Ovog ljeta napravite svoje ultimativne vegetarijanske i mesne burgere za koje će se otimati baš svi! Osam nepogrešivih recepata je u nastavku!
Ljuti pureći burger
500 g mljevene puretine 1 jaje 1 luk 1 češanj češnjaka 1 žemlja ili šnita kruha 1 žlica krušnih mrvica peršinov list malo timijana 1 suha ljuta papričica kečap ili malo domaćeg umaka od rajčice svježi krastavac 1 ljubičasti luk 1 čvrsti jogurt 1 žlica kiselog vrhnja svježi korijander malo rikule sol i papar |
Na malo masnoće prodinastajte sitno sjeckani luk pa ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, žemlju koju ste prethodno namočili u mlijeku i ocijedili, krušne mrvice, luk, jaje, sitno sjeckani češnjak, sjeckani peršinov list, timijan, sol i papar. Promiješajte sve rukama da dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte rukama hamburgere i ispecite ih na tavi. Rikulu operite, ljubičasti luk i krastavac tanko narežite, a ako imate svježu papričicu, i nju narežite na tanje kolutiće. Ispecite peciva na grill tavi, na donji dio peciva stavite rikulu, na nju meso, umak od rajčice s peperoncinom te narezano povrće, a na njega blagi umak od jogurta, vrhnja, soli, papra i korijandra. Poklopite pecivom.
Tofu burger
1 tofu 1 žličica sojinog umaka 1 žlica svježeg korijandera 1 žlica maslinovog ulja 1 žličica protisnutog češnjaka 1 žličica naribanog đumbira pola žličice soli prstohvat papra 100 g mješavine sjeckanih badema, bučinih i suncokretovih sjemenki pecivo sa sjemenkama |
Narežite tofu na male kockice i zgnječite ga. Dodajte sojin umak, svježe sjeckani korijander, maslinovo ulje, češnjak, đumbir, sol, papar i mješavinu sjeckanih orašastih plodova. Oblikujte polpete. Pržite ih na maslinovom ulju dok ne postanu zlatno žute. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom. Možete koristiti zelenu salatu, potočarku ili rikolu.
Burgeri s kozicama i umakom od senfa
Za umak od senfa:
1 velika glavica luka 50 ml konjaka 100 ml bijelog vina 1 žličica običnog senfa 2 žličice senfa s grubo mljevenom gorušicom 250 ml vrhnja za kuhanje ulje sol, papar |
Za burgere:
16 većih kozica ili škampa 2 rajčice 4 kriške sira 100 g rukole 4 peciva za burgere |
Kozice očistite i prepržite ih na malo ulja. Stavite ih sa strane. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Prepržite ga na drugoj tavici, dodajte konjak i bijelo vino te kuhajte na laganoj vatri dok dopola ne reducira. Potom dodajte obje vrste senfa i vrhnje za kuhanje. Prokuhajte, posolite po ukusu i dodajte papar. Peciva razrežite pa svaki dio premažite umakom od senfa. Slažite: rukola, sir, tanko narezana rajčica, kozice, a potom još sve pokapajte umakom i poklopite drugim dijelom peciva.
Burger od crnog graha i kukuruza
1 nasjeckani mali luk 1 nasjeckani češanj češnjaka 1 žlica maslinovog ulja 2 male konzerve crnog graha 1 žličica kumina 1 žličica paprike 1 žličica čili praha 1 žličica soli šaka krušnih mrvica 1 mala konzerva kukuruza šećerca pecivo po želji |
Luk i češnjak prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte grah, kumin, papriku, čili, sol, krušne mrvice i kukuruz. Sve gnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte polpete i stavite ih na protvan za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.
Burger od cikle i feta sira
4-5 cikli, naribanih 1 mali luk 2 češnja češnjaka 2 žlice maslinovog ulja 2 jaja 100 g zobenih pahuljica 100 g feta sira žlica sjeckanog svježeg bosiljka sol i papar pecivo po želji |
Luk i češnjak izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte mu naribanu ciklu, jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite sa strane oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.
Riblji burger s umakom od hrena
Za polpetice:
500 g mladog krumpira 4 češnja češnjaka 80 ml maslinovog ulja 2 žličice limunove korice 1 žličica soka od limuna papar i sol 500 g fileta lososa 65 g kapara 100 g peršina 2 jaja 350 g krušnih mrvica 30 g maslaca |
Za umak:
160 g crème fraîchea 2 žličice limunovog soka 2 žličice hrena |
Krumpire ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite ih i dodajte im protisnuti češnjak, 1 žlicu maslinovog ulja, limunovu koricu i sok, sol i papar. Sve zgnječite s vilicom i ostavite sa strane. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte rastrgane filete lososa, posolite ih i popaprite i pecite oko 2 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Losos dodajte u krumpir, dodajte nasjeckane kapare, peršin, jaja i 70 g krušnih mrvica. Pomiješajte. Formirajte polpetice i obložite ih s ostatkom mrvica. Zagrijte maslac i 1 žlicu maslinovog ulja te dodajte polpetice. Pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane. Za umak pomiješajte crème fraîche, sok od limuna i hren u zdjelici.
Burger od tikvica i kvinoje
2 žlice maslinovog ulja 1 češanj češnjaka 1 mali luk 2 naribane velike tikvice 100 g bučinih sjemenki, nasjeckanih 1 žličica soli prstohvat papra 100 g kuhanog slanutka 100 g kuhane kvinoje sok jednog limuna 2 žličice Dijon senfa 2 žličice svježeg nasjeckanog kopra 1 žličica svježeg nasjeckanog origana 1 žličica paprike pecivo po želji |
Luk i češnjak prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte naribane tikvice (koje ste prije lagano posolili i iz njih iscijedili višak vode), sjeckane bučine sjemenke, sol, papar i slanutak. Sve zgnječite i dobro izmiješajte. Dodajte kuhanu kvinoju, sok limuna, senf, kopar, origano i papriku. Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.
Burger od špinata
100 g kuhanog graška 100 g kuhanog prosa 400 g špinata, blanširanog i izrezanog na sitno 2 češnja češnjaka 3 žlice mljevenih sjemenki lana 1 žličica kumina pola žličice kajenskog papra 1 žličica soli pecivo po želji |
Grašak zgnječite sa protisnutim češnjakom, kuminom, kajenskim paprom i solju. Dodajte špinat, proso i sjemenke lana. Sve dobro izmiješajte, ako vam je smjesa prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. . Oblikujte polpetice. Grilajte ih na tavi par minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. Pecivo prerežite na pola i lagano tostirajte na suhoj grill tavi. Poslužite sa željenim umacima i salatom.