Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 70 g maslaca
- 70 g tamne čokolade
- 60 ml mlijeka
- 60 ml kipuće vode
- žličica arome vanilije
- 200 g oštrog brašna
- 40 g gorkog kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
- Za natapanje biskvita:
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- Krema:
- 500 g banana
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 300 g mliječne čokolade
- 2 žlice ruma
Priprema
1. korak
Za biskvit pripremite okrugli kalup promjera 24 (ili 26) cm. Dno mu obložite pek papirom, stranice namastite i lagano pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2. korak
Odvojite žutanjke pa ih izmiksajte pjenasto sa šećerom, dodajte vaniliju, rastopljeni maslac i rastopljenu čokoladu, mlijeko i kipuću vodu.
3. korak
Oštro brašno izmiješajte s kakaom, praškom za pecivo, sodom i solju pa prosijte u smjesu. Izmiksajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa ručno umiješajte u smjesu. Pecite 40-ak min.
4. korak
Kad se biskvit potpuno ohladi, prerežite ga na tri podjednaka dijela. Za kremu, banane ispasirajte u pire. Dodajte im rum i čokoladu otopljenu na pari. Rum možete i izostaviti. Vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag (ako nije dovoljno čvrst, dodajte 1 šlagfix). Pomiješajte s čokoladnom smjesom i dobro sjedinite.
5. korak
Na pladanj položite donji biskvit, natopite ga mješavinom ugrijanog mlijeka i ruma (rum opet možete po želji izostaviti), premažite trećinom kreme, poklopite drugim biskvitom, opet natopite i premažite drugim dijelom kreme te na kraju na sve položite treći biskvit. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu i ukrasite je po želji.