Da ne bude dosadno!

DA GA SAMO NE KUHATE I PEČETE: Sedam ukusnih ideja za pripremu kukuruza!

 Getty Images/iStockphoto
Volite pripremati i jesti kukuruz? Iskoristite ga dok možete!

Ali vam je dosadio star i dosadan način njegove pripreme, samo ga skuhati ili ispeći. Imamo par ideja za vas koje će malo zakomplicirati stvari!

Rižoto s kukuruzom

1 veliki luk
250 ml riže
pola žličice kurkume
250 ml kukuruza šećerca
50 ml maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
250 ml pilećeg temeljca
žlica maslaca
šaka parmezana

basmati rice in white plate witn sweet corn on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i protisnuti češnjak. Dodajte rižu i lagano ju tostirajte. Podlijte s malo temeljca i dodajte pola žličice kurkume. Dodajte kukuruz i kuhajte rižu dodavajući naizmjenično vodu i pileći temeljac dok rižoto ne postane savršeno kremast. Kada je gotov, maknite ga s vatre i u njega umiješajte šaku parmezana i žlicu maslaca.

Quiche s kukuruzom

200 ml mlijeka
4 jaja
šaka svježeg peršina
sol
papar
200 g kukuruza
250 g sira po želji

Healthy quiche with salmon, spinach and corn
Getty Images/iStockphoto

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte mlijeko, jaja, peršin, sol i papar. Dodajte kukuruz i sir. Smjesu ulijte u kalup koji ste prethodno namastili i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Ovaj nadjev možete preliti i preko prethodno napravljenog prhkog tijesta i sve zajedno vremenski isto peći.

Popečci od tune i kukuruza

1 konzerva tunjevine iz salamure
2 jaja
glavica luka
1 klip kukuruza šećerca
4 žlice krušnih mrvica
1 šaka kukuruznog brašna
1 žlica kapara
1 stručak peršina
sol i papar
maslinovo ulje

Tuna patties with potato and corn served with salad
Getty Images/iStockphoto

Nožem skinite bobice kukuruza s klipa. Kratko ih prokuhajte u vodi. Ocijedite ih. Pjenjačom umutite jaja. Sitno nasjeckajte luk pa ga dodajte u jaja. Ocijedite meso tune, usitnite ga vilicom i dodajte u smjesu. Dodajte i kukuruz, kapare, nasjeckani peršin te krušne mrvice. Ako je smjesa i dalje prevodena, odnosno ako se ne mogu oblikovati pogačice, dodajte još mrvica. Svaku pogačicu uvaljajte u kuruzno brašno pa ih pržite na maslinovu ulju dok ne dobiju rumenu boju.

Bistra juha od kukuruza i kozica

500 g očišćenih repova kozica
2 šalice kukuruza šećerca
1,5 l pilećeg temeljca
2 žlice maslaca
2 glavice luka
pola žličice ljute paprike
2 češnja češnjaka
2 žumanjka
sok jednog limuna
peršin

Češnjak izrežite na tanke ploške pa izmiješajte s repovima kozica i pustite da odstoji 15 minuta. Za to vrijeme na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk s ljutom paprikom. Kad je sasvim uvenuo, ali još se nije počeo karamelizirati dodajte kozice i okrećite ih povremeno. Istodobno zagrijte temeljac, a kad zakuha, ubacite u njega kukuruz pa kuhajte oko 5 minuta. Nakon toga juhi dodajte kozice. Pustite da lagano kuha, ali nemojte pustiti da provrije. Žumanjke istucite s limunovim sokom pa smjesu umiješajte u juhu konstantno miješajući. Provjerite začine te dodajte sol i papar po želji, ako temeljac nije bio slan. Juha bi trebala biti ljutkasta od paprike. Na kraju dodajte i malo svježeg peršina. Poslužite s tamnim­ prepečenim kruhom.

Meksički pečeni kukuruz

kukuruz šećerac (koliko klipova želite)
2 žlice majoneze
sok jedne limete
mljevena čili papričica
mljevena dimljena slatka paprika
žlica maslaca


 mexican grilled corn dish, elote
Getty Images/iStockphoto

U posudicu stavite 2 jušne žlice majoneze, ocijedite sok jedne limete, stavite mljevene chilli papričice, a zatim i mljevene dimljene paprike. Sve dobro promiješamo. Dobiven umak stavite u hladnjak. U zasoljenu vodu kuhajte kukuruze pet minuta, a zatim ih bacite na grill tavu dok ne dobijete lijep kontrast boja. Nakon toga premažite ga rastopljenim maslacem, a zatim i prethodno dobivenim umakom. Nemojte štedjeti na premazu, a nakon toga obilno naribajte sir.

Krem juha od kukuruza

4 klipa kukuruza šećerca
1 glavica luka
2 žlice maslinova ulja
750 ml juhe od povrća
1 čašica kiselog vrhnja
sol, papar
2 prstohvata muškatnog oraščića
sjeckani list peršina

delicious corn soup and bread, top view, vertical, closeup
Getty Images/iStockphoto

Nasjeckajte luk pa ga pržite na maslinovom ulju da postane staklast. Zalijte juhom. Oštrim nožem s klipova kukuruza skinite zrna, tako da počnete s vrha klipa. Bit će vam lakše ako klipove najprije pretrgnete na pola, postavite ih na dasku, pa počnete skidati zrna potezima velikog oštrog noža. Stavite zrnje u juhu i pustite da se kuha otprilike 10 minuta, odnosno dok ne omkeša. Juhu usitnite štapnim mikserom. Ostavite je da se malo ohladi, pa umiješajte vrhnje, posolite, popaprite i začinite muškatnim oraščićem. Ponovno stavite lonac na vatru i uz stalno miješanje ugrijte juhu. Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršinom.

Uštipci od kukuruza

75 g brašna
1 jaje
žličica praška za pecivo
150 ml mlaćenice
pola poriluka
malo soli
300 g kuhanog kukuruza

corn fritters with sour cream
Getty Images/iStockphoto

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, razmućeno jaja i mlaćenicu. U smjesu dodajte nasjeckani poriluk (ili manju glavicu luka). Lagano posolite. Neka smjesa odstoji nekoliko minuta. Žlicu smjese spuštajte na vruću tavu na kojoj ste prethodno rastopili malo masti. Formirat će se popečci. Pecite 2 do 3 minute sa svake strane, dok ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:35