RADIMO ZIMNICU

MODERNA ZIMNICA: Chutney od jabuke

Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX
 Berislava Picek / Hanza Media

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 4 velike, sočne jabuke
  • 1 velika glavica luka
  • 8 žlica jabučnog octa
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice naribanog svježeg đumbira
  • 1 žlica mješavine začina za medenjake (klinčić, muškatni oraščić, cimet)
  • na vrh noža mljevenog papra
  • 2 čili papričice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica kurkume
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice sušene majčine dušice

Berislava Picek / Hanza Media
Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX

Priprema

1. korak
Jabuke ogulite i narežite na kockice. Na kockice narežite feferon, luk i češnjak.

2. korak
Pomiješajte sve sastojke i zagrijavajte do vrenja da se šećer otopi. Kad provrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte otprilike sat vremena uz povremeno miješanje.

3. korak
Potom maknite poklopac i još malo kuhajte da se smjesa zgusne. Maknite lovorove listove pa umakom napunite u pećnici sterilizirane staklenke.

4. korak
Poklopite ih limenim poklopcima, okrenite naopako, pa nakon pet minuta vratite i ostavite hladiti.

5. korak
Chutney dobiva svoj pravi okus tek nakon desetak dana.

Priprema: Mateja Domitrović

Snima: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:10