog graška
100 g kuhanog prosa
400 g špinata, blanširanog i izrezanog na sitno
2 češnja češnjaka
3 žlice mljevenih sjemenki lana
1 žličica kumina
pola žličice kajenskog papra
1 žličica soli
pecivo po želji

Vegetarian burger, vegetable fast food
Getty Images/iStockphoto

Grašak zgnječite sa protisnutim češnjakom, kuminom, kajenskim paprom i solju. Dodajte špinat, proso i sjemenke lana. Sve dobro izmiješajte, ako vam je smjesa prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. . Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01